Με στόχο να προκαλέσει ευρύτερη συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος πρότεινε χθες τη Λούκα Κατσέλη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σήμερα στις 11:00 ο Σωκράτης Φάμελλος θα έχει συνάντηση με την Λούκα Κατσέλη στο γραφείο του στη Βουλή. Η συνάντηση θα επισημοποιήσει την πρόταση και την αποδοχή έχει περισσότερο συμβολικό και διαδικαστικό χαρακτήρα.
Η Λούκα Κατσέλη με πλούσιο βιογραφικό από τον ακαδημαϊκό χώρο και από την συνεργασία της με διεθνείς οργανισμούς, πολιτικά προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε υπουργός μέχρι το 2012, ενώ έχει συνδεθεί με τον φερώνυμο νόμο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο συνεργάστηκε μετά το 2015 στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας. Μέσα από αυτό το πρίσμα είναι μία πρόταση φιλική τόσο προς το ΠΑΣΟΚ από το οποίο προέρχεται όσο και προς τη Νέα Αριστερά με τα στελέχη της οποίας συνεργάστηκε. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μία δυνάμει ενωτική πρόταση.
Η επιλογή της κ. Κατσέλη με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει εξυπηρετεί την ευρύτερη πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, με στόχο την διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης απέναντι στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη που φθάνει μέχρι κοινό ψηφοδέλτιο στις επόμενες εκλογές.
Όπως είχε ενημερώσει ο Σωκράτης Φάμελλος, κατέθεσε την πρότασή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, ενώ μετά την έγκριση του οργάνου, και πριν την επίσημη ανακοίνωση, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Αλέξη Χαρίτση. Την ώρα εκείνη μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ συνεδρίαζε το Πολιτικό Κέντρο. Και τα δύο τηλεφωνήματα ήταν σύντομα.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς
Από τη Νέα Αριστερά ανέφεραν ότι σήμερα ή αύριο θα συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος προκειμένου να τοποθετηθεί. Σημείωναν πάντως ότι με τον Χρήστο Ράμμο, που είχε προτείνει ο Αλέξης Χαρίτσης και δεν ανταποκρίθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, χάθηκε μία ευκαιρία. Πάντως η στάση της Νέας Αριστεράς είναι ανοικτή.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το θέμα συζητήθηκε στο Πολιτικό Κέντρο και έμεινε σε εκκρεμότητα νέο τηλεφώνημα του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Σωκράτη Φάμελλο. Η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο του ΠΑΣΟΚ που περιμένει την πρόταση του πρωθυπουργού προκειμένου να πάρει θέση. Στην τοποθέτησή του στο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει την επιλογή της καταγραφής μιας προοδευτικής υποψηφιότητας. Εμείς επιμένουμε να εκλεγεί προοδευτικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Να τηρηθεί δηλαδή η πολιτική παράδοση, που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν».
Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο Σωκράτης Φάμελλος είχε συζητήσει με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία του πρότεινε τον πατέρα της Νίκο Κωνσταντόπουλο. Χθες ο κ. Φάμελλος την ενημέρωσε για την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι η Λούκα Κατσέλη είναι «μια προσωπικότητα που διαθέτει όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξηγούν: Πολιτικός με ήθος, αίσθημα αποστολής και ανεξαρτησία που υπηρέτησε πάντα, απ’ όλες τις θέσεις που κατείχε, το δημόσιο συμφέρον. Έχει προωθήσει με συνέπεια και πρωτοβουλίες την προγραμματική σύγκλιση και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έχει ταυτίσει την πορεία της με την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τη βιώσιμη, δίκαιη και συμπεριληπτική Ανάπτυξη, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων στην εργασία, τη στέγη, τη δημόσια Υγεία, τη δημόσια Παιδεία και το περιβάλλον, καθώς και τη στήριξη και ανάδειξη του ελληνικού πολιτιστικού κεφαλαίου».
Στην δική της δήλωση η Λούκα Κατσέλη αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αποδέχομαι την πρόταση γιατί σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών κλυδωνισμών, οικονομικής αβεβαιότητας και εκτεταμένης ανασφάλειας, όπως η σημερινή, ο θεσμικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας ως εκπροσώπου της χώρας και εγγυητή της ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να συμβάλει στην ενότητα του έθνους, στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και να προάγει τη συμπεριληπτική δημοκρατία, την ουσιαστική προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, το δημόσιο συμφέρον και το συλλογικό καλό».