Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ αναφορικά με την αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας σε μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣτονίζει ότι «η ελληνική έννομη τάξη δεν αναγνωρίζει ‘’τίτλους ευγενείας’’», χαρακτηρίζοντας «προβληματική» την επιλογή του επωνύμου «Ντε Γκρες».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Η ελληνική έννομη τάξη δεν αναγνωρίζει «τίτλους ευγενείας».
Το θέμα της ιθαγένειας σε μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας θα μπορούσε να είναι απολύτως τυπικό.
Η επιλογή όμως του επωνύμου «Ντε Γκρες», δηλαδή «της Ελλάδος», σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι προβληματική.
Η ελληνική έννομη τάξη δεν αναγνωρίζει «τίτλους ευγενείας» κάτι που επιχειρείται να υπονοηθεί υπόγεια μέσω του συγκεκριμένου επιθέτου.
Άλλωστε, το πολιτειακό έχει λυθεί οριστικά & αμετάκλητα το 1974.
Όταν στις μέρες μας, χιλιάδες άνθρωποι, που ζουν με τις οικογένειές τους και εργάζονται για δεκαετίες στην Ελλάδα, βρίσκουν μπροστά τους παράλογα και άδικα εμπόδια για να πολιτογραφηθούν με νόμους της κυβέρνησης, η ΝΔ επικεντρώνεται στην κτήση ιθαγένειας για την τέως βασιλική οικογένεια, κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο.
Πώς θα λάβουν την ελληνική ιθαγένεια τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας – Οι προϋποθέσεις
Στον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Θανάσης Μπαλέρμπας.
Ο κ. Μπαλέρμπας, μιλώντας ΕΡΤΝews, μίλησε για το ζήτημα υποβολής αίτησης για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τους Παύλο και Νικόλαο, διευκρινίζοντας πως μέχρι σήμερα «δεν έχουν ταυτότητα και ελληνικό διαβατήριο διότι πολύ απλά δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτών. Προφανώς έχουν ιθαγένεια αλλοδαπής χώρας. Εξ όσων γνωρίζω, έχουν δανέζικα διαβατήρια, αλλά είναι άγνωστο» τι επώνυμο γράφουν αυτά τα διαβατήρια.
«Έχω πληροφορηθεί ότι ένα δανέζικο διαβατήριο που είχε ο πατέρας τους έγραφε Constantine De Grecia. Αυτό είναι θέμα της αλλοδαπής αρχής πώς θα εκδώσει ένα διαβατήριο», πρόσθεσε, σημειώνοντας «το πώς μια αλλοδαπή αρχή καταγράφει το όνομα ενός πολίτη της, είναι δικό της θέμα, δεν είναι δικό μας».
«Στην προκειμένη περίπτωση με βάση το νόμο του 2215/1994, ένα νόμο τριάντα ετών, η αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας – τονίζω το ‘’αναγνώριση’’, δεν είναι ούτε χορήγηση ούτε απόδοση, δηλαδή πολιτογράφηση. Η αναγνώριση, λοιπόν, των μελών της τέως βασιλικής οικογένειας γίνεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία.
Πρέπει να εμφανιστούν ενώπιον του ληξιάρχου Αθηνών. Να καταθέσουν μια δήλωση ότι αναγνωρίζουν το πολίτευμα όπως υπάρχει μετά το δημοψήφισμα του 1974, το Σύνταγμα. Ότι δεν έχουν καμία αξίωση και διεκδίκηση από το ελληνικό κράτος λόγω της προηγούμενης πολιτειακής κατάστασης.
Και το σημαντικότερο: Για να προχωρήσει η εγγραφή τους στο Μητρώο Πολιτών, θα πρέπει να δηλώσουν επώνυμο και κάποια άλλα στοιχεία όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες που δηλώνουν τα στοιχεία και αυτόματα γράφονται στο Μητρώο Πολιτών», επισήμανε ο κ. Μπαλέρμπας.
Μπαλέρμπας: «Προσωπική επιλογή» το επώνυμο
Παράλληλα, ο κ. Μπαλέρμπας εξήγησε ότι «είναι θέμα του ιδίου του προσώπου, το οποίο από τη στιγμή που δεν έχει επώνυμο, μπορεί να επιλέξει όποιο θέλει, να αυτοπροσδιοριστεί, είναι δικαίωμά του.
Από την άλλη πλευρά, να πούμε ότι αφού κατατεθεί η αίτηση αυτή η οποία είναι ρητή και ανεπιφύλακτη, και αφού δοθούν τα ονοματεπωνυμικά στοιχεία και τα υπόλοιπα στοιχεία για να γίνει εγγραφή, όλα αυτά διαβιβάζονται στον Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος αποφαίνεται ότι όντως πληρούνται οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος προχωράμε μετά στη δημοτολογική τους εγγραφή».
Διαβάστε ακόμη:
→ ΓΓ ΥΠΕΣ για τέως βασιλική οικογένεια: Πώς θα λάβουν την ελληνική ιθαγένεια – Οι προϋποθέσεις
→ Π. Μαρινάκης για ιθαγένεια τέως βασιλικής οικογένειας: Δεν υπάρχει καμία ειδική μεταχείριση