Skip to main content

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα θα γινόταν Συρία εάν έβγαινε από το ευρώ

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η διαπραγμάτευση του 2015, το φάουλ των δανειστών, η Μέρκελ, ο Σαμαράς, ο Τσίπρας και η εκτίμηση για επιτόκια 2% έως το ερχόμενο φθινόπωρο

Η Ελλάδα «θα είχε γίνει Συρία» εάν έβγαινε από το ευρώ όπως είχε προτείνει ο Σόιμπλε, ανέφερε σε συνέντευξή του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε εκτενώς στα χρόνια των μνημονίων και της διαπραγμάτευσης με εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

Αναφερόμενος στην Ανγκελα Μέρκελ με αφορμή και την πρόσφατη έκδοση της βιογραφίας της, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι την αντιμετωπίζει με σεβασμό διότι συνέβαλε τελικά να σωθεί η Ελλάδα, ενώ υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Τα υπόλοιπα θα τα γράψει η ιστορία. Η Ελλάδα πραγματικά γλίτωσε στην τρίχα, η Μέρκελ τελικά έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο να σωθεί η Ελλάδα, άρα με σεβασμό την κοιτάζω αλλά δεν σημαίνει ότι όλα όσα λέει είναι σωστά». Μάλιστα, αναφερθείς στην πρόταση Σόιμπλε για έξοδο της χώρας από την κοινή νομισματική περιοχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως «αν η Ελλάδα έβγαινε τότε από το ευρώ, θα γινόταν Συρία».

Το φάουλ των δανειστών

Ερωτηθείς εάν ήταν «φάουλ» των δανειστών στο ότι το 2014 δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για έξοδο από το Μνημόνιο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις, και περίμεναν τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως το «μεγαλύτερο φάουλ», καθώς ο όρος που είχε τεθεί στη χώρα μας από το Eurogroup ήταν όταν πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα γινόταν «αναδόμηση» χρέους, μείωση επιτοκίων.

«Η Γερμανία είχε ευρωεκλογές και δεν ήθελε να το κάνει, επομένως προσπάθησαν να βρουν κάθε δικαιολογία. Η δεύτερη δικαιολογία ήταν πως αν το κάναμε τώρα, πέσει αυτή η κυβέρνηση και έρθει μια άλλη πιο απείθαρχη, δεν θα έχουμε άλλα όπλα στα χέρια μας. αλλά τελικά επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αν το κάναμε τότε, ίσως να μη χρειαζόταν το τρίτο μνημόνιο, το οποίο ήταν ίσως και το πιο σκληρό από όλα«, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Εκατό δισ. το κόστος της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα ότι η διαπραγμάτευσή του δεν κόστισε 100 δισεκατομμύρια, ο κ. Στουρνάρας παρέπεμψε στην Ανάλυση της Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους από το ΔΝΤ στο τέλος του 2014 και σε αυτήν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015. «Τα έζησα αυτά, δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι δεν είναι έτσι, τα έζησα στην πλάτη μου. Πολλοί λίγοι ξέρουν τι περάσαμε τότε, άρα είναι λογικό να αισθάνομαι μια ευαισθησία για τα θέματα αυτά. Ξέρω όμως ότι τελικά τέλος καλό, όλα καλά και φτάνουμε σε σημείο να αποτελούμε υπόδειγμα και για τη Γερμανία και για τη Γαλλία».

Ο κ. Στουρνάρας κλήθηκε επίσης να σχολιάσει το γεγονός ότι στη βιογραφία της η Αγκελα Μέρκελ φαίνεται «να σνομπάρει» τους Σαμαρά και Παπανδρέου ενώ, αντιθέτως, αφιερώνει θετικά σχόλια στον Αλέξη Τσίπρα. «Ναι γιατί ο Σαμαράς διαπραγματεύτηκε», ήταν το σχόλιο του κ. Στουρνάρα.

«Δεν με αφορά» η συζήτηση για Προεδρία

Παράλληλα, ως προς τα σενάρια που τον παρουσιάζουν το όνομά του να εξετάζεται ως δυνάμει «υποψήφιο» για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν κατηγορηματικός. «Η χώρα έχει πρόεδρο η οποία είναι πολύ καλή κατά την άποψή μου, αν θέλετε την γνώμη μου στον βαθμό που μου πέφτει λόγος, και η χώρα έχει κεντρικό τραπεζίτη που του αρέσει η δουλειά που κάνει. Η συζήτηση δεν με αφορά», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Στο 2% τα επιτόκια έως το φθινόπωρο του 2025

Αναφερόμενος τέλος στην πολιτική της ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι έως το επόμενο φθινόπωρο, το παρεμβατικό επιτόκιο θα έχει μειωθεί, πιθανότατα, κατά επιπλέον 100 μονάδες βάσης, φθάνοντας δηλαδή στο 2%.

Ως πιθανούς κινδύνους για μια τέτοια εξέλιξη, ανέφερε τις οικονομικές πολιτικές που έχει εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ.