Skip to main content

Μη φιλική ενέργεια τυχόν τουρκοσυριακό μνημόνιο για ΑΟΖ, προειδοποιεί το υπ. Άμυνας

REUTERS/Pilar Olivares

Οι κινήσεις και ο ρόλος της Άγκυρας στη Συρία έχουν θέσει σε εγρήγορση την Αθήνα

Μεγάλα ερωτηματικά προκαλούν οι κινήσεις της Άγκυρας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, τα μάτια όλων -κυρίως Αθήνας και Λευκωσίας- είναι στις δηλώσεις Tούρκων αξιωματούχων που κάνουν λόγο για ένα δεύτερο μνημόνιο στα πρότυπα του παράνομου τουρκολυβικού, αυτή τη φορά με την Συρία.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας» – απόστρατου Τζιχάτ Γιαϊτζί – ο οποίος μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως «Μπορούμε να υπογράψουμε με τη Συρία μια συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως είχαμε κάνει με τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία θα δώσει κατά 12% περισσότερο χώρο στη Συρία σε σχέση με την πρόταση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (sic) Αυτό δηλαδή θα δώσει περισσότερη ΑΟΖ στη Συρία. Αυτή η συμφωνία θα δώσει ένα κέρδος στην Τουρκία έκτασης 4.000 τ.χλμ. και θα χαλάσει το σχέδιο των Ελληνοκυπρίων. Έτσι, στην ανατολή θα δημιουργηθεί μια τουρκική ασπίδα όπως είχε δημιουργηθεί και δυτικά μια τουρκική ασπίδα με τη συμφωνία με τη Λιβύη. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να το κάνει αυτό. Δεν είναι η εποχή για να διστάζουμε και να σκεφτόμαστε τι θα πει ο ένας η ο άλλος. Η Τουρκία δεν πρέπει να φοβάται τους Ελληνοκύπριους».

Εάν, ωστόσο, η Τουρκία προχωρήσει σε μία τέτοια συμφωνία με την Συρία, αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί «φιλική ενέργεια» ούτε θα είναι καλή κίνηση για την Ελλάδα, όπως υπογραμμίζουν πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα επηρέαζε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα «ήρεμα νερά».

Τα ήρεμα νερά, άλλωστε, αποσκοπούν στην ηρεμία και εξάλειψη της έντασης.

Πηγές του Άμυνας αναφέρουν, τα «ήρεμα νερά» εξαρτάται πως θα ερμηνευθούν. Εάν σημαίνει μηδενικές παραβιάσεις, είναι καλοδεχούμενα. Αλλά αν σημαίνει ελπίδες για κάτι παραπάνω, δεν τις έχουμε.

Ταυτόχρονα, κατά τις ίδιες πηγές, η δημιουργία ενός τουρκο – συριακού μνημονίου προφανώς θα προκαλούσε έντονη αντίδραση, καθώς θα καταπατούσε κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου που είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Άλλωστε η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν δικαιώματα όταν βρίσκονται έναντι ηπειρωτικών ακτών, επομένως αγνοούν την Κύπρο.

Πάντως, παρ’ όλο που τίτλοι «ευκαιρία για την Τουρκία η δημιουργία ενός τουρκοσυριακού μνημονίου» στον τουρκικό Τύπο παραβλέπουν το γεγονός πως τόσο το -προσωρινό- καθεστώς της Συρίας όσο και το ψευδοκράτος που θα εμπλακούν δεν έχουν καμία διεθνή αναγνώριση.

Όλες οι πλευρές στην Αθήνα γνωρίζουν ότι η Άγκυρα δεν θα κάνει πίσω στις επιδιώξεις της ούτε έχουν ψευδαισθήσεις.

Ή Tουρκία είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την επιρροή που έχει αυτή τη στιγμή στη Συρία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με το ταξίδι του επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT) Ιμπραήμ Καλίν στις 12 Δεκεμβρίου αλλά και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν 21 Δεκεμβρίου, όπου τον υποδέχτηκε ο νέος ισχυρός άνδρας της Συρίας, ο Άχμαντ αλ Σάρα, με αγκαλιές και… φιλιά.