Skip to main content

Βουλή: Αρνητική η κυβέρνηση σε επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά σε επίκαιρη ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο θα απειλούσε τη χώρα με δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ανέφερε από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί μια υπεύθυνη κυβέρνηση να κάνει. Δεν υπάρχουν, άλλα 2,5 δισεκατομμύρια για να δώσει. Αυτή είναι η αλήθεια» τόνισε ο κ. Πετραλιάς προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία με την ερώτησή της ζήτησε την επαναφορά δώρων εορτών και αδείας σε εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι το ζήτημα αυτό «καίει» ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας «αφού όταν μιλάμε για το Δημόσιο, μιλάμε από τους εκπαιδευτικούς μέχρι τους κοινωνικούς λειτουργούς, μέχρι τους νοσηλευτές, τους υγειονομικούς, τους πυροσβέστες, τα σώματα ασφαλείας, τους εργαζόμενους στις ανεξάρτητες αρχές, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης».

«Όταν μιλάμε για εργαζόμενους στο Δημόσιο, μιλάμε για ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που στοχοποιήθηκε την περίοδο της επιβολής των μνημονίων, που ενοχοποιήθηκε για αμαρτίες των κυβερνήσεων και που υπέστη κάτι το οποίο ιστορικά δεν έχει επιτραπεί σε πολιτισμένη χώρα και είναι η αφαίρεση, η περιστολή κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο 13ος και 14ος μισθός αποτελούν εργασιακά δικαιώματα κατακτημένα για όλους τους εργαζόμενους, εργασιακά δικαιώματα αναφαίρετα, τα οποία, κατά τους όρους και τις αρχές του διεθνούς εργατικού δικαίου και τις αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου, δεν μπορεί να αφαιρούνται. Κι όμως στην Ελλάδα με το πρόσχημα της δημοσιονομικής ανάγκης, από κυβερνήσεις οι οποίες θέλησαν να μετακυλήσουν τις δικές τους ευθύνες στους πολίτες, αποφασίστηκε η αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων και μάλιστα, με ειδική διάκριση εναντίον των εργαζομένων του δημοσίου τομέα», τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Προσέθεσε ότι η σήμερα η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει γιατί δεν έχει επαναφέρει νομοθετικά την καταβολή αυτών των αποδοχών που είναι οφειλόμενες και γιατί προτιμάει να πληρώνει “υποχρεώσεις”, που δεν επισπεύδονται, όπως είναι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, «αμφισβητούμενες και αυτές», στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντί να διαθέσετε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση την κοστολόγηση. «Και μην μου απαντήσετε ότι αυξήθηκαν κατά λίγα ευρώ οι μισθοί το 2024, ότι δεν είναι πια 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι το υποτετραπλάσιο από αυτό που δίνετε ως κιμπάρηδες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφερε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελυθερίας».

Για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, εξήγησε ότι η πρόωρη εξόφληση των 7,9 δισεκατομμυρίων προς το Greek Loan Facility ήταν τα διμερή δάνεια με χώρες της Ευρωζώνης –και όχι προς το ΔΝΤ, καθώς αυτό το έχουμε εξοφλήσει το ΔΝΤ από το 2022. Αυτά -προσέθεσε- θα έπρεπε να εξοφληθούν ούτως ή άλλως, αφού ήταν υποχρεώσεις τα έτη 2026, 2027 και 2028. «Αποτελεί χρηματοοικονομική, δηλαδή ταμειακή συναλλαγή.

Δεν είναι δηλαδή δημοσιονομική συναλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, δεν προσμετράται ούτε στο πρωτογενές πλεόνασμα ούτε στο συνολικό έλλειμμα ούτε στους στόχους δαπανών η χρηματοοικονομική συναλλαγή. Αντίθετα, οι αυξήσεις αποδοχών κ.λπ. είναι δημοσιονομικές συναλλαγές, οι οποίες και μειώνουν το πλεόνασμα ή αυξάνουν το συνολικό έλλειμμα και μπαίνουν στον στόχο δαπανών και προφανώς τον παραβιάζουν και αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Άρα, δεν έχει καμία σχέση η πρόωρη εξόφληση υποχρεώσεων που έχει ήδη η χώρα, που είναι ταμειακή, χρηματοοικονομική συναλλαγή, με μια δημοσιονομική συναλλαγή που είναι δημοσιονομική δαπάνη και επιβαρύνει το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας και τον δείκτη δαπανών. Άρα, δεν μπορείτε να συγχέετε τα δύο ποσά. Δεν είναι συγκρίσιμα» διευκρίνισε περαιτέρω ο κ. Πετραλιάς, απευθυνόμενος προς την κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, ανέφερε επιπλέον ότι η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι αυτή που αύξησε για πρώτη φορά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια και υπενθύμισε τις 15 μόνιμες αυξήσεις που έγιναν την τελευταία διετία.