Skip to main content

Ν. Ανδρουλάκης – Βουλή: Δεν υπάρχει όριο στην κοροϊδία σας προς τους αγρότες

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρωτογενής τομέας της χώρας και μπορεί και αξίζει καλύτερα, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα της Βουλής επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, κατά τη συζήτηση για την επίκαιρη ερώτησή του για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

«Ο πρωτογενής τομέας συνδέεται άρρηκτα με περιφερειακή ανάπτυξη και δημογραφική αναγέννηση της πατρίδας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «πληθυσμιακή αιμορραγία της ελληνικής υπαίθρου».

«Τα χωριά μας είναι χωριά φαντάσματα», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως «οι νεότερες γενιές στρέφονται στην εσωτερική ή εξωτερική μετανάστευση».

«Στον 6ο χρόνο διακυβέρνησης αποτύχατε τόσο σε επίπεδο διαχείρισης όσο και σε χάραξη μακρόπνοου σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα», επιτέθηκε ο κ. Ανδρουλάκης στην κυβέρνηση.

«Τα προβλήματα των αγροτών μεγεθύνονται, η περιφέρεια ερημώνει», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.  Όπως είπε «η εγκατάλειψη της αγροτικής γης, δημιουργεί μεγάλες ελλείψεις στα τρόφιμα που καλύπτονται με εισαγωγές».

«Ο πρωτογενής τομέας της χώρας και μπορεί και αξίζει καλύτερα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ποια σταθερότητα προσφέρετε στον αγροτικό κόσμο όταν στα πέντε χρόνια, έχετε αλλάξει πέντε υπουργούς», διερωτήθηκε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις στον κόσμο της υπαίθρου για τον μαρασμό που υφίσταται. «Έχετε αποτύχει και αυτό το μαρτυρούν τα προβλήματα των αγροτών που μεγεθύνονται».

Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης το κόστος παραγωγής αυξάνεται ραγδαία ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων και στη λειτουργία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ επικρατεί χάος.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα χρέη, η αδυναμία χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα και οι απειλές των fund για κατασχέσεις της γεωργικής γης φέρνουν τους παραγωγούς σε αδιέξοδο.

Συμπλήρωσε ότι οι ελληνοποιήσεις, το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι, η έλλειψη υποδομών και εργατών γης, μα πάνω από όλα, η απουσία ενός Οραματικού Σχεδίου Εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα και προσαρμογής του στα δεδομένα του 21ου αιώνα αποκαλύπτουν το μέγεθος της απαξίωσης του αγροτικού κόσμου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε πώς τα μεγάλα προβλήματα στον αγροτικό τομέα έχουν επίδραση στο δημογραφικό με τα χωριά να ερημώνουν, ο αγροτικός πληθυσμός να συρρικνώνεται, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις να μειώνονται δραστικά και σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 2023, η Ελλάδα να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης του μεγέθους της αγροτικής παραγωγής κατά 16%.

«Φτάσαμε στο σημείο να δαπανούμε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ τον χρόνο σε εισαγωγές τροφίμων, ενώ εισάγουμε ακόμη και προϊόντα στα οποία έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα: όπως ντομάτες από την Πολωνία και την Τουρκία. Σε τέσσερα χρόνια αυξήθηκαν κατά 4 δισεκατομμύρια οι εισαγωγές», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης, που έχουν όπως είπε αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

«Έχετε αλλάξει 5 υπουργούς σε 5 χρόνια»

«Ο αγροτικός κόσμος δεν είναι ο φτωχός συγγενής. Ο πρωτογενής τομέας και αξίζει και μπορεί καλύτερα. Εσείς που αυτοπροβάλλεστε ως μια κυβέρνηση που έχει σχέδιο και προσφέρει σταθερότητα, πως δικαιολογείτε το γεγονός ότι σε 5 χρόνια έχετε αλλάξει 5 υπουργούς; Τι θυμούνται από το έργο τους οι αγρότες;», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και είπε πως «χάος, ανικανότητα, πελατειακές εξυπηρετήσεις χαρακτηρίζουν επί της ουσίας το κυβερνητικό σας έργο τα τελευταία πεντέμισι χρόνια».

Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε ακόμη για ναρκοθέτηση στο ενεργειακό μέλλον της χώρας, «δίνοντάς τις ενεργειακές κοινότητες βορά στους ισχυρούς παίκτες της ενέργειας και σε ολιγάρχες ενώ δεν υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης των νερών».

«Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων μεταξύ των αγροτών, με προτεραιότητα τους οργανισμούς άρδευσης, τις ομάδες παραγωγών, τα νησιά μας και τις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές. Εσείς όμως τίποτα», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το 2024 εξελίχθηκε στη χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της ΚΑΠ στη χώρα μας και η μεγάλη εικόνα είναι πως ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε στη χώρα μας σχεδόν την ίδια χρηματοδότηση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο για την ΚΑΠ, η κυβέρνησή απέτυχε να τη διαχειριστεί σωστά.

«Τι συμβαίνει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ;»

Χαρακτήρισε αποκορύφωμα της αποτυχίας της κυβέρνησης, εδώ και έξι χρόνια, τη διαχειριστική κρίση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγώντας τον σε ευρωπαϊκή επιτήρηση και με καταλογισμένο πρόστιμο 283 εκατομμυρίων ευρώ.

«Κ. Πρωθυπουργέ σας κάλεσα στον προϋπολογισμό, από το βήμα αυτό, να δώσετε απαντήσεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ. Το αρνηθήκατε. Σήμερα περιμένω καθαρές απαντήσεις: Γιατί τέθηκε υπό ευρωπαϊκή εποπτεία; Γιατί έχει αλλάξει 5 φορές διοίκηση;

Γιατί επιβλήθηκε το τεράστιο αυτό πρόστιμο; Γιατί απέτυχε στον τομέα των πληρωμών;», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και ισχυρίστηκε πώς «απόδειξη των αδιαφανών πρακτικών και της κακοδιαχείρισης, είναι και η παραίτηση του Προέδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που στην επιστολή παραίτησης του, ο άνθρωπος αυτός που ήταν δική σας επιλογή μιλά για όργιο απευθείας αναθέσεων. Τι έχετε να πει για όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη; Ζητάμε εδώ και τώρα πειστικές απαντήσεις για το όργιο κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας».

Οξεία ήταν η κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το υπέρογκο κόστος παραγωγής – όπως είπε – όπου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ «αυξήθηκαν:

Τα Αναλώσιμα: +30,1%

Η Ενέργεια και λιπαντικά: +32,9%

Τα Λιπάσματα: + 47,4%

Οι Ζωοτροφές: +34,7%»

Ανέπτυξε το εναλλακτικό σχέδιο μείωσης του κόστους παραγωγής που έχει εκπονήσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται:

Διασφάλιση της προστασίας της αγροτικής γης από κατασχέσεις.

Με παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε εκείνους που αποδεδειγμένα δοκιμάστηκαν από την κρίση ή υπέστησαν καταστροφές, για την εξασφάλιση της παραμονής τους στο επάγγελμα.

Με θέσπιση του αφορολόγητου, ακατάσχετου και ανεκχώρητου των ενισχύσεων.

«Ο πρωτογενής τομέας για εμάς δεν είναι σημαία ευκαιρίας αλλά κεντρικός πυλώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δημογραφική αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας. Αυτόν τον εθνικό στόχο είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις» συμπλήρωσε.

Η δευτερολογία του Ν. Ανδρουλάκη

Διαβάστε ακόμη

Live: Η «μονομαχία» Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή για τους αγρότες