Τέσσερα χρόνια πέρασαν αφότου η Ελλάδα «μεγάλωσε» επεκτείνοντας την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο πέλαγος και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έστειλε ένα διπλό μήνυμα στην Άγκυρα.
Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας όπου πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή ονοματοδοσίας των τεσσάρων περιπολικών Island του Πολεμικού Ναυτικού, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα ήθελα να αναφερθώ στην αλλαγή του δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Πολεμικό μας Ναυτικό θα υπερβαίνει την προστασία του Αιγαίου, θα μπορεί να αναπτύσσεται στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και πιθανόν και πέρα από αυτή. Καταρχάς με τις νέες φρεγάτες FDI που θα φέρουν και στρατηγικά όπλα».
Με αίσθημα τιμής και εθνικής υπερηφάνειας, παρευρέθηκα σήμερα στην τελετή ονοματοδοσίας τεσσάρων σκαφών τύπου ISLAND, στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας: Των Παράκτιων Περιπολικών «ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ», «ΓΑΛΑΝΗΣ», «ΛΙΑΣΚΟΣ» και «ΓΙΑΛΟΨΟΣ».
Η επιλογή των ονομάτων τους, συνυφασμένη με την ιστορία… pic.twitter.com/xRPoJ3PV7Z
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 20, 2025
Στη συνέχεια, καθώς σήμερα κλείνουν τέσσερα χρόνια από την επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ο Ν. Δένδιας πρόσθεσε ότι «Οι ΑΟΖ οι συνθήκες δημιουργίας των οποίων φέρουν την υπογραφή μου και την σφραγίδα της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη ιδιαίτερα δε η συμφωνία με την Αίγυπτο απαιτούν δυνατότητα προστασίας τους και επί του πεδίου επί των θαλασσίων ζωνών αυτών. Το Αιγαίο, κρισιμότατο για τον ελληνισμό θα προστατεύεται πλέον και από τον αντιαεροπορικό και από τον αντιdrone και από τον αντιπυραυλικό θόλο και όχι μόνο από το ΠΝ και την ΠΑ. Τα οπλικά συστήματα αυτά τα οποία έχουν ενταχθεί στο 12ετές μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών δαπανών το οποίο αμέσως προσεχώς μόλις δοθούν οι ημερομηνίες από τη Βουλή των Ελλήνων θα παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για πρώτη φορά είναι ένα πρόγραμμα μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια στα στενά, πρέπει να πω, δημοσιονομικά πλαίσια τα οποία η οικονομική πραγματικότητα μας επιβάλει. Το 12ετές περιλαμβάνει καινοτόμα προγράμματα αλλά και προγράμματα εκσυγχρονισμού όμως η ιδέα πίσω από το 12ετές είναι η μόχλευση πόρων για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος των ελληνικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με την άμυνα. Για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, εκσυγχρονισμός των ΡΟΥΣΣΕΝ, ο εκσυγχρονισμός των υποβρυχίων μας. Τα οποία πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα Το ίδιο δηλαδή η συμμετοχή του ελληνικού παράγοντα θα ισχύσει και για τον επόμενο τύπο των φρεγατών μας αλλά και τον επόμενο τύπο των υποβρυχίων. Ήδη όμως η κατάσταση έχει μεταβληθεί, προχωράμε μέσω του ΕΛΚΑΚ με προγράμματα χαμηλού κόστους αλλά υψηλής αξίας».
Η Ελλάδα μεγάλωσε
Επιπλέον ο ΥΕΘΑ με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι «Πριν από 4 χρόνια η Ελλάδα μεγάλωσε, για πρώτη φορά από το 1947, με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια» και τόνισε πως «Με την Κύρωση του Νόμου που είχα την τιμή να εισηγηθώ στη Βουλή των Ελλήνων και υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, η Πατρίδα μας δεν διακήρυξε απλώς ένα δικαίωμά της που απορρέει από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το άσκησε».
Πριν από 4 χρόνια η Ελλάδα μεγάλωσε, για πρώτη φορά από το 1947, με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.
Με την Κύρωση του Νόμου που είχα την τιμή να εισηγηθώ στη Βουλή των Ελλήνων και υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, η… pic.twitter.com/G5TA1FTcIM
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 20, 2025
Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιανουαρίου 2021 ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία 284 βουλευτών στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών -και Υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Δένδια- για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο πέλαγος.
Η Ελλάδα αποφάσισε να ασκήσει τα δικαιώματα βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και της σύμβασης του Montego Bay για την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος.
To νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», είχε λάβει 284 ψήφους «υπέρ», 16 ψήφους «παρών» και καμία ψήφο «κατά».
Το νομοσχέδιο χαρακτήρισε η κυβέρνηση ως ιστορικό, διότι η Βουλή αποφάσισε με την υπερψήφισή του να αυξήσει -με ειρηνικά μέσα- την εθνική κυριαρχία της χώρας και για πρώτη φορά, επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Άλλωστε η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά της βάση του Δικαίου της Θάλασσας και επιφυλάσσεται να το ασκήσει όποτε κρίνει σκόπιμο για το εθνικό συμφέρον και όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας έχει αναγνωρίσει ως αναφαίρετο δικαίωμα των κρατών την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ.
Ωστόσο η Τουρκία -η οποία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας- υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκήσει αυτό το κυριαρχικό της δικαίωμα ενώ απειλεί με «casus belli» και αποτελεί το μόνο που υπάρχει στην παγκόσμια κοινότητα για την άσκηση νόμιμου δικαιώματος.