Skip to main content

Θ. Κοντογεώργης στο Naftemporiki TV: Η κυβέρνηση έχει χαράξει εγκαίρως διαχωριστικές γραμμές με την ακροδεξιά

Ο Θανάσης Κοντογεώργης, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, στο κανάλι της «Ν»

«Μιλάμε για μια νέα ιστορική περίοδο, είναι προφανές», δήλωσε αναφερόμενος στις εξελίξεις στις ΗΠΑ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας  στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι «βρίσκονται, κατά γενική ομολογία, σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Σε αυτό συνετέλεσε και το διεθνές κεφάλαιο του πρωθυπουργού», τόνισε.

«Και σε αμυντικό, και σε διπλωματικό και σε οικονομικό επίπεδο, οι σχέσεις αυτές έχουν αποκτήσει στρατηγικό βάθος, ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχισθεί, προσβλέπουμε σε καλή συνεργασία με τον νέο πρόεδρο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πεδία περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας αλλά και ζητήματα καινούριου ενδιαφέροντος».

Ο κ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε σε γεωπολιτικά ζητήματα, ενώ έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη να υπάρχει ηρεμία και σταθερές συμμαχίες στον νοτιοανατολικό πυλώνα του ΝΑΤΟ. «Από εκεί και πέρα το πώς η ρητορική θα μετουσιωθεί σε πολιτικές αποφάσεις, σε κάποια θέματα, αυτό μένει να το δούμε», σχολίασε.

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή αντίδραση, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απάντησε ως εξής: «Ναι, είμαστε σε μια περίοδο αφύπνισης, ναι, ενδιαφέρει πάρα πολύ να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτικές που αφορούν τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στην οικονομία της, και -επειδή η χώρα μας έχει πλέον φωνή στην Ευρώπη- τα θέματα της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής μπορούν να εκφρασθούν κατ’ αρχήν με ένα ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για τη στρατηγική και αμυντική πολιτική της ΕΕ – και αυτό θα συζητηθεί, σε λίγες ημέρες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 3ης Φεβρουαρίου. Είναι μια αφετηρία και το έδαφος πολύ πιο εύφορο από ό,τι πριν». Εν κατακλείδι, το γεγονός ότι έχουν συντελέσει σε αυτό γεγονότα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκλογή Τραμπ, «ευελπιστούμε ότι θα επισπεύσουν αποφάσεις», σημείωσε.

Σε ερώτημα με αφορμή την πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού για τα δύο φύλα και την woke ατζέντα, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης έφερε το παράδειγμα ότι στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν είχαμε τα φαινόμενα που διαπιστώθηκαν σε αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις. Εξάλλου, συμπλήρωσε, «σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει πολιτική εργαλειοποίηση, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση».

Ο Κ. Τασούλας «διαθέτει ενοποιητικά χαρακτηριστικά»

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επεσήμανε ότι «ειδικά στα ύπατα πολιτικά αξιώματα πρέπει να μιλάμε για την αξία των προσώπων». Αναφερόμενος στον Κώστα Τασούλα, τόνισε πως «διαθέτει ενοποιητικά χαρακτηριστικά». «Σε όλες τις παρατάξεις υπάρχουν τέτοια πρόσωπα», ανέφερε ακόμη και κατηγόρησε κόμματα της αντιπολίτευσης για «απόλυτη πολιτική εργαλειοποίηση του θεσμού, ειδικά όταν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνδεόταν με τη διάλυση της Βουλής». Αναφέρθηκε, δε, στο παράδειγμα της προεδρικής εκλογής του 2009.

«Εφόσον εκλεγεί, να αφήσουμε τον κ. Τασούλα να ασκήσει τα καθήκοντά του», ζήτησε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι όλοι υπόκεινται σε κριτική. «Υποβιβάζεται η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν συσχετίζεται με δημοσκοπήσεις», παρατήρησε ακόμη.

Σε άλλο σημείο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υπογράμμισε: «Δουλειά μας είναι να δουλέψουμε μέχρι το 2027 και οι πολίτες θα αξιολογήσουν τη δουλειά μας». Άλλωστε, πρόσθεσε, «τα υπόλοιπα είναι πολύ “λίγα” σε σχέση με αυτή τη συζήτηση».

«Έχουμε βάλει τις διαχωριστικές γραμμές μας»

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και άκρας δεξιάς, ο Θ. Κοντογεώργης ήταν κατηγορηματικός: «Εμείς έχουμε βάλει τις διαχωριστικές γραμμές μας από την αρχή, χωρίς να τεθεί ερώτημα». Επιπλέον, τόνισε, «δουλειά μας είναι να δώσουμε απαντήσεις, να εξηγήσουμε τις πολιτικές μας, να πείσουμε ανθρώπους που ίσως να βρίσκουν καταφύγιο σε ένα τέτοιο πολιτικό σχηματισμό». «Και να εξηγήσουμε γιατί (σ.σ. η πρόταση της άκρας δεξιάς) δεν είναι πρόταση για το μέλλον, πρόταση ευημερίας και ανάπτυξης, αλλά γιατί μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα» συμπλήρωσε.

Χρέος της κυβέρνησης είναι να φέρει αισιοδοξία σε απογοητευμένους πολίτες, ανέφερε και κατέληξε για το θέμα επισημαίνοντας: «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν βάλει εγκαίρως τη διαχωριστική γραμμή σε σχέση με αυτούς τους σχηματισμούς».

«Θεωρούμε ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι καλύτερες για τη χώρα»

Ως προς τη συζήτηση περί συνεργασιών, είπε πως αυτή δεν ξεκίνησε με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά από το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, συνέχισε, ο κ. Ανδρουλάκης «μάζεψε» τις σχετικές συζητήσεις πχ. για εν δυνάμει συνεργασία με την κ. Κωνσταντοπούλου, όπως είπε.

«Οι εκλογικοί συσχετισμοί θα προσδιορίσουν τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς όταν έρθει εκείνη η ώρα», δήλωσε. «Εμείς έχουμε πει ρητά, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συνεργασθούμε με ακροδεξιό κόμμα» τόνισε και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι καλύτερες για τη χώρα ειδικά σε αυτή την ιστορική περίοδο, εμείς θα δουλέψουμε εντατικά προκειμένου να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».