Νέος πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Νικήτας Κακλαμάνης συγκεντρώνοντας ευρύτατη πλειοψηφία στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια.
Συγκεκριμένα, υπέρ της εκλογής του Νικήτα Κακλαμάνη ψήφισαν 247 βουλευτές, ενώ 50 ψήφισαν «παρών».
Στους 247 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Νικήτα Κακλαμάνη για τη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου περιλαμβάνονται οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της Ελληνικής Λύσης, της ΚΟ «Σπαρτιάτες» και η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών.
Τα 50 «παρών» προέρχονται από τους βουλευτές του ΚΚΕ, της ΚΟ «Νίκη», της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Τέλος, απουσίαζαν ο πρόεδρος της ΚΟ «Νίκη», Δ. Νατσιός, ο βουλευτής του ιδίου κόμματος, Ν. Βρεττός και η ανεξάρτητη βουλευτής Ρ. Χρηστίδου.
«Κορυφαία στιγμή που σηματοδοτεί τον τερματισμό ενός πολιτικού μαραθωνίου»
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε κατά την ομιλία του τους πολίτες της Αθήνας «που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να επενδύουν σε μένα με μια ψήφο καρδιάς», τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη, αλλά και τους βουλευτές που τον ψήφισαν για πρόεδρο, ενώ ανέγνωσε στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη. Όπως είπε, είναι μεγάλη τιμή να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της Βουλής.
«Η σταθερή, πεισματική πίστη στο πρόσωπό μου, όλα αυτά τα χρόνια, με συγκινούν βαθιά και αποδεικνύουν ότι η αλήθεια της πορείας και των προθέσεών μου δεν διαψεύστηκε ποτέ. Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω στο 1990, όταν εξελέγην για πρώτη φορά βουλευτής της Α’ Αθηνών, δεν θα μπορούσα να φανταστώ αυτό που ζω και αισθάνομαι σήμερα. Ακόμα περισσότερο, δεν θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ως μικρό παιδί που κάποτε έπαιρνε το πλοίο από την Άνδρο για να σπουδάσει και να γίνει γιατρός, ότι θα ζούσε σήμερα μια τέτοια κορυφαία στιγμή» ανέφερε. Έκανε, δε, λόγο για μια στιγμή που σηματοδοτεί τον τερματισμό ενός πολιτικού μαραθώνιου δρόμου.
Σημείωσε επίσης ότι η μακρά του διαδρομή επισφραγίζεται σήμερα για να κλείσει έναν κύκλο όπου έπραξε «σύμφωνα με έναν ακλόνητο κώδικα αξιών, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς αναδιπλώσεις, χωρίς ‘ναι μεν, αλλά’, πάντα με οδηγό την πίστη στην Ελλάδα και τους Έλληνες».
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ζήτησε να του επιτρέψουν να απευθυνθεί προς το Σώμα με δυο λόγια «πατρικά». «Ο καθένας από εμάς κρατά στα χέρια του δύο πολύτιμα δώρα. Το πρώτο είναι η τιμή και συνάμα το βάρος της ελληνικής ψήφου από τον ελληνικό λαό». «Το δεύτερο δώρο έχει ταξιδέψει από τα βάθη του χρόνου: πρόκειται για την κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ως μετεξέλιξη της αθηναϊκής Δημοκρατίας» σημείωσε. Τόνισε ότι «ο κινητήρας της Δημοκρατίας εξακολουθεί να τροφοδοτείται από το ίδιο καύσιμο, την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας».
Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Βουλή «δεν είναι στείρο νομοθετικό όργανο ή πολιτική παλαίστρα, αλλά ζωντανός οργανισμός με διευρυμένη αποστολή και ιδιαίτερη φυσιογνωμία». «Το κοινοβουλευτικό σώμα κατέχει και έναν κοινωνικά φορτισμένο ρόλο, αυτόν της διαπαιδαγώγησης» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Εκεί ακριβώς έγκειται και η πολλαπλάσια ευθύνη μας: στη διάπλαση του ατομικού και συλλογικού ήθους μέσα από το δημόσιο παράδειγμά μας».
Ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε όλους τους βουλευτές μαζί να αναλάβουν κοινωνική δράση, πέρα από τα στενά κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, με κοινές πρωτοβουλίες. «Πάνω απ’ όλα απαιτείται η ενότητα, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο στις παράξενες εποχές που ζούμε» είπε. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η υπόσχεση που μπορεί να δώσει είναι πως θα έχει προσπαθήσει στο τέλος της θητείας του να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να μην έχει μετανιώσει κανείς βουλευτής για την ψήφο του.
Ακολουθεί το βιογραφικό σημείωμα του Νικήτα Κακλαμάνη.
Η καταγωγή και οι σπουδές του
Ο Νικήτας Κακλαμάνης γεννήθηκε στην Άνδρο, την 1.4.1946. Είναι Ιατρός- Ακτινολόγος και Επίκουρος Καθηγητής. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1971 και ειδικεύτηκε στον τομέα της Ακτινοθεραπείας – Ογκολογίας. Το 1981 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1989 εξελέγη ομόφωνα Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στην Ογκολογία – Ακτινοθεραπεία.
Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.
Η κοινοβουλευτική του διαδρομή
Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής με τη Ν.Δ. το 1990, της οποίας διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1993, επανεξελέγη βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών και τον Ιούνιο του 1994 εξελέγη ευρωβουλευτής, με το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης.
Κατά τη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και τακτικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, διετέλεσε τακτικό μέλος των μεικτών Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Τουρκία και την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του επισκέφθηκε, επισήμως, 10 φορές την Τουρκία και είχε συναντήσεις με όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας αυτής, προσπαθώντας να προωθήσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα του ελληνισμού της Πόλης.
Στις εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τη Ν.Δ. και στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη της λειτουργίας του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας του κόμματος. Ένα χρόνο αργότερα εξελέγη συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ.
Στις εκλογές του 2004 επανεξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τη Ν.Δ., κερδίζοντας μία εκ των κορυφαίων θέσεων στην εμπιστοσύνη των συμπολιτών του.
Στις 17 Ιουνίου 2012 εκλέγεται εκ νέου βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Ν.Δ. .
Το 2015, στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου εξελέγη βουλευτής Ά Αθηνών και στις 6 Φεβρουαρίου 2015 εξελέγη Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, επανεξελέγη Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής συγκεντρώνοντας 267 ψήφους από το σύνολο των βουλευτών.
Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη εκ νέου βουλευτής Α΄ Αθηνών και στις 18 Ιουλίου, εξελέγη Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής καθώς ψηφίστηκε από 290 βουλευτές, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για τα κοινοβουλευτικά χρονικά.
Η προϋπηρεσία στο ΕΣΥ και η θητεία του στο υπουργείο Υγείας
Από το 1975 έως και το 2008 υπηρέτησε στο Νοσοκομείο “Αρεταίειο”, όπου από το 1983 ήταν υπεύθυνος ενός από τα δύο τμήματα Ακτινοθεραπείας του Νοσοκομείου. Έχει μεγάλο επιστημονικό-ερευνητικό έργο και είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες.
Από το 1975 έως το 1989 ασχολήθηκε με τον ιατρικό συνδικαλισμό εκλεγόμενος συνεχώς πρώτος σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των ιατρών. Κορύφωση της πορείας αυτής είναι η εκλογή του το 1987, για δεύτερη φορά, στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με το πρωτοφανές ποσοστό του 93% των ψήφων της παράταξης με την οποία εξελέγη.
Το 1986 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. και το 1987 μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.
Τον Μάρτιο του 2004 ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θέση στην οποία υπηρέτησε ως τον Φεβρουάριο του 2006.
Στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006 εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων με το συνδυασμό «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας» και ανέλαβε, επισήμως, καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2007, έως τον Ιανουάριο του 2010.
Την 15η Μαΐου 2007 εξελέγη Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), έως τον Οκτώβριο του 2011.