«Ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα ιδίως στη Μεσόγειο και από τη δυνατότητά μας να μπορέσουμε να γίνουμε ανθεκτικότεροι, θα εξαρτηθεί τελικά αν η χώρα θα μπορέσει να βαδίσει σε αυτήν την νέα εποχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για τον πρωτογενή τομέα, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».
«Διαφορετικά θα επικρατήσει η ανασφάλεια των φυσικών καταστροφών ενώ ο μοναδικός ως προς τα εγγενή συγκριτικά πλεονεκτήματά του αγροδιατροφικός τομέας, θα υποχωρεί μπροστά στον ανταγωνισμό των ξένων προϊόντων, κάτι που συντηρούν προφανώς διαχρονικές παθογένειες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «οι πρακτικές της άκρατης χρηματοδότησης συνεταιρισμών στη λογική δανεικά και αγύριστα, μάλλον επί δικών σας ημερών ξεκίνησε, κ. Ανδρουλάκη».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μηδενιστικά συνθήματα διαμαρτυρίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση μείωσε τη φορολογία στους αγρότες και άκουσε τα αιτήματα των παραγωγών.
Όπως τόνισε, η μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο εφαρμόζεται από φέτος και καταλόγισε στον ΠΑΣΟΚ ότι η πρότασή του είναι «συνταγή για να εκτοξευθεί το λαθρεμπόριο».
Για το κόστος ενέργειας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ, που όπως είπε δίνει ανταγωνιστικές τιμές στους αγρότες. «Αν έχετε εσείς έναν μαγικό τρόπο να μειώσετε την τιμή στα 3 και τα 5 λεπτά, μετακομίστε και στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε.
Είπε επιπλέον ότι μετά τις καταστροφές του Daniel, μόνο ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλλει 294 εκατ. ευρώ σε 24.000 αγρότες και κτηνοτρόφους και σημείωσε ότι οι αποζημιώσεις αυτές δόθηκαν με ταχύτητα. «Πώς λοιπόν ισχυρίζεστε ότι η κυβέρνηση αδρανεί;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος προς τον κ. Ανδρουλάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα πρότεινε στο πλαίσιο της αναθεωρημένης ΚΑΠ ένα ειδικό ταμείο για τις φυσικές καταστροφές. Καταλόγισε, δε, στον κ. Ανδρουλάκη ότι είναι είτε ανενημέρωτος, είτε επιλέγει να παρουσιάζει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
«Εκεί που μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι πως δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με όρους μιας άλλης εποχής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο σκοπός μας πρέπει να είναι ένας και κοινός: Να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας».
Όπως τόνισε, αυτό πρέπει να γίνει σε πολιτικές που ξεδιπλώνονται σε πολλά επίπεδα. «Αυτό που παλιά ονομάζαμε αγροτιά, πρέπει να γίνει σήμερα ένας σύγχρονος παραγωγικός πυλώνας» τόνισε και πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στάθηκε στην ανάγκη να έχουμε περισσότερα συνεργατικά σχήματα στον αγροτικό τομέα, ενώ για την έλλειψη εργατικών χεριών, είπε ότι «έχουμε δρομολογήσει προγράμματα οργανωμένων συνεργασιών, όπως με την Αίγυπτο. Το ίδιο ισχύει και για το Μπαγκλαντές». Είπε επίσης ότι το ίδιο ζήτημα υπάρχει και στις κατασκευές, αλλά και στον τουρισμό.
Επεσήμανε, δε, ότι η αρχή γίνεται και τα επόμενα βήματα θα γίνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα. Υπογράμμισε ότι γνωρίζει τις αγωνίες των αγροτών, ωστόσο ξέρει και τις «δεδομένες αντοχές» της οικονομίας. «Και αυτές δεν μου επιτρέπουν να τους κοροϊδεύω με ψεύτικες υποσχέσεις του τύπου ‘όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά’» σημείωσε.
«Πάντα εννοώ ό,τι λέω και πάντα θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. ‘ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια’ λέτε και θυμάμαι που αφήσατε συντρίμμια τους συνεταιρισμούς και γυμνούς τους παραγωγούς. Δεν θα γυρίσουμε εκεί» τόνισε.
Σε διαβούλευση διάταξη για κόκκινα δάνεια
Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά δάνεια, είπε ότι τίθεται σήμερα σε διαβούλευση διάταξη για ρύθμιση στα κόκκινα δάνεια 700 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών. «Δεν χαρίζουμε δάνεια, αλλά δίνουμε τη δυνατότητα για γενναίες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν και κουρέματα με ταυτόχρονη δυνατότητα αναχρηματοδότησης εκείνων των περιουσιακών στοιχείων και των οικονομικών δραστηριοτήτων που μπορούν να είναι βιώσιμα και να ξαναζωντανέψει η αγροτική παραγωγή» σημείωσε.
Για τα ζητήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, είπε ότι έχουν εντοπιστεί σκιές και σημείωσε ότι ή έρευνα είναι σε εξέλιξη. «Κάνουμε μια δύσκολη προσπάθεια, κάνω την αυτοκριτική μου εδώ, για μετασχηματισμό ενός οργανισμού που δεν είχε αποκτήσει δυστυχώς ποτέ την τεχνολογική αυτάρκεια να χειρίζεται τα δεδομένα ώστε να κάνει τις πληρωμές χωρίς να αναγκάζεται να καταφεύγει σε τρίτους παρόχους. Αυτό είναι ένα δομικό πρόβλημα. Χρειάζεται μια σημαντική αλλαγή ως προς την ψηφιοποίηση του οργανισμού» τόνισε. Πάντως επεσήμανε ότι ο οργανισμός πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ έκλεισε εκκρεμότητες του παρελθόντος.
«Το ψέμα και ο εμπαιγμός έχουν κοντά ποδάρια» επέμεινε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η διαπραγμάτευση για την επόμενη ΚΑΠ έχει μεγάλη σημασία. Επεσήμανε, δε, ότι «είναι βέβαιο πως η δια βίου υποστήριξη καλλιεργειών που δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυξημένες καλύψεις σημαίνει και αυξημένες εισφορές. Είπε επίσης ότι θα κατατεθεί πρόταση για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, ενώ στάθηκε και στο ζήτημα για τις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές.
Σε ό,τι αφορά τα ύδατα, είπε ότι χρειάζεται συνολική διαχείριση. Είπε επίσης ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι απλά και χρειάζονται χρόνο για να υλοποιηθούν. «Πριν σχεδιάσουμε νέα έργα, πρέπει να κάνουμε μια αποτύπωση ποια έργα ήταν κακά έργα και χρειάζονται συμπληρωματικά έργα για να γίνουν απολύτως λειτουργικά» σημείωσε.
Αναφέρθηκε, τέλος στην αύξηση των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην αύξηση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα και επεσήμανε ότι γίνονται σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ακολούθησε η δευτερολογία του πρωθυπουργού, κατά την οποία εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογικές συνεργασίας, αλλά και για την στάση του στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής.
Διαβάστε ακόμη:
- Κ. Μητσοτάκης κατά ΠΑΣΟΚ: Κόμμα «σούπερ μάρκετ», με προσφορές κάθε εβδομάδα
- Κ. Μητσοτάκης για ενέργεια: Διπλή η σημασία της παρουσίας δύο αμερικανικών κολοσσών στην Ελλάδα
- Ν. Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχει όριο στην κοροϊδία σας προς τους αγρότες