Skip to main content

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στη Σαουδική Αραβία – Τι θα τεθεί επί τάπητος

Ποιος ο στόχος της τρίτης επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο αραβικό βασίλειο

Tην περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας ΕΞ- Σαουδικής Αραβίας σηματοδοτεί η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλούλα της Σαουδικής Αραβίας και η συνάντησή του με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Σε μια συγκυρία αναδιαμόρφωσης του γεωπολιτικού τοπίου στη Μέση Ανατολή και διεθνών αναταράξεων στόχος του πρωθυπουργού είναι να επισημάνει τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας, εμπορικής, επενδυτικής, ενεργειακής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη.

Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας

Στην Αλούλα οι δύο ηγέτες θα συμπροεδρεύσουν της πρώτης συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών και θα συνυπογράψουν την υλοποίησή του μέσα από μια σειρά κοινών πρωτοβουλιών.

  • Είναι το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Ελλάδας με χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ πρόκειται για μια διαρκή δομή διμερούς συνεργασίας με Επιτροπές ανα τομείς συνεργασίας, των οποίων θα προεδρεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί.
  • Η Σαουδική Αραβία αποτελεί σταθερό και σημαντικό εταίρο με σημαίνοντα ρόλο στον Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή. Από την πλευρά του το Ριάντ βλέπει την Αθήνα ως μια σταθερή και αξιόπιστη ευρωπαϊκή δημοκρατία και ως πύλη για την Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από έξι υπουργούς (Εξωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, Ενέργειας, Τουρισμού, Πολιτισμού) δύο υφυπουργούς (υφυπεξ Αλ.Παπαδοπούλου και Κ.Φραγκογιάννης) και τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Η συνεδρίασή του ΑΣΣΣ αναμένεται να σηματοδοτήσει ακόμη περισσότερες συνέργειες στο πολιτικό επίπεδο, στην άμυνα, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Σημειώνεται πως είναι η τρίτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία (είχε επισκεφθεί το Ριάντ το 2020 και το 2021). Ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2022 – την πρώτη του στην Ευρώπη μετά την πανδημία.

Η συνεργασία των δύο χωρών

Στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 2022, είχε υπογραφεί η σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, η οποία εδραίωσε τη στρατηγική σχέση σχέση των δύο χωρών και τη συστηματική και θεσμοθετημένη συνεργασία σε σειρά τομέων, ενώ ιδιαίτερα στενή είναι η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων έχει επισφραγιστεί από τη συμβολή της Ελλάδας στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μιας συστοιχίας Patriot, κίνηση η οποία άλλαξε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις και η οποία, όπως είχε διαμηνυθεί επανειλημμένα στην Αθήνα , έχει εκτιμηθεί από τη Σαουδική Αραβία.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και είχε δώσει έμφαση στις προοπτικές οικονομικής και επενδυτικής εργασίας που ανοίγονται στην Ελλάδα και στη θέση της χώρας μας που την καθιστά κόμβο, εμπορικό και ενεργειακό και πύλη προς την Ευρώπη.

Κομβικός ήταν επίσης ο συντονισμός και η συνεργασία Αθήνας και Ριάντ τον περασμένο Αύγουστο προκειμένου να απομακρυνθεί με ασφάλεια το ελληνικής ιδιοκτησίας πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο “Sounion” που είχε πληγεί από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.