Μια χρονιά με πολιτικές ειδήσεις προβλέπεται πως θα είναι το 2025. Αν και το νέο έτος έκανε μόλις… ποδαρικό, μπορεί να γίνουν με ασφάλεια προβλέψεις για την ατζέντα που θα προτάξει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, το βάρος θα πέσει στην οικονομία αλλά και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, όπως για παράδειγμα η παιδεία και η υγεία.
Παράλληλα, βέβαια, σύγχρονες προκλήσεις -όπως το δημογραφικό, το στεγαστικό, αλλά και ο ψηφιακός εθισμός των νέων – βρίσκονται στο επίκεντρο συγκεκριμένων παρεμβάσεων.
Το θέμα που θα κυριαρχήσει τον Ιανουάριο δεν είναι άλλο από το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, με τα σενάρια να έχουν πάρει… φωτιά. Πρόβλεψη, βέβαια, είναι δύσκολο να γίνει για την τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο φαίνεται πως στόχος της κυβέρνησης είναι να σταλεί μήνυμα συναινέσεων και μένει να φανεί πώς θα κινηθεί η αντιπολίτευση.
Ο εκλογικός νόμος
Στο μεταξύ, ένα θέμα που συνεχίζει να πυροδοτεί συζητήσεις δεν είναι άλλο από τον εκλογικό νόμο και το αν τελικά θα μπορούσε να εξεταστεί κάποια αλλαγή. Από την κυβέρνηση δεν θέλουν να πάρουν πρωτοβουλία για να ανοίξουν τη σχετική συζήτηση, όπως προσφάτως φάνηκε και από όσα είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν σε δεύτερο χρόνο η συζήτηση θα μπορούσε να ανοίξει -ενδεχομένως και από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης- για περιορισμένης έκτασης αλλαγές (π.χ. το μπόνους να το παίρνει το πρώτο κόμμα ακόμα και αν είναι συνασπισμός κομμάτων), χωρίς πάντως να επηρεάζεται ο βασικός πυρήνας του ισχύοντος πλαισίου.
Ένα θέμα που πρόκειται να ανοίξει μέσα στο 2025 είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους αποδήμους. Και αναμένεται να φανεί πώς θα τοποθετηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως απαιτούνται 200 «ναι» για να περάσει η συγκεκριμένη αλλαγή.
Μέσα στη χρονιά προβλέπεται να υπάρξει αέρας… ανανέωσης και στο υπουργικό συμβούλιο. Το πότε αυτό θα γίνει δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται. Με δεδομένο πάντως ότι ο πρωθυπουργός δεν αρέσκεται σε σαρωτικούς ανασχηματισμούς, το πιθανότερο είναι αν γίνουν μέχρι την άνοιξη οι αλλαγές, αυτές να είναι χειρουργικού τύπου. Διαφορετικά, όσα πιο μακριά θα πάνε τόσο μεγαλύτερης έκτασης θα είναι.
Παράλληλα αναμένεται και ένα… σπριντ για την ψήφιση νομοσχεδίων, αφού είναι δεδομένο πως από την κυβέρνηση θέλουν να στείλουν μήνυμα πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση. Μάλιστα, έχει ήδη καθοριστεί η επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 του μήνα.
Στο μεταξύ, το δεύτερο εξάμηνο του έτους τα βλέμματα θα στραφούν στη συζήτηση που θα ξεκινήσει στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μια πρόβλεψη που μπορεί να γίνει με ασφάλεια είναι πως η κυβέρνηση θα ανοίξει τη συζήτηση για το άρθρο 16 που αφορά τα πανεπιστήμια. Υπενθυμίζεται πως αυτή η Βουλή είναι η προτείνουσα και όσα άρθρα συγκεντρώσουν πλειοψηφία 180 βουλευτών μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με 151 «ναι». Ωστόσο, όσα άρθρα περάσουν με πλειοψηφία από 151 έως 179 βουλευτές χρειάζονται 180 θετικές ψήφους στην επόμενη Βουλή.
Οι διεθνείς εξελίξεις
Τέλος, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς το 2024 ήταν μια χρονιά πολλαπλών εξελίξεων στη διεθνή σκηνή. Από την κυβέρνηση, πάντως, αυτό που τονίζεται είναι πως η χώρα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ συγκεκριμένες κινήσεις στη διπλωματική «σκακιέρα» θα γίνουν και μέσα στο 2025.