Την σπουδαιότητα της συμμετοχής της χώρας μας ως μη μόνιμου μέλους σε ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εν μέσω ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος με πολυεπίπεδες κρίσεις σχολίασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης κ. Ευάγγελος Σέκερης στον Λάμπη Ταγματάρχη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «έχει ως κύρια αποστολή την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας σε ένα διεθνές περιβάλλον πάρα πολύ επιβαρυμμένο από τις κρίσεις σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Αφρική. Σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον η χώρα μας καλείται να συμμετάσχει ενεργά» τόνισε ο κύριος Σέκερης.
Όσον αφορά στη διαδικασία της ψηφοφορίας ανέφερε ότι «στις εκλογές της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ η Ελλάδα πήρε 182 από τις 188 ψήφους των κρατών-μελών που συμμετείχαν, δηλαδή ένα ποσοστό πολύ πάνω του 90%. Εξελέγη μαζί με τη Δανία από την ομάδα Δυτικής Ευρώπης, τον Παναμά από την ομάδα Λατινικής Αμερικής, τη Σομαλία από την ομάδα της Αφρικής και το Πακιστάν από την ομάδα της Ασίας».
Ο πρέσβης κ. Ευάγγελος Σέκερης υπενθύμισε ότι θα είναι η τρίτη φορά που θα θητεύσει η Ελλάδα σε αυτό το όργανο «η πρώτη φορά μας πάει πίσω στο 1952-1953. Αλλά και πρόσφατα πριν 20 χρόνια το 2005-2006 είχαμε θητεύσει ξανά και ως σύμπτωση ήμασταν πάλι μαζί με τη Δανία».
«Θεωρώ είναι πάρα πολύ τιμητικό για μία χώρα να εκλεγεί στο συμβούλιο ασφαλείας, διότι με την ψήφο σχεδόν όλων των κρατών μελών της Γενικής Συνέλευσης παίρνει στην ουσία ψήφο εμπιστοσύνης από την διεθνή κοινότητα» υπογράμμισε. Πρόσθεσε επίσης ότι «ο ρόλος που φιλοδοξεί να παίξει η χώρα μας είναι ένας ρόλος γέφυρας» βασισμένος στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας μας εδώ και πάρα πολλά έτη. «Είμαστε μία γέφυρα φιλίας μεταξύ βορά-νότου, ανατολής-δύσης, έχοντας στενές σχέσεις με τις χώρες της Ανατολής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης και νομίζω ότι αυτός ο ρόλος της «γέφυρας» είναι κάτι που επιθυμεί η Ελλάδα να αναδείξει και αυτό θα πράξουμε εμείς» συμπλήρωσε ο νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.
Διαβάστε ακόμη
Πώς θα αξιοποιήσει η Ελλάδα τη θέση της στο Σ.Α. του ΟΗΕ