Skip to main content

Ύστατο χαίρε στον Κώστα Σημίτη: Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού η κηδεία του (φωτογραφίες – βίντεο)

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών - Στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών η ταφή του πρώην πρωθυπουργού (live εικόνα)

Το τελευταίο αντίο στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 88 ετών, απευθύνουν σήμερα η οικογένεια του εκλιπόντος, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, φίλοι, συνεργάτες του και πολίτες.

Η εξόδιος ακολουθία του Κώστα Σημίτη τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια η πομπή με τη σορό του κατευθύνθηκε στο Α’ Νεκροταφείο, όπου πραγματοποιείται η ταφή του. Πλήθος κόσμου είχε συρρεύσει από νωρίς έξω από τον μητροπολιτικό ναό για να αποτίσει φόρο τιμής στον πολιτικό που πρωταγωνίστησε στη δημόσια σφαίρα από το 1996, οπότε και ανέλαβε την πρωθυπουργία.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS)

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Επικήδειοι από Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη

Η κηδεία τελείται δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού. Επικήδειους λόγους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρώην υπουργός και καθηγητής Τάσος Γιαννίτσης, καθώς και οι καθηγητές Γιάννης Βούλγαρης και Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Κ. Σακελλαροπούλου: Η 8ετής θητεία του Κώστα Σημίτη έφερε σημαντικές κατακτήσεις

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξήρε την προσφορά του Κωστα Σημίτη λέγοντας πως έθεσε ψηλά και τολμηρά τον πήχη και υπηρέτησε το όραμα μιας ισχυρής και ισότιμης Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη. «Η οκταετής θητεία του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία έφερε σημαντικές κατακτήσεις στο Κράτος Δικαίου και την κοινωνία, σπουδαία έργα υποδομών και επενδύσεις. Συνοδεύθηκε από κορυφαίες στιγμές, που ενίσχυσαν τη θέση της χώρας, διεύρυναν τους ορίζοντές μας και καθόρισαν τον τρόπο ζωής μας» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Κ. Μητσοτάκης: Άξιος υπηρέτης της Δημοκρατίας

Ο Κώστας Σημίτης έβαλε τη δική του σφραγίδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον επικήδειο λόγο του. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μαχητής κατά της δικτατορίας και άξιος υπηρέτης της δημοκρατίας. Ανέφερε επίσης ότι ήταν ευγενής αντίπαλος και τόνισε πως «οι παρατάξεις μας συναντήθηκαν στην ένταξη στο ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ».

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο ιστορικό του ηγέτη

Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο Ιστορικό του Ηγέτη, μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τον επικήδειό του. «O πολιτικός κόσμος γίνεται φτωχότερος, καθώς έχασε μια σπουδαία προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, που εμπλούτιζε δημιουργικά και με ορθό λόγο τον δημόσιο διάλογο», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

(φωτ. Intime News)

Τ. Γιαννίτσης: Κορυφαία πολιτική προσωπικότητα – Πήγε την Ελλάδα ψηλότερα

Την παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη ανέδειξε ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε. «Η παρουσία όλης της ηγεσίας της χώρας όπως και τόσο πολλών απλών πολιτών δείχνει το μέγεθος της αναγνώρισης και της τιμής που όλοι θέλουμε να αποδώσουμε σε ένα κορυφαίο πρόσωπο της πολιτικής ζωής για  την προσφορά που άφησε στο διάβα του» τόνισε ο κ. Γιαννίτσης. «Η ουσία της παρουσίας του Κώστα Σημίτη μπορεί να εκφραστεί με τρία λόγια: Μας έκανε υπερήφανους, μάς έδωσε υπόσταση. Αφιέρωσε τη ζωή του όλη στο να συμβάλει ώστε η Ελλάδα να ανέβει πολύ ψηλότερα. Και την πήγε» ανέφερε.

Η σορός του Κώστα Σημίτη έφτασε στη Μητρόπολη στις 11.00. Νωρίτερα είχαν φτάσει η οικογένειά του, η σύζυγός του Δάφνη και οι κόρες του.

(φωτ. Intime News)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
(φωτ. Intime News)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών η ταφή του Κώστα Σημίτη

Η ταφή του Κώστα Σημίτη πραγματοποιείται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, σε χώρο δίπλα στο μνήμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Η πομπή με τη σορό του κατευθήνθηκε πεζή προς την τελευταία του κατοικία αφού πρωτα έγινε μια μικρή στάση στη Βουλή. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με την απόδοση τιμητικών βολών.

Λόγω της κηδείας του Κώστα Σημίτη έχουν τεθεί σε ισχύ προσωρινές και σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς και λεωφόρους της Αθήνας.

«Αντίο Πρόεδρε»: Το βίντεο – αφιέρωμα του ΠΑΣΟΚ στον Κώστα Σημίτη

Το ΠΑΣΟΚ, με ένα βίντεο – αφιέρωμα που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του κόμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποχαιρετά τον Κώστα Σημίτη.

Το βίντεο ξεκινά με απόσπασμα της ομιλίας του Κώστα Σημίτη στην εκδήλωση για τα 50ά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο. «Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξα συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτέμβρη του 1974» ακούγεται να λέει ο εκλιπών στο σχετικό απόσπασμα.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει στιγμιότυπα από ομιλίες του Κώστα Σημίτη, από την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, από τις επαφές του με ξένες ηγέτες, αλλά και από τα ορόσημα που σημάδεψαν τις θητείες του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Το βίντεο κλείνει με λόγια του Κώστα Σημίτη: «Δεν υπάρχει τέλος της ιστορίας. Το σήμερα έχει συνέχεια στο αύριο. Από εμάς τους ίδιους εξαρτάται η συνέχεια αυτή».

Κώστας Σημίτης 1936 – 2025: Οι κυριότεροι σταθμοί της ζωής του

Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.

Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα  (1967-1974), το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ έναντι του ‘Ακη Τσοχατζόπουλου. Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 1999 επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις εθνικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά πρόεδρος του Κινήματος.

Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες επιτυχίες της θητείας του θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ η οκτάχρονη πρωθυπουργική θητεία του συνδέθηκε επίσης με τα μεγάλα έργα υποδομής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρώην πρωθυπουργού, «επί πρωθυπουργίας του επεδίωξε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο της».

Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας και ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνέχισε να παρεμβαίνει στην δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθογραφία.