Κριτική στην κυβέρνηση για τις σημερινές της ανακοινώσεις για τα μέτρα προστασίας των παιδιών από τον ψηφιακό κόσμο ασκούν με ανακοινώσεις τους το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Η σημερινή αναγνώριση από την κυβέρνηση της ανάγκης προστασίας των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση. Οι εξαγγελίες για την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο, αποτελούν ένα πρώτο βήμα που απαιτεί ουσιαστική σύνδεση με το υπάρχον ευρωπαϊκό και θεσμικό πλαίσιο, που εδώ και χρόνια έχει θέσει τις βάσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων του διαδικτύου».
H Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζει ότι «Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα η διαμόρφωση ενός ασφαλούς και συμπεριληπτικού ψηφιακού μέλλοντος για τη νέα γενιά, η αντιμετώπιση του διαδικτυακού εθισμού και η προστασία των ανηλίκων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».
Αφού κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν προχώρησε έγκαιρα με τις απαραίτητες δράσεις και πολιτικές για την προστασία των παιδιών, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις, ενώ παράλληλα δαπανούνται από την Κυβέρνηση εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε έργα πληροφορικής χωρίς την πρόβλεψη για ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων συνολικά στους πολίτες», καταθέτει τους βασικούς άξονες της πολιτικής του:
- Συνεργασία με τις ψηφιακές πλατφόρμες για ασφαλείς διαδικτυακές πρακτικές.
- Ενίσχυση της ψηφιακής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
- Ειδικές Γραμμές Βοήθειας ανά Περιφέρεια για υποστήριξη σε παιδιά και γονείς, που θα παρέχουν συμβουλές και καθοδήγηση για ζητήματα διαδικτυακής ασφάλειας.
- Καθιέρωση μαθήματος ψηφιακού αλφαβητισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, την προστασία προσωπικών δεδομένων, τη διαχείριση του χρόνου οθόνης και την ενίσχυση της κριτικής σκέψης.
- Σχολικοί Ψυχολόγοι και υπηρεσίες ψυχικής υγείας: Ενσωμάτωση υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλα τα σχολεία με στόχο την άμεση υποστήριξη μαθητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού, κυβερνοεκφοβισμού και άλλων κινδύνων, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος.
- Υποστήριξη εργαλείων για γονείς που θα παρέχουν τη δυνατότητα να παράσχουν συγκατάθεση, να διαχειρίζονται τον χρόνο πρόσβασης των παιδιών, να περιορίζουν τον χρόνο έκθεσης σε ακατάλληλο περιεχόμενο – σε συνεργασία με την κοινότητα καινοτομίας και τεχνολογίας της χώρας μας για την ανάπτυξη λύσεων.
- Αξιοποίηση καλών πρακτικών της Ε.Ε. και χρηματοδότηση ερευνών για την κατανόηση των επιπτώσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους ανηλίκους.
- Εθνικός Διάλογος για το Ψηφιακό Μέλλον των παιδιών με τη συμμετοχή γονέων, εκπαιδευτικών, επιστημόνων και παράλληλα συνεχής αξιολόγηση και αναπροσαρμογή των μέτρων.
ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακή διαχείριση
Για επικοινωνιακή διαχείριση κατηγορεί την κυβέρνηση από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην κοινή τους ανακοίνωση οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, Πόπη Τσαπανίδου, Ανδρέας Παναγιώτοπουλος και Κατερίνα Νοτοπούλου υποστηρίζουν: «Για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας. Η σημερινή παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο, σε καμία περίπτωση δεν απαντά στο σύνθετο και ευαίσθητο ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών μας. Επί της ουσίας, η «εθνική στρατηγική» του κ. Μητσοτάκη περιορίζεται στη λειτουργία του Kids Wallet και του parco.gov.gr, ενώ μετακυλίει ακέραια την ευθύνη για την αντιμετώπιση του φαινομένου στους γονείς, κατά την προσφιλή τακτική της «ατομικής ευθύνης».
Ακολούθως επισημαίνουν ότι «για η αναγκαία προστασία των παιδιών από τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της υπερέκθεσής τους στα social media, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης μέσω της συνέργειας όλων των εμπλεκομένων μερών, πολιτείας, εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών, δίνοντας έμφαση στη πρόληψη».
Κλιμακώνοντας την κριτική στην κυβέρνηση τονίζουν: «Αντιθέτως, η κατ’ όνομα και μόνο «εθνική στρατηγική» που εξαγγέλθηκε σήμερα σε πανηγυρικό κλίμα, αντί συγκεκριμένων μέτρων ή/και δράσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία, εμπεριείχε ΜΟΝΟ γενικές και αόριστες εξαγγελίες, χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, δίχως να ενσωματώνει παρεμβάσεις καταπολέμησης σύγχρονων προβλημάτων όπως το ψηφιακό χάσμα και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός. Δυστυχώς, κυβέρνηση και πρωθυπουργός αποδεικνύονται και πάλι, πολύ κατώτεροι των προσδοκιών και των περιστάσεων»