Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα είναι στο προσκήνιο με ένα πολύ μεγάλο διπλωματικό αποτύπωμα

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών 

Την ενισχυμένη διπλωματική θέση της Ελλάδας τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

«Η Ελλάδα είναι στο προσκήνιο. Είναι στο προσκήνιο με ένα πολύ μεγάλο διπλωματικό αποτύπωμα, από την 1η Ιανουαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται μία ασφάλεια, ότι σε δύσκολους καιρούς μεγάλης ρευστότητας για το παγκόσμιο διεθνές περιβάλλον, χάρη στην εξωτερική πολιτική αρχών, την οποία ασκούμε, εμείς στην Ελλάδα έχουμε την καλή τύχη και την πρόνοια να είμαστε σε καλή σχέση με όλον τον κόσμο. Για να μπορούμε να προχωράμε την πατρίδα μας πάντοτε πιο ψηλά, πιο γρήγορα και πιο δυνατά», πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών

«Καλημέρα, χρόνια πολλά σε όλους, καλή χρονιά να έχουμε. Σας εύχομαι να έχετε όλοι υγεία, ευημερία, να είστε καλά με τις οικογένειές σας και να υπηρετείτε πάντοτε την πατρίδα.

Είναι η ευχάριστη στιγμή του χρόνου, όπου το ακροατήριό μου είναι μόνο με χαμόγελα, οπότε αισθάνομαι κι εγώ την ανάγκη, πρώτα και πάνω από όλα, και εκ μέρους του Πρωθυπουργού, να σας ευχαριστήσω για όσα προσφέρετε στην πατρίδα.

Η Ελλάδα είναι στο προσκήνιο. Είναι στο προσκήνιο με ένα πολύ μεγάλο διπλωματικό αποτύπωμα, από την 1η Ιανουαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Και πάνω απ’ όλα, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται μία ασφάλεια, ότι σε δύσκολους καιρούς μεγάλης ρευστότητας για το παγκόσμιο διεθνές περιβάλλον, χάρη στην εξωτερική πολιτική αρχών, την οποία ασκούμε, εμείς στην Ελλάδα έχουμε την καλή τύχη και την πρόνοια να είμαστε σε καλή σχέση με όλον τον κόσμο. Για να μπορούμε να προχωράμε την πατρίδα μας πάντοτε πιο ψηλά, πιο γρήγορα και πιο δυνατά.

Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο Υπουργείο, περίπου πριν από 19 μήνες, έβαλα ως σκοπό, ανάμεσα σε άλλα, να μπορέσουμε να κάνουμε ένα Υπουργείο, το οποίο θα είναι ανθρωποκεντρικό. Να στηρίζεται στους λειτουργούς του Υπουργείου. Και νομίζω ότι σταδιακά αυτό, με τη βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας, των Υφυπουργών και των Γενικών Γραμματέων, και ιδίως της Γενικής Γραμματέως, της κυρίας Αγγελάτου, νομίζω ότι έχουμε καταφέρει αρκετά πράγματα.

Ήδη, όπως γνωρίζετε, έχει αναμορφωθεί και εξορθολογιστεί το πλαίσιο για το επίδομα, το οποίο προβλέπεται για την οικοσκευή. Έχουμε εξασφαλίσει τρεις διαγωνισμούς για πρόσληψη προσωπικού, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν το 2024, για το Επιστημονικό Προσωπικό της ΕΝΥ, για Επικοινωνία και Τεχνολογία, για τους νέους Ακολούθους. Και, μετά τον νόμο 5166/2024, που ψηφίστηκε πριν από περίπου έναν μήνα, το Υπουργείο Εξωτερικών εξασφάλισε 100 νέους υπαλλήλους Διοικητικού-Προξενικού, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Αρχές Εξωτερικού.

Γνωρίζω ότι και στην Κεντρική Υπηρεσία και στο εξωτερικό έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη στελέχωση. Κάνουμε μία διαρκή προσπάθεια, έτσι ώστε οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες, ιδίως του εξωτερικού, να μπορούν να πληρούνται, γιατί είναι η διεθνής εικόνα της χώρας. Και όλοι οφείλουμε να πράττουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μπορεί η εικόνα αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο ευπρόσωπη.

Θα συνεχίσουμε στη λογική αυτής της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης του Υπουργείου Εξωτερικών, έτσι ώστε να αναβαθμίζεται διαρκώς η δική σας δουλειά, η οποία εν τέλει είναι η πιο παραγωγική μέσα στο Υπουργείο.

Παράλληλα, έχουμε εξασφαλίσει μία σημαντική αναβάθμιση σε ό,τι αφορά το κομμάτι των υποδομών, των εγκαταστάσεων και των κτηρίων, κυρίως της Εξωτερικής Υπηρεσίας. Με τον νόμο του Δεκεμβρίου, εξασφαλίσαμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για το Υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε τη διοίκηση και τη διαχείριση όλων των κτηρίων των Διπλωματικών Αποστολών του εξωτερικού. Αυτό θα μας επιτρέψει να αναβαθμίσουμε τα κτήρια αυτά. Έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν ειδικοί πόροι για την συντήρηση, επισκευή, μετασκευή των κτηρίων των Διπλωματικών Αποστολών.

Όταν παραλάβαμε το Υπουργείο Εξωτερικών, το 60% των προξενικών τελών περιέρχετο στον δημόσιο προϋπολογισμό. Σήμερα, προβλέπεται ότι το 60% έρχεται στο Υπουργείο Εξωτερικών και, από τον περασμένο Δεκέμβριο, ένα επιπλέον 10% είναι ένας ειδικός πόρος για τη συντήρηση των κτηρίων των Διπλωματικών Αποστολών του Υπουργείου Εξωτερικών στο εξωτερικό. Έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε όχι μόνο υπερήφανοι για το προσωπικό, αλλά να είμαστε υπερήφανοι και για τις υποδομές μας στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη μεριμνήσει η Γενική Γραμματεία για ένα μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών του εξωτερικού που περιλαμβάνει σημαντικές Πρεσβείες μας, όπως είναι η Βέρνη, η Καμπέρα, η Μαδρίτη, η Χάγη και βεβαίως οι κτηριακές μας εγκαταστάσεις στην Ουάσιγκτων και στην Άγκυρα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την αξία του να έχουμε υποδομές, οι οποίες να αναδεικνύουν τη χώρα μας στο εξωτερικό. Και να είναι ευεπίφορες για όσο το δυνατόν καλύτερη και πιο παραγωγική εργασία του προσωπικού, το οποίο εργάζεται στο εξωτερικό.

Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, υπό όχι πάντοτε καλές συνθήκες, έτσι ώστε τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να γίνονται πολύ τακτικά, πολύ έγκαιρα, οι προαγωγές να γίνονται σε χρόνο, ο οποίος να επιτρέπει την προβλεψιμότητα των λειτουργών του Υπουργείου Εξωτερικών, για να μπορούν να καθορίζουν έγκαιρα τη ζωή τους. Θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια για την αναβάθμιση του προσωπικού.

Να επισημάνω, τέλος, ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια και για την αναβάθμιση των υποδομών του Υπουργείου Εξωτερικών. Ήδη, όπως γνωρίζετε, έχει αναβαθμιστεί ο ιστότοπος του Υπουργείου Εξωτερικών. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα για την αναβάθμιση όλων των τηλεπικοινωνιών του Υπουργείου Εξωτερικών. Και τον επόμενο χρόνο ελπίζουμε ότι θα αναβαθμιστούν και οι περίπου 150 ιστότοποι των Διπλωματικών μας Αποστολών στο εξωτερικό.

Τέλος, να κάνω μία αναφορά στη Διπλωματική μας Ακαδημία. Στην Ελληνική Διπλωματική Ακαδημία, με τον νόμο του περασμένου Δεκεμβρίου, υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, οι οποίες φέρνουν τη Διπλωματική Ακαδημία στο προσκήνιο σε μία σύγχρονη, εξωστρεφή, δυναμική διπλωματική εκπαίδευση, έτσι ώστε να καταστούν οι Έλληνες διπλωμάτες η ναυαρχίδα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Το 2024 κινηθήκαμε βάσει σχεδίου. Είχαμε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, πιο έγκαιρα από ποτέ. Είχαμε το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό. Είχαμε το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα. Το 2025, εκτιμούμε ότι θα έχουμε το νέο Εθνικό μας Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Διπλωματία. Και θα έχουμε και τα νέα μας οργανογράμματα, τόσο για την Κεντρική Υπηρεσία, όσο και για τις υπηρεσίες εξωτερικού.

Με πολλή δουλειά, με προσήλωση και, πάνω από όλα, με αφοσίωση στον στόχο η Ελλάδα να είναι πάντοτε στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων. Αλλά, η Ελλάδα, και στο εσωτερικό, να προσφέρει στους υπαλλήλους, στους λειτουργούς του Δημοσίου, ένα περιβάλλον, το οποίο θα είναι ανθρώπινο και αξιοπρεπές για να εργαστούν.

Να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την υπηρεσία σας στο Υπουργείο και την πατρίδα και να σας ευχηθώ και πάλι καλή χρονιά, σε όλους. Καλή τύχη να έχουμε. Να είστε καλά».