Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία και υπεκφυγές, ώστε να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία, την βία εναντίον των γυναικών και των ανηλίκων.
Μάλιστα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ελλείψει σοβαρών επιχειρημάτων ανάγει τα πάντα στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, εκμεταλλευόμενη πολιτικά τον ανθρώπινο πόνο. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, ο κ. Φλωρίδης ανέλυσε τις προβλέψεις των άρθρων του νομοσχεδίου για την προστασία των θυμάτων και στηλίτευσε την αρνητική στάση των κομμάτων. «Να ακούσει ο κόσμος τι δεν ψηφίζετε κάτω από υπεκφυγές. Όσο όμως και να προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε μια ανθρώπινη τραγωδία, θα καταλήξετε, και νομοσχέδιο για πορτοκάλια να είναι, εσείς να λέτε ότι τα τελάρα μπορεί να είναι ύποπτα, γιατί κάτι έχει συμβεί», είπε ο κ. Φλωρίδης. Πρόσθεσε δε, πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ εμφανίζονται υπερασπιστές των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων, υποτιμούν το γεγονός τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας είναι τελείως ξεχωριστά από οποιοδήποτε άλλο έγκλημα και απαιτείται για τα θύματα πολύ μεγάλη προστασία, ιδιαιτέρως προστασία αποτροπής.
Ο κ. Φλωρίδης, τόνισε ότι η συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά και η συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια, ήταν εξαιρετικά διαφωτιστικές, κυρίως όσον αφορά τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και τη διαρκή υποκρισία που τους διακρίνει. Εξηγώντας τις αιτιάσεις του, τόνισε ότι πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας νομοσχέδιο, σχετικά με την αντιμετώπιση του σημαντικού κοινωνικού προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας και αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αγωνιά και αναζητά από την Πολιτεία να υπάρξει ένα προστατευτικό πλαίσιο, ώστε τα φαινόμενα αυτά να αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Να περιορίζονται, και οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν ειρηνικά και χωρίς τον φόβο. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που οργανώνει ακόμα περισσότερο και ενισχύει το υφιστάμενο πλαίσιο, προκειμένου να προστατευτούν τα πιο ευάλωτα άτομα στην ελληνική κοινωνία και κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά.
«Η αντιπολίτευση, λοιπόν, η οποία κόπτεται όλα τα χρόνια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ευάλωτων συμπολιτών μας, μετήλθε από την αρχή διάφορα διαδικαστικά τερτίπια για να μην μιλήσει καθόλου για το νομοσχέδιο και κυρίως για το βασικό του κεφάλαιο το οποίο είναι η προστασία των πλέον αδύναμων κοινωνικών ομάδων», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εάν τα κόμματα έδειχναν μια στοιχειώδη επιμέλεια για τα δικαιώματα των αδύναμων αυτού του τόπου – συνέχισε ο κ. Φλωρίδης – θα ενημερώνονταν για το τι αφορά η ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο με αυτό το νομοσχέδιο και ιδιαιτέρως για τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης – το κεφάλαιο δηλαδή των ποινικών διατάξεων. Ο κ. Φλωρίδης, υπογράμμισε ότι ενώ η αντιπολίτευση δηλώνει ότι δεν μπόρεσε να ενημερωθεί για όλα αυτά, παραδόξως πρόλαβαν να διαβάσουν και να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο, για όλες εκείνες τις διατάξεις που αφορούν, όχι στην προστασία των θυμάτων, αλλά «στην αγωνία που τους διακατέχει μην τυχόν και κανένας εγκληματίας πάει φυλακή».
Τα άρθρα
Για την υποστήριξη αυτού του ισχυρισμού του, ο κ. Φλωρίδης ανέγνωσε ένα-ένα τα άρθρα «για να αντιληφθεί η ολομέλεια τί δεν ψηφίζει η αντιπολίτευση» και συγκεκριμένα ανέφερε:
- Το άρθρο 3 με το οποίο ενσωματώνεται το άρθρο 1 της Οδηγίας και αναφέρει ότι το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας καταλαμβάνει ποινικά αδικήματα στους τομείς της γενετήσιας ελευθερίας, της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών και της γενετήσιας ελευθερίας στον χώρο της πληροφορικής.
- Το άρθρο 4, ενσωματώνει το άρθρο 2 της Οδηγίας, το οποίο διευρύνει τον ορισμό της “βίας κατά των γυναικών”, και εισάγει έννοιες, οι οποίες τώρα δεν είναι στο νομοθετικό οπλοστάσιο της χώρας και προσδιορίζει ότι και για αυτές τις μορφές βίας, οι γυναίκες θα προστατεύονται. Ειδικότερα προβλέπει ότι η “εξ οικείων βία” είναι πράξεις σωματικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής ή οικονομικής βίας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα εντός της οικογένειας ή της οικιακής μονάδας ή του φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας, ανεξάρτητα από βιολογικούς, νομικούς ή οικογενειακούς δεσμούς. Αυτό σημαίνει, ότι πέρα από αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί η οικογένεια και η βία που ασκείται εκεί, υπάρχει και άλλη βία η οποία μπορεί να ασκηθεί σε φορείς προστασίας ανηλίκων επί παραδείγματι. Εκεί, εάν υπάρχει μόνο η έννοια της ενδοοικογενειακής βίας, τα περιστατικά που σημειώνονται σε αυτά τα ιδρύματα δεν θεωρούνται τέτοια αδικήματα.
- Το άρθρο 5, αφορά την τυποποίηση σε ποινικό αδίκημα, του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
- Το άρθρο 6 κάνει λόγο για «Παράνομη βία, καταναγκασμό σε γάμο», δηλαδή για όποιο εξαναγκάζει με βία κ.λπ. να γίνει ένας γάμος.
- Το άρθρο 7, μιλάει για «Παρενοχλητική κυβερνο-παρακολούθηση», δηλαδή για όποιον προκαλεί τρόμο ή ανησυχία σε άλλον ή με άλλη παράνομη πράξη, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και όποιον θέτει σε συνεχή παρακολούθηση κάποιον άλλον, προφανώς χωρίς αυτός ο άλλος να το θέλει.
- Το άρθρο 8, για την «Κυβερνο-παρενόχληση», αναφέρεται σε όποιον με χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα κ.λπ. ψαρεύει ανηλίκους στο διαδίκτυο. “Κι αυτό δεν το ψηφίζετε, εσείς, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών. Λοιπόν, πού τα πουλάτε τα παραμύθια σας τώρα ότι είστε υπερασπιστές αυτών των δικαιωμάτων;», είπε στο σημείο αυτό ο κ. Φλωρίδης προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
- Το άρθρο 9 που αφορά στην «Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων βιαιοπραγίες ή διχόνοια» και αποτελεί ενσωμάτωση των άρθρων 6 και 7 της Οδηγίας.
- Το άρθρο 10 που δίνει την δυνατότητα στις κακοποιημένες γυναίκες να κάνουν καταγγελία, είτε με ένα τηλεφώνημα, είτε με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. «Σας προκαλεί κατάπληξη αυτό. Θέλετε οι γυναίκες να τρέχουν στα αστυνομικά τμήματα; Δίνουμε αυτήν τη δυνατότητα και εσείς την αρνείστε; Δεν το ψηφίζετε και αυτό», είπε επίσης απευθυνόμενος προς τα κόμματα που καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.
- Το άρθρο 11 για την «Κοινωνική συμπαράσταση, υποχρεώσεις επαγγελματιών, ατομική αξιολόγηση θυμάτων και διαχείριση της δευτερογενούς θυματοποίησης».
- Το άρθρο 12 με τα «Μέτρα για την αφαίρεση ορισμένου διαδικτυακού υλικού», δηλαδή αν έχουν ανέβει βίντεο, τα οποία δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε γυναίκες και παιδιά, προβλέπεται να αφαιρεθούν.
- Το άρθρο 13 που αφορά «Απειλή, μέσω επίμονης καταδίωξης ή αθέμιτης παρακολούθησης, μέλους οικογένειας».
- Το άρθρο για την νομοθέτηση της υποτροπής, του υποτρόπου δηλαδή, αυτού που εγκληματεί, καταδικάζεται, βγαίνει και συνεχίζει, «κι αυτή η συμπεριφορά δεν έχει μια ιδιαίτερη ποινική απαξία. Γιατί δεν θέλετε να εφαρμοστεί η διάταξη του άρθρου 6 του Συντάγματος για τη δυνατότητα προσωρινής κράτησης στα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας, εσείς οι προστάτες των γυναικών; Γιατί δεν θέλετε και κάνετε ολόκληρες θεωρίες γιατί δεν πρέπει να γίνει αυτό;» έθεσε το ερώτημα και πάλι προς την αντιπολίτευση, ο υπουργός Δικαιοσύνης. Όπως εξήγησε, προσωρινή κράτηση επιβάλλεται εάν ο ανακριτής κρίνει ότι η πράξη τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα ή κατά συρροή ή κατ’ εξακολούθηση ή καθ’ υποτροπή. Προσέθεσε πως μόνο σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο ανακριτής μπορεί να επιβάλει την κατά το άρθρο 6 του Συντάγματος επιτρεπόμενη προσωρινή κράτηση και στα πλημμελήματα.
Επίσης το άρθρο αυτό αναφέρει ότι η προδικασία για τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας, διεξάγεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο και η εκδίκασή τους προσδιορίζεται με απόλυτη προτεραιότητα.
- Το άρθρο 15 αναφέρει ότι αν αποδεδειγμένα προκύπτει πως, τόσο το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, όσο και το θύμα, βρίσκονται σε πρόδηλη οικονομική αδυναμία, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να αποζημιωθεί το θύμα και υφίσταται ανάγκη μετεγκατάστασης του θύματος και των ανήλικων τέκνων του σε ασφαλές περιβάλλον και κάλυψης βασικών βιοτικών αναγκών προβλέπεται η καταβολή εφάπαξ ποσού αποζημίωσης προς το θύμα, η οποία καταβάλλεται δίχως καθυστέρηση από την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης.
«Καταλαβαίνετε τι λέμε εδώ το οποίο δεν το ψηφίζετε; Λέμε ότι εάν ένα θύμα έχει ανάγκη να μετεγκατασταθεί μαζί με τα παιδιά του και δεν έχει χρήματα, τότε η Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης πληρώνει. Αυτά, λοιπόν, δεν τα ψηφίζετε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
- Το άρθρο 16, για την διαμεσολάβηση προβλέπει ότι παρότι δεν είναι υποχρεωτική, εάν σε κάποιες περιπτώσεις ο εισαγγελέας διακρίνει ότι η συμφωνία διαμεσολάβησης είναι προϊόν εξαναγκασμού του θύτη προς το θύμα, τότε δεν δέχεται ο εισαγγελέας τη διαμεσολάβηση.
- Το άρθρο 20 με το οποίο εντάσσονται και οι φαρμακοποιοί και οι φυσιοθεραπευτές σ’ αυτούς που έχουν υποχρέωση να καταγγείλουν τα περιστατικά και οι ίδιοι προστατεύονται.
- Το άρθρο 24, το οποίο δίνει, μεταξύ των άλλων, τα δικαιώματα στους συγγενείς των δολοφονημένων γυναικών να εμφανιστούν με υπόμνημα στο δικαστικό συμβούλιο και να πουν την άποψή τους για τον δολοφόνο που ζητάει την πρόωρη αποφυλάκισή του.
- Το άρθρο για την τιμωρία όσων παρεμποδίζουν την Δικαιοσύνη να καταλήγει σε αποτέλεσμα.
- Το άρθρο κατά το οποίο προβλέπονται ποινές για τους γονείς που παραμελούν συστηματικά την φροντίδα των παιδιών τους.
- Το άρθρο 41, κατά το οποίο για να επαναξιολογηθεί μια ιατροδικαστική έκθεση από την Τριμελή Επιτροπή Ιατροδικαστών που συγκροτείται, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη ή ανακριτή ή εισαγγελέα.
«Κι επειδή είπατε ότι κάτι υποκρύπτει αυτό, σας λέω ότι το τελευταίο καταφύγιο, όταν δεν έχετε πραγματικά να πείτε κάτι για όλα αυτά τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία, ήταν ότι έπρεπε να βρείτε έναν τρόπο να υπεκφύγετε – και τα Τέμπη προσφέρονται. Προσφέρεται δηλαδή η εκμετάλλευση του πόνου των συγγενών. Και αυτό γίνεται συστηματικά: η εκμετάλλευση μιας ανθρώπινης τραγωδίας. Όμως πρόκειται για την επιτροπή για την προστασία των φτωχών θυμάτων. Εάν οι συγγενείς του θύματος είναι φτωχοί και δεν έχουν να δώσουν 10.000 για να προσλάβουν ιδιωτικό σύμβουλο ιατροδικαστή, μπορούν να προσφύγουν δωρεάν στην τριμελή επιτροπή των ιατροδικαστών.
«Εάν δεν έχετε επιχειρήματα να μιλήσετε γι’ αυτό το νομοσχέδιο, για τα συγκεκριμένα άρθρα που σας διάβασα ένα προς ένα, τα οποία τα καταψηφίζετε απευθυνόμενοι στον ελληνικό λαό, τότε προφανώς θα υπεκφεύγετε και θα αναζητάτε προστασία πολιτική κάτω από μία ανθρώπινη τραγωδία», κατέληξε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης.