Στη συνεισφορά του Κώστα Σημίτη στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ αλλά και τις ευθύνες του στη χρεοκοπία της χώρας εστιάζει το Reuters στη δική του αποτίμηση, μεταξύ άλλων διεθνών ΜΜΕ, για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού.
Στο τηλεγράφημά του αναφέρει:
«Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, ο οποίος οδήγησε τη χώρα στο ενιαίο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2001, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 88 ετών στο εξοχικό του στην Πελοπόννησο.
Ο Σημίτης, καθηγητής Νομικής και μεταρρυθμιστής, ανέλαβε την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΠΑΣΟΚ το 1996 και διετέλεσε ήταν πρωθυπουργός μέχρι το 2004.
«Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη, έναν άξιο και ευγενή πολιτικό αντίπαλο, αλλά και τον Πρωθυπουργό που συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα», ανέφερε σε δήλωσή του ο συντηρητικός Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση κήρυξε τετραήμερο πένθος και ανακοίνωσε ότι η κηδεία του την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου θα τελεστεί δημοσία δαπάνη.
Αν και στον Σημίτη πιστώνεται η μείωση των διογκωμένων κρατικών δαπανών, οι επικριτές του λένε ότι δεν έκανε αρκετά για να χαλιναγωγήσει τη διαφθορά.
Πέντε χρόνια αφότου εγκατέλειψε την εξουσία, η Ελλάδα έπεσε σε μια άνευ προηγουμένου, δεκαετή κρίση χρέους που λίγο έλειψε να την οδηγήσει εκτός ευρώ. Οι οικονομολόγοι εντοπίζουν τις ρίζες αυτής της κρίσης στην κακοδιαείριση και τη διαφθορά των ετών της διακυβέρνησης Σημίτη αλλά και πριν από εκείνον.
Ο Σημίτης τις τελευταίες μέρες έκανε διακοπές στην εξοχική του κατοικία κοντά στην Αθήνα στην Πελοπόννησο. Μεταφέρθηκε αναίσθητος στο νοσοκομείο νωρίς το πρωί όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Κορίνθου σε τοπικά ΜΜΕ. Αφήνει πίσω του τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του.
Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του, ο Σημίτης μείωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ώστε η Αθήνα να πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ευρωζώνη.
Το 2012, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους, δημοσίευσε ένα βιβλίο που επέκρινε τον χειρισμό της κρίσης από Έλληνες πολιτικούς και την ΕΕ.
Σε εκείνο το βιβλίο, με τον τίτλο «Εκτροχιασμός», κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έκανε τα στραβά μάτια στις υπερβολικές δαπάνες του συντηρητικού διαδόχου του».