Skip to main content

Το ΥΠΕΞ απαντά στην Αγκυρα: Μεταβατική η κατάσταση στη Συρία, δεν νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Παρέμβαση της Αθήνας στους σχεδιασμούς της Αγκυρας

Απάντηση στις νέες και εντεινόμενες πληροφορίες περί επικείμενου τουρκο-συριακού μνημονίου για οριοθέτηση ΑΟΖ, έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Πρόκειται για μια μεταβατική κατάσταση στην Συρία που δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Το παρακολουθούμε», ανέφεραν πηγές του ΥΠΕΞ.

Οι ίδιες πηγές προσέθεταν: «Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο και τις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι δηλώσεις Ουράλογλου

Είχαν προγηθηθεί δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία «και το νέο καθεστώς της Συρίας πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι μετά από τη συμφωνία με τη Συρία «θα έρθει και ανάλογη με την Αίγυπτο».

Περιγράφοντας το στάδιο της συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας ο Ουράλογλου έκανε λόγο για «καθ’ οδόν» συμφωνία.

Σημειωτέον, ότι μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε: «προφανώς και εγώ και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους μας γι’ αυτές τις συζητήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Άρα, υπήρξε μία ενημέρωση για κάτι το οποίο, όμως, σε αυτό το επίπεδο απλά μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών». Υπενθύμισε δε πως κατά την άποψη της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο.

Το σχέδιο

Το σχέδιο για ένα δεύτερο μνημόνιο στα πρότυπα του παράνομου τουρκολυβικού, αυτή τη φορά με την Συρία, έχει περιγράψει μεταξύ άλλων και ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας» – Τζιχάτ Γιαϊτζί – ο οποίος μιλώντας πρόσφατα σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε: «Μπορούμε να υπογράψουμε με τη Συρία μια συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως είχαμε κάνει με τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία θα δώσει κατά 12% περισσότερο χώρο στη Συρία σε σχέση με την πρόταση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (sic) Αυτό δηλαδή θα δώσει περισσότερη ΑΟΖ στη Συρία.

Αυτή η συμφωνία θα δώσει ένα κέρδος στην Τουρκία έκτασης 4.000 τ.χλμ. και θα χαλάσει το σχέδιο των Ελληνοκυπρίων. Έτσι, στην ανατολή θα δημιουργηθεί μια τουρκική ασπίδα όπως είχε δημιουργηθεί και δυτικά μια τουρκική ασπίδα με τη συμφωνία με τη Λιβύη. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να το κάνει αυτό. Δεν είναι η εποχή για να διστάζουμε και να σκεφτόμαστε τι θα πει ο ένας η ο άλλος. Η Τουρκία δεν πρέπει να φοβάται τους Ελληνοκύπριους».

Και ενεργειακή συνεργασία

Επιπλέον, δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανέφερε ότι αντιπροσωπεία του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας θα επισκεφθεί τη Συρία «σύντομα» για να συζητήσει πιθανή ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας.

«Μια αντιπροσωπεία του υπουργείου Ενέργειας θα επισκεφθεί τη Συρία το συντομότερο δυνατό και θα διεξαγάγει εξετάσεις για την ηλεκτρική και ενεργειακή υποδομή της Συρίας », είπε ο Μπαϊρακτάρ στους δημοσιογράφους.

Η τουρκική αντιπροσωπεία θα συζητήσει επίσης την ενεργειακή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας και την πιθανή βοήθεια της Τουρκίας στο θέμα, πρόσθεσε ο Μπαϊρακτάρ .

«Το κύριο πρόβλημα στη Συρία στον τομέα της ενέργειας είναι η ηλεκτρική ενέργεια (έλλειψη) αυτή τη στιγμή. Θα αναζητηθεί μια φόρμουλα (για την Τουρκία) για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Συρία», πρόσθεσε.

Η Τουρκία παρέχει επί του παρόντος ηλεκτρισμό σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Συρίας, όπου έχει πραγματοποιήσει τέσσερις στρατιωτικές επιχειρήσεις από το 2016.