Skip to main content

Μητσοτάκης – Σίσι: Τι συζήτησαν στη συνάντησή τους – Η ατζέντα

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αιγύπτου βρέθηκε -μεταξύ άλλων- η συνεργασία στο μεταναστευτικό

Στις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και στον ρόλο των δύο χωρών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, με φόντο τις περιφερειακές αναταράξεις, στάθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν πριν από την έναρξη των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Στην ατζέντα βρέθηκε επίσης η σύγκληση κατά το επόμενο διάστημα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, η σύσταση του οποίου είχε αποφασιστεί με Κοινή Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμπνέλ Φατάχ Αλ-Σίσι τον περασμένο Μάρτιο, στο Κάιρο, για την αναβάθμιση και εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.

Συνεργασία στο μεταναστευτικό

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αιγύπτου βρέθηκε επίσης η συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό, καθώς θεωρείται κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης και να συγκρατηθούν οι ροές που φθάνουν στην Κρήτη μέσω της Λιβύης.

Συζητήθηκαν επιπλέον η συνεργασία για τη διασφάλιση νόμιμων οδών μετανάστευσης και οι δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς συμφωνίας για εποχικούς εργάτες.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Συρία.

Κ. Μητσοτάκης: Συνεργασία με περιφερειακούς παίκτες με τους οποίους έχουμε παρόμοιες θέσεις

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του στην Τριμερή Σύνοδο, ο πρωθυπουργός στάθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «το θετικό είναι ότι κοιταζόμαστε στα μάτια και ανταλλάσσουμε απόψεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μία συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες οι οποίοι συμφωνούν με εμάς και έχουμε παρόμοιες θέσεις σχετικά με την ανάγκη μίας σταθερής Μέσης Ανατολής που δεν θα εξάγει προβλήματα σε άλλες χώρες στην περιοχή». Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στη σημασία του επιχειρηματικού φόρουμ.

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τους πρόεδρους της Αιγύπτου και της Κύπρου, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα στον απόηχο των εντεινόμενων πλρηροφοριών για σχεδιασμό παράνομου συμφώνου οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Συρία. «Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αποκρούουμε από κοινού κάθε ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας που θα προκαλεί αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τα ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι τρεις χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή συμπόρευσή τους και έκανε λόγο «για ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Σίσι: Να αναπτύξουμε κοινά έργα ενέργειας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε πως είναι σημαντικό να αναπτύξουμε κοινά έργα στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης και της μεταφοράς φυσικού αερίου».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για τη Γάζα είπε πως «δεν υπάρχει άλλος τρόπος για σταθερότητα παρά μόνο με κατάπαυση πυρός», ενώ στάθηκε στην ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.