Skip to main content

Ο συναγωνισμός Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη για την πολιτική παρακαταθήκη Σημίτη και η Προεδρία της Δημοκρατίας

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Μέσα στο πλαίσιο που δημιουργούν οι συμβολισμοί γύρω από τον θάνατο και την κηδεία Σημίτη, αποκτά νέο περιεχόμενο η απόφαση Μητσοτάκη, που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ένας άτυπος συναγωνισμός μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για το ποιος είναι ο αυθεντικός κληρονόμος και θεματοφύλακας της πολιτικής παρακαταθήκης του Κώστα Σημίτη εξελίχθηκε γύρω από την κηδεία και κατά την εξόδιο ακολουθία.

Περισσότερο πολιτικός στον δικό του επικήδειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με σαφείς αναφορές στους σταθμούς της οκτάχρονης πρωθυπουργίας. Σημείωσε τις δύο πολιτικές στις οποίες συναντήθηκαν οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την ΟΝΕ και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απέφυγε ρητή αναφορά στον «εκσυγχρονισμό», που είχε κάνει στην αρχική του δήλωση, αλλά περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του, της μεθοδικότητας, του ρεαλισμού, της υπευθυνότητας, το «περίφημο μπλοκάκι» και τον στόχο του «να απαλλαγεί η πατρίδα από βαρίδια και παθογένειες δεκαετιών, και στον αγώνα του να μεταρρυθμίσει το κόμμα του».

Με περισσότερα βιωματικά στοιχεία από τη γνωριμία του με τον Κώστα Σημίτη και σε πρώτο ενικό με την προσφώνηση «αγαπημένε μου πρόεδρε», ο λόγος του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος στάθηκε στη σταθερή σχέση μέχρι το τέλος του εκλιπόντος με το κόμμα, του οποίου τώρα ηγείται. «Η πατρίδα τιμά τον πρωθυπουργό που έκανε πράξη την ισχυρή Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο ηγέτη του μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης. Έκανε ρητή αναφορά στον εκσυγχρονισμό, στην πάλη του ενάντια στον πελατειασμό και στην απαραίτητη συσπείρωση της πλειοψηφίας γύρω από τον εκσυγχρονισμό, στον οποίο έδωσε προοδευτικό πρόσημο. Σημείωσε δε ότι είχε προειδοποιήσει το 2008 για την οικονομική κρίση. Σε μία προσπάθεια να τονίσει τις διαφορές από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, σημείωσε ιδιαίτερα τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής του Κώστα Σημίτη με έμφαση στην υγεία και την παιδεία.

Η εκθειαστική αρχική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η απόφαση για το τετραήμερο πένθος και η εκφώνηση του επικήδειου προκάλεσαν αίσθηση και συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, ειδικά στο κοντράστ με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι δεν παραβρέθηκαν στην κηδεία. Ο μεν Κώστας Καραμανλής περιορίστηκε σε μία εντελώς τυπική στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού δήλωση, ο δε Αντώνης Σαμαράς έδωσε και πολιτικό υπόβαθρο υπογραμμίζοντας ότι «ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο βασικός ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος της παράταξής μας». Πάντως, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου παραβρέθηκε στην κηδεία, καθώς βρίσκεται στην Κίνα.

Αντίστροφη μέτρηση για ΠτΔ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που δημιουργούν οι συμβολισμοί γύρω από τον θάνατο και την κηδεία του Κώστα Σημίτη, αποκτά νέο περιεχόμενο η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, εάν και με την επιλογή του προσώπου θελήσει να συμβολίσει την κληρονομιά του εκσυγχρονισμού την οποία διεκδίκησε με τη στάση του στον θάνατο του Κώστα Σημίτη. Δεν είναι δίχως σημασία ότι στις σκληρές δηλώσεις της Αφροδίτης Λατινοπούλου για τον Κώστα Σημίτη απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αλλά και κορυφαία στελέχη όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνης Γεωργιάδης.

Εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ υπάρχουν στο τραπέζι του Μαξίμου δύο ακόμη ονόματα: το πρώτο είναι του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το δεύτερο είναι του Τάσου Γιαννίτση ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης και φίλος του Κώστα Σημίτη και εκφώνησε και επικήδειο κατά την εξόδιο ακολουθία. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε ασμένως, εάν δεν πρότεινε, να είναι ο κ. Γιαννίτσης ένα από τα πρόσωπα που μίλησαν για τον εκλιπόντα.

Στην περίπτωση πάντως που ο πρωθυπουργός με την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θελήσει να συμβολίσει ότι επιμένει στα ανοίγματά του στον εκσυγχρονιστικό και κεντρώο χώρο, θα υπάρξουν πολιτικές αντιδράσεις. Αφενός θα φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, που δύσκολα δεν θα ψηφίσει μία πρόταση από τον πολιτικό χώρο στον οποίο και το ίδιο κινείται.

Από την άλλη, όμως, θα διευρύνει το ρήγμα στην κεντροδεξιά παράταξη, καθώς πολλοί από τους βουλευτές της ΝΔ θέλουν να δουν Πρόεδρο από τον δικό τους χώρο.

Εάν ο πρωθυπουργός επιχειρήσει την περαιτέρω διείσδυσή του στον χώρο του πολιτικού κέντρου, ενδεχομένως να πάρει τμήμα των ψηφοφόρων, αλλά από την άλλη θα αφήσει χώρο στην πέραν της ΝΔ Δεξιά και ενδεχομένως στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.