Η κρίσιμη ώρα των ανακοινώσεων για την Προεδρία της Δημοκρατίας φτάνει και το πιθανότερο είναι το όνομα να αποκαλυφθεί μέσα στην εβδομάδα.
Η ονοματολογία καλά κρατεί και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, ωστόσο κανείς μέχρι στιγμής δεν μπορεί να είναι απόλυτος για την απόφαση του πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την Τετάρτη και το πιθανότερο είναι το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το αργότερο την Πέμπτη να γίνουν οι ανακοινώσεις.
Να σημειωθεί πως την Παρασκευή και το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Γερμανία (για συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και επομένως αν δε γίνουν αυτή την εβδομάδα οι ανακοινώσεις θα πάνε για τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο αυτό δεν θεωρείται και το πιθανότερο σενάριο, καθώς από την κυβέρνηση θα ήθελαν να κλείσουν την εκκρεμότητα και να μη σέρνεται η σχετική συζήτηση.
Το πρόσωπο που θα επιλεγεί στην κυβέρνηση θέλουν να εκπέμπει μήνυμα ενότητας, να συμβολίζει την σταθερότητα του τόπου και να μπορεί να εκπροσωπήσει την χώρα στο εξωτερικό σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων. Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα ήθελαν να πουν «ναι» και κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να σταλεί μήνυμα συναινέσεων.
Αυτή τη στιγμή δύο είναι τα βασικά σενάρια που είναι στο τραπέζι και μένει να φανεί ποια λύση τελικά θα επιλέξει – αν και πιθανότατα έχει ήδη καταλήξει – ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ένα σενάριο είναι να επιλεγεί ένα πρόσωπο που να προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς, κάτι που έχουν δείξει πως επιθυμούν αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Σε μια τέτοια περίπτωση φαβορί είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, το όνομα του οποίου παίζει δυνατά. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που διαθέτει μεγάλη πολιτική διαδρομή, ενώ μπορεί να ενώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και δεν θα υπάρξουν «γαλάζια» παράπονα.
Το άλλο σενάριο είναι να επιλεγεί ένα πρόσωπο που να προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς, προκειμένου να σταλεί μήνυμα συναινέσεων. Άλλωστε είναι παράδοση τις τελευταίες δεκαετίες το κόμμα που κυβερνά να επιλέγει έναν υποψήφιο από άλλο πολιτικό χώρο και μένει να φανεί αν αυτό θα τηρηθεί κι αυτή τη φορά.
Σε μια τέτοια περίπτωση ψηλά παίζει το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ άλλα πρόσωπα που έχουν ακουστεί είναι ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Γιάννης Στουρνάρας. Τις τελευταίες ημέρες έχουν φουντώσει και τα σενάρια πως θα μπορούσε να αξιοποιηθούν πρόσωπα, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος ή ο Τάσος Γιαννίτσης που έχουν ένα εκσυγχρονιστικό προφίλ και στα οποία θα έλεγε «ναι» και το ΠΑΣΟΚ.
Αλλά πρόσωπα που έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα – αλλά όχι με την ίδια ένταση – είναι η Μαρία Δαμανάκη, ο Σταύρος Μπένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (αν και φαίνεται πως δεν προκρίνεται η επιλογή εν ενεργεία υπουργού)
Το ενδεχόμενο να ανανεωθεί η θητεία της νυν προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν μπορεί να αποκλειστεί οριστικά, ωστόσο δεν αποτελεί το βασικό σενάριο. Άλλωστε μετά τις ευρωεκλογές είχαν υπάρξει «γαλάζιοι» βουλευτές που είχαν δείξει πως δεν θα ενθουσιαζόντουσαν με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και στην κυβέρνηση δεν θα ήθελαν να υπάρξουν διαρροές στην επίμαχη ψηφοφορία.
Να σημειωθεί πως οι ψηφοφορίες στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να ξεκινήσουν μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Συνολικά προβλέπονται έως πέντε ψηφοφορίες και ειδικότερα στις δύο πρώτες απαιτούνται 200 ψήφοι και στην τρίτη 180. Αν χρειαστεί και τέταρτη ψηφοφορία αρκούν 151 «ναι», ενώ προβλέπεται ακόμα και πέμπτη ψηφοφορία όπου χρειάζεται σχετική πλειοψηφία
Τα μηνύματα Μητσοτάκη
Σε έναν ασταθή κόσμο η Ελλάδα είναι μία χώρα σταθερότητας σημειώνεται εμφατικά από την κυβέρνηση και ανάλογα μηνύματα εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο. Επεσήμανε δε πως«το 2025 είναι μια απολύτως κρίσιμη χρονιά στον κρίκο της αλυσίδας η οποία τελικά θα μας οδηγήσει στις εθνικές εκλογές του 2027».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός στη σημερινή του ανασκόπηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε σε μία σειρά κινήσεων που δρομολογούνται και υπογράμμισε πως «το κυβερνητικό έργο θα παραμείνει έντονο και πολυεπίπεδο, ώστε μέρα με τη μέρα κάτι να αλλάζει και να γίνεται η ζωή όλων των πολιτών καλύτερη». Μεταξύ άλλων εστίασε στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων παθογενειών και έδωσε βάρος στην άρση των εμποδίων στην οικονομία, στην υγεία, στην ασφάλεια, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη με στόχο να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητα των πολιτών και να οδηγηθεί η Ελλάδα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα