Skip to main content

Καραμέρος: Πρόκληση για τα προοδευτικά κόμματα η κοινή υποψηφιότητα για την Προεδρία Δημοκρατίας

Photo.: EUROKINISSI

«Εμείς επιδιώκουμε μια προοδευτική συναίνεση και όχι συναίνεση με τον κ. Μητσοτάκη και τις πολιτικές του. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απαντήσει σε αυτό

Tην ανάγκη της συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος, ενώ επανέλαβε ότι «είναι μια πρόκληση για τα προοδευτικά κόμματα να δηλώσουν μια κοινή υποψηφιότητα για τον Πρόεδρο ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως έχει προτείνει ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος».

Είπε ακόμη ο κ. Καραμέρος: «Δηλαδή πάμε λίγο παρακάτω τη συζήτηση. Θα πρέπει να τοποθετηθούν και τα άλλα προοδευτικά κόμματα μπροστά σε αυτή την πρόταση, να υπάρξει μια κοινή υποψηφιότητα».

Αναφέρθηκε στη στάση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «μέχρι τώρα παρακολουθούμε το ΠΑΣΟΚ να περιμένει την πρόταση του κ. Μητσοτάκη και μάλιστα να επικαλείται την παράδοση, που δεν έχει τηρηθεί βέβαια πάντα στο παρελθόν, όταν υπάρχει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση να προτείνει έναν προοδευτικό Πρόεδρο και όταν υπάρχει μια προοδευτική κυβέρνηση να προτείνεται ένας κεντροδεξιός, δεξιός Πρόεδρος.

Εμείς επιδιώκουμε μια προοδευτική συναίνεση και όχι συναίνεση με τον κ. Μητσοτάκη και τις πολιτικές του. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απαντήσει σε αυτό. Το καλοκαίρι του ’23 έκλεισε την πόρτα σε μια προοδευτική συνεργασία, με τα αποτελέσματα που είδαμε σε επίπεδο εθνικών εκλογών. Νομίζω ότι, πια, όποιος αρνείται το προοδευτικό μέτωπο προκειμένου να αλλάξουν και οι πολιτικές στη χώρα και οι συνθήκες για τους πολίτες, έχει και την ευθύνη».

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, είπε: «Στην περίπτωση της κ. Σακελλαροπούλου θα πρέπει να εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης τι είναι αυτό το οποίο τον κάνει να εγκαταλείπει την προ 5ετίας επιλογή του. Το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας ή της Προέδρου της Δημοκρατίας, σαφέστατα δεν πρέπει να είναι σιωπηλό σ’ αυτή τη διεύρυνση των ανισοτήτων και την υποβάθμιση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων και του κράτους δικαίου.

Εμείς δεν κρυφτήκαμε. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα είπαμε ότι σε μια σειρά ζητημάτων, για παράδειγμα, αναφέρθηκε το ζήτημα των Τεμπών ή το κράτος δικαίου, οι υποκλοπές και άλλα, τα οποία υποβάθμισαν την ποιότητα της δημοκρατίας, θα μπορούσε η κ. Σακελλαροπούλου να είναι πιο ενεργή στο πλαίσιο του ρόλου της σε μια προεδρευόμενη Δημοκρατία».

Αναφέρθηκε, τέλος, στην άνοδο της Δεξιάς, λέγοντας: «Η Δεξιά, στα όρια του τεχνοφασισμού, έχει σαν πρότυπό της τον Ίλον Μασκ. Προοδευτικό μέτωπο υπήρξε στη Γαλλία, για παράδειγμα, και πλειοψήφησε».