Skip to main content

Κώστας Σημίτης: Η προσήλωση στο ΠΑΣΟΚ, η πορεία προς το ευρώ, η Κύπρος και το Παλαιστινιακό

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Πολιτικοί σταθμοί του Κώστα Σημίτη

«Έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος είχε διατελέσει Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επί οκτώ συναπτά έτη, ενώ και τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής είχε αναλάβει μια σειρά από κρίσιμα χαρτοφυλάκια.

Για τον Κώστα Σημίτη έχουν λεχθεί πολλά και όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες, ήταν ένα πρόσωπο που συγκέντρωνε τόσο θερμούς υποστηρικτές όσο και φανατικούς αντιπάλους.

Το όνομα του συνδέθηκε με τον εκσυγχρονισμό, τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις, την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, την ένταξη της Κυπριακή Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μεγάλα έργα.

Αν μη τι άλλο είχε και δύσκολες στιγμές για τις οποίες επικρίθηκε τόσο από τους πολίτες όσο και από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αυτές είναι τα Ίμια, η κατάργηση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, η οπισθοχώρηση στη μεταρρύθμιση Γιαννίτση για το ασφαλιστικό, η εμπλοκή πρώην υπουργών του σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Η προσήλωση στο ΠΑΣΟΚ

Η τελευταία του δημόσια τοποθέτηση ήταν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο, όπου δήλωνε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή ψηφοφορία είναι ένα βήμα το οποίο μας εξασφαλίζει μία συνέχεια όπου το ΠΑΣΟΚ να παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την ελληνική εξέλιξη». Μια δήλωση που δείχνει πως ουδέποτε σταμάτησε να πιστεύει πως το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, αποτελούσε και αποτελεί το μόνο εναλλακτικό πόλο απέναντι στη συντηρητική διακυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Κώστας Σημίτης είχε απευθύνει χαιρετισμό και στην 50η επέτειο από την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, όπου ανάφερε ότι «στην πορεία αυτή των 50 ετών αντιμετωπίσαμε αντιξοότητες και προκλήσεις, αλλά καταφέραμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια πιο δημοκρατική Ελλάδα με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και ισχυρή παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ πρόσθεσε: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο προοδευτικός κόσμος ζητά απαντήσεις και κυρίως μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίζει ξανά. Το ΠΑΣΟΚ εργάζεται για αυτό, αλλά οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτές, προσφέροντας το όραμα και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Είναι μια ευκαιρία και οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες».

Ήταν η Ελλάδα έτοιμη να μπει στο ευρώ;

Ο αείμνηστος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός κλήθηκε πολλές φορές μετά την απομάκρυνσή του από τα πολιτικά πράγματα να απαντήσει σε ένα ερώτημα: «Ήταν η Ελλάδα έτοιμη για το ευρώ;».

Στο βιβλίο του «Ο εκτροχιασμός»(εκδ. Πόλις, 2012), αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Ελλάδα αποδύθηκε σε μια τιτάνια προσπάθεια για την ικανοποίηση των κριτηρίων σύγκλισης. Χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα δώρα: δημοσιονομική πολιτική, νομισματική πολιτική, εισοδηματική πολιτική, αποκρατικοποιήσεις τραπεζών και δημοσίων επιχειρήσεων. Με όποιον τρόπο και αν μετρηθούν οι δημοσιονομικές επιδόσεις (ταμειακό ή εθνικολογιστικό), το κρατικό έλλειμμα μειώθηκε κατά δέκα εκατοστιαίες μονάδες, από το 12,5% του ΑΕΠ το 1993, σε 2,5% το 1999, έτος με τα οικονομικά στοιχεία του οποίου ελήφθη η απόφαση συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Παρόμοια θετική εξέλιξη είχαν και τα λοιπά μεγέθη που συγκροτούν τα κριτήρια ονομαστικής σύγκλισης (πληθωρισμός, μακροχρόνια επιτόκια, δημόσιο χρέος συναλλαγματική ισοτιμία). Η απόφαση της ένταξης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Santa Maria de Feira τον Ιούνιο του 2000 ελήφθη έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή και τις αντίστοιχες γνωματεύσεις τους».

Η διπλωματική επιτυχία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ

Ο Κώστας Σημίτης, αντιλαμβανόμενος τον υπαρκτό κίνδυνο από την απρόβλεπτη Τουρκία, θέλησε να προστατεύσει τα δικαιώματα του ελληνισμού, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μια διπλωματική επιτυχία την οποία του την πιστώνουν και τόσο οι πολιτικοί του αντίπαλοι, όσο και η… Άγκυρα.

Η Κύπρος υπέγραψε το 2003 στην Αθήνα τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ και έγινε πλήρες μέλος από την 1η Μαΐου του 2004.

Μετά τη Σύνοδο των Αθηνών, το 2003, ο διευθυντής του CNN Turk, Μεχμέντ Αλί Μπιράντ, δήλωσε στη ΝΕΤ, αναφορικά με την προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ:

«[Στην Άγκυρα επικρατεί] θυμός, θυμός μαζί με ολίγον θαυμασμό, θαυμασμό έναντι των επιτευγμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. [Αλλά] θυμός κατά της τουρκικής κυβερνήσεως και έναντι του κ. Ντεκτάς και όλων όσων αντιτίθενται στην επίλυση του Κυπριακού».

Το Παλαιστινιακό

Ο Κώστας Σημίτης, ακολουθώντας πλήρως την πάγια θέση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, στήριξε χωρίς αστερίσκους την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο Κώστας Σημίτης, έχοντας στο πλευρό του τον ηγέτη – σύμβολο της Παλαιστινιακής Αρχής και της οργάνωσης της Φατάχ, Γιασέρ Αραφάτ, απευθυνόμενος στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2001, δήλωνε χαρακτηριστικά:

«Αυτή τη στιγμή, τη δύσκολη στιγμή, [ο Γιασέρ Αραφάτ] έχει επιδείξει μέτρο και το μέτρο ξέρουμε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο, όταν όλες οι προτάσεις τις οποίες έχεις κάνει, δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Όταν εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει να φροντίσουν για την ειρήνη, μαζί με τους Παλαιστινίους, αδιαφορούν για την ειρήνη. Αυτό δείχνει ότι ο πρόεδρος Αραφάτ έχει πίστη στις αξίες που υπερασπίζεται. Δείχνει ότι πιστεύει ότι θα οδηγήσει τον λαό του σε νίκη. Δείχνει ότι υπερασπίζεται μια δίκαιη υπόθεση, την υπόθεση της ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης των λαών, την υπόθεση τελικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Κώστας Σημίτης

Κώστας Σημίτης: Η ταραχώδης σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου