Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα συναυλιών της UNESCO, στο Παρίσι, η συναυλία-οδοιπορικό της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τίτλο «Μια Μεσογειακή συμφωνία».
Με οδηγό τη μουσική της, αλλά και ως «άτυπη πρέσβειρα για την μουσική και τον πολιτισμό της Μεσογείου», όπως την προλόγισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, έχοντας στο πλευρό της την Ελληνίδα σοπράνο Σοφία Ζόβα, την Μαροκινή τραγουδίστρια Μάγντα Ελ Γιαχιαουί και δέκα μουσικούς, παρουσίασε μία συναυλία που ήταν όχι μόνο μια «ιστορική μουσική εμπειρία» και ένας «ύμνος στην ειρηνική συνύπαρξη των εθνών», αλλά και μια άσκηση «πολιτιστικής διπλωματίας».
Η εκδήλωση οργανώθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην UNESCO σε συνεργασία με τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Αιγύπτου, του Μαρόκου και του Μονακό.
«Η Μεσόγειος ήταν πάντα πηγή έμπνευσης»
Καλωσορίζοντας την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τους μουσικούς της, ο Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «απόψε γιορτάζουμε όχι μόνο την ομορφιά της μουσικής αλλά και την βαθιά πολιτιστική κληρονομιά που ενώνει τους λαούς της Μεσογείου».
Υπογράμμισε επίσης ότι «μπροστά στις μεγάλες νέες προκλήσεις των ταραγμένων και επικίνδυνων καιρών μας, πρέπει να χτίσουμε γέφυρες» και κατέληξε λέγοντας ότι «η Μεσόγειος ήταν πάντα πηγή έμπνευσης και απόψε το πνεύμα της λάμπει έντονα μέσα από την μουσική».
Στο ίδιο μήκος κύματος οι πρέσβεις του Μαρόκου, της Αιγύπτου και του Μονακό, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους στην «κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Mare Nostrum» (της θάλασσάς μας) σημειώνοντας ότι «όπως η θάλασσα δέχεται χωρίς περιορισμούς τα πλοία κάθε έθνους, έτσι και η μουσική δίνει ένα έδαφος που οι ανθρώπινες ψυχές συναντιούνται και συνεννοούνται».
«Μια βραδιά που δεν θα ξεχάσει ποτέ η UNESCO», όπως είπε ο πρέσβης της Αιγύπτου στον Γιώργο Κουμουτσάκο για τη μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην έδρα της UNESCO. Σε μια κατάμεστη αίθουσα 1.200 ατόμων, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι ο πολιτισμός είναι η αποτελεσματική ήπια ισχύς της χώρας μας.
Στην εκδήλωση, συμμετείχαν 25 πρέσβεις και εκπρόσωποι κρατών-μελών της UNESCO. Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η Ελλάδα έδωσε μαθήματα πολιτιστικής και δημόσιας διπλωματίας. Ας σημειωθεί ότι το πολιτιστικό αυτό γεγονός που βάθυνε το αποτύπωμα της Ελλάδας στον διεθνή αυτόν Οργανισμό, έγινε μια ημέρα μετά τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα. Κάτι που σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, έκανε το μήνυμα της συναυλίας ακόμα πιο επίκαιρο, ακόμα πιο καθαρό και ισχυρό.
Φωτογραφίες
Ακολουθούν εικόνες από την εκδήλωση:
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ