Στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, παραδόθηκε σήμερα η Έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης από τον Πρόεδρο της Αρχής, Περικλή Μήτκα.
Σκοπός της ‘Έκθεσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρχής, είναι να προσφέρει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των εξελίξεων και των προκλήσεων στον τομέα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η Έκθεση, φέτος, επικεντρώνεται σε τρείς βασικούς και επίκαιρους άξονες της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με κυριότερους αυτούς που αφορούν:
- Στην ταχύτατη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και πως μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
- Στα μαθησιακά αποτελέσματα και τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα.
- Στη δομή των συστημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες.
Όπως αναφέρει στη σχετική Έκθεση ο Επικεφαλής της Αρχής κ. Περικλής Μήτκας, «το 2023, το τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης συνέχισε να εξελίσσεται και να διαμορφώνεται από τις παγκόσμιες τάσεις, τις περιφερειακές προτεραιότητες και τις τοπικές ανάγκες. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι επιταγές της βιωσιμότητας και η επιδίωξη της συμμετοχικότητας και της εξωστρέφειας αναδεικνύονται ως μοχλοί αλλαγής στο σύγχρονο ακαδημαϊκό περιβάλλον».
Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης για το σημαντικό έργο που προσφέρει, επισημαίνοντας ότι η Έκθεση θα διαβιβαστεί στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν για το περιεχόμενό της.
Μείωση ενεργών φοιτητών το 2023
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΘΑΑΕ, το 2023 το προφίλ των ΑΕΙ στην Ελλάδα παρουσίασε μικρές μεταβολές. Μεταξύ των μεταβολών ήταν η μείωση στον αριθμό των ενεργών φοιτητών (-4,7%) και των αποφοίτων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (-5,5%), ενώ το πλήθος των ΠΜΣ συνέχισε να αυξάνεται (+98). Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΠΜΣ αυξήθηκαν κατά 3.280 άτομα. Οι εισαχθέντες το 2023 αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 2,6% καταγράφοντας επιμέρους μειώσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε ορισμένα Πανεπιστήμια, κυρίως της περιφέρειας, και στην ΑΣΠΑΙΤΕ.
Μάλιστα στην σχετική έκθεση αναφέρεται: «Όσον αφορά τις αποδοχές των πτυχιούχων, η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά χαμηλή θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, απέχοντας 18 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ανεργία των πτυχιούχων (11,8% στους νέους έως 39 ετών και 7,7% στους μεγαλύτερους έως 64 ετών) συνολικά, στην Ελλάδα, εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της ΕΕ, παρόλο που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των ετών 2019-2023».