Αντιμέτωπη με τις συνέπειες του δυστυχήματος των Τεμπών και την διάχυτη αίσθηση «συγκάλυψης» που υπάρχει στην κοινωνία βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση.
Τα εκατομμύρια πολιτών που ξεχύθηκαν χθες στο Σύνταγμα και στις πλατείες των μεγάλων πόλεων μεγιστοποιούν το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση ενώ η αντιπολίτευση φέρνει το θέμα στην Βουλή ζητώντας προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.
Δύο χρόνια μετά, το δυστύχημα των Τεμπών όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί, όπως προεξοφλούσαν με κυνισμό τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά γίνεται το κομβικό και εμβληματικό σημείο που συμπυκνώνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης. Οι χθεσινές μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα είχαν αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η αντιπολίτευση που ζητά προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή.
Σχετική πρωτοβουλία συνεννόησης πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σωκράτης Φάμελλος επικοινώνησε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Αλέξη Χαρίτση και την Ζωή Κωνσταντοπούλου για να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
Την δική του κίνηση αυτόνομα αλλά προς την ίδια κατεύθυνση έκανε το ΚΚΕ που ζητά και εκείνο προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή. Αλλά και τα κόμματα από τα δεξιά της ΝΔ, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νατσιού, έχουν επανειλημμένα ασκήσει σκληρή κριτική για το θέμα.
Ετεροχρονισμένο πολιτικό κόστος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θα βρεθούν αντιμέτωποι με το σύνολο της αντιπολίτευσης από δεξιά και αριστερά που συμφωνούν: Πρώτον ότι δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για το δυστύχημα και δεύτερον στην προσπάθεια συγκάλυψης που καταλογίζουν στην κυβέρνηση.
Το δυστύχημα των Τεμπών προκαλεί ετεροχρονισμένα πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Η καλοπροαίρετη κοινωνία πείστηκε από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις το 2023 ότι θα υπάρξει διαλεύκανση και το γεγονός δεν βάρυνε στις βουλευτικές εκλογές. Το κόστος όμως φάνηκε έναν χρόνο αργότερα, οι πρώτες μεγάλες αντιδράσεις την Άνοιξη του 2024 αποτέλεσαν το σημείο καμπής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που στις ευρωεκλογές έχασε 13 ποσοστιαίες μονάδες.
Αν κρίνουμε από την συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Κυριακής ο πολιτικός αντίκτυπος μεγαλώνει. Τα βασικά συνθήματα ήταν «Δεν έχουμε οξυγόνο», – φράση από τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες των θυμάτων – και «Τους σκοτώσατε δυο φορές. Μία στις ράγες, μία στην συγκάλυψη». Εάν πέρυσι το αίτημα ήταν για απόδοση δικαιοσύνης, τα χθεσινά συλλαλητήρια σε όλη την χώρα είχαν καθαρό αντικυβερνητικό χαρακτήρα κατά της συγκάλυψης που για ένα σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας έχει αποκτήσει διαστάσεις σκανδάλου.
Διεκπεραιωτικές αναφορές
Δεν είναι δίχως σημασία ότι το συλλαλητήριο δεν το πρόβαλαν τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης στο στάδιο της προετοιμασίας. Πριν την διοργάνωση περιορίστηκαν σε διεκπεραιωτικές αναφορές.
Παρά το μέγεθος τα περισσότερα μέσα δεν διέκοψαν το πρόγραμμα τους, ούτε και κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων για να κάνουν απευθείας μεταδόσεις. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ούτως ή άλλως έχουν περιορισμένες δυνατότητες να κινητοποιούν κόσμο αρκέστηκαν σε ανακοινώσεις συμμετοχής, δίχως πρόθεση για μικροκομματική εκμετάλλευση. Κάτι που μάλλον λειτούργησε θετικά για τον κόσμο που κινητοποιήθηκε.
Παρόλα αυτά στο Σύνταγμα και στις πλατείες της χώρας ξεχύθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι παρακινημένοι μόνο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εκκλήσεις των συγγενών των θυμάτων.