Για έναν δύσκολο μήνα ετοιμάζονται στην κυβέρνηση, μετά το ηχηρό μήνυμα των συλλαλητηρίων της προηγούμενης Κυριακής για τα Τέμπη και το εντεινόμενο pressing της αντιπολίτευσης.
Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένονται δύο πορίσματα και θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις στην αντιπολίτευση για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων υπογραφών προκειμένου να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας (απαιτούνται 50 υπογραφές).
Την ίδια στιγμή, οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τα μαζικά συλλαλητήρια αλλά και από τα όσα είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, δίνουν μία εικόνα του νέου τοπίου που δημιουργείται.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, στο ερώτημα αν η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση για τα Τέμπη, το 81,1% απαντά «όχι» ή «μάλλον όχι», ενώ στο ίδιο ερώτημα για τη δικαιοσύνη το 77,5% απαντά «όχι» ή «μάλλον όχι».
Ένα ακόμα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι πως όσον αφορά λέξεις ή συναισθήματα που εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας, η «οργή» έρχεται πρώτη με 46,8% και ακολουθεί η «παραίτηση/απογοήτευση» με 43,1%.
Να σημειωθεί εδώ πως και πριν τα μαζικά συλλαλητήρια, στις μετρήσεις φαινόταν πως οι πολίτες αντιμετωπίζουν με απαισιοδοξία το μέλλον, γεγονός που δεν είχε περάσει απαρατήρητο από την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με τη Metron Analysis – σε έρευνα που έχει γίνει στις αρχές του έτους – το 62% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει πως η χώρα βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Pulse – σε έρευνα που επίσης είχε γίνει πριν τα συλλαλητήρια – μόλις το 14% περιμένει πως η νέα χρονιά θα είναι λίγο ή πολύ καλύτερη από την περσινή (σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες ανέμενε πως η νέα χρονιά θα είναι πάνω-κάτω η ίδια σε προσωπικό επίπεδο και το 35% δήλωνε πως θα είναι λίγο ή πολύ χειρότερη από την περσινή).
Οι πρώτες μετρήσεις της τελευταίες εβδομάδας δείχνουν υποχώρηση των γαλάζιων ποσοστών. Σύμφωνα με την MRB, η Νέα Δημοκρατία με αναγωγή στο σύνολο, είναι στο 27,9% (από το 28.1 %), ενώ σύμφωνα με την GPO το κυβερνών κόμμα στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται στο 25,1% (στην προηγούμενη μέτρηση βρισκόταν στο 26,7%). Ωστόσο, παράλληλα το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει από τη φθορά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μην κλείνει η ψαλίδα.
Ταυτόχρονα, δεν περνά απαρατήρητη η άνοδος που καταγράφουν στη μέτρηση της MRB δύο κόμματα: η Φωνή Λογικής που φτάνει το 8% (από 4,7% στην προηγούμενη έρευνα) και η Πλεύση Ελευθερίας που πάει στο 7,4%. Με βάση τη μέτρηση, η συσπείρωση της Φωνής Λογικής είναι στο 89,1%, δεχόμενη εισροές από την Ελληνική Λύση σε ποσοστό 9,1%, αλλά και από τη ΝΔ σε ποσοστό 3,1%. Στο μεταξύ η συσπείρωση της Πλεύσης Ελευθερίας είναι 56,8%, δεχόμενη εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, από το ΠΑΣΟΚ 4,3%, καθώς και από τη ΝΔ 2,9%.
Πώς αντιμετωπίζει το pressing η κυβέρνηση
Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως το θέμα των Τεμπών κυριαρχεί στην επικαιρότητα, καθώς οι πολίτες ζητούν να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
Την Παρασκευή, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τραγωδία, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε πια στην τελική φάση των ερευνών γι’ αυτό το πολύ μεγάλο εθνικό τραύμα» και πως «η δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία θα κρίνει και θα αποφασίσει».
Στο μεταξύ, τα σενάρια για ανασχηματισμό έχουν φουντώσει και πληθαίνουν οι εισηγήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης, ενώ στο τραπέζι είναι το «σπάσιμο» υπουργείων (π.χ. το υποδομών και μεταφορών).