Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης από Λίβανο: Ζωτικής σημασίας η εκεχειρία – Η Ελλάδα εταίρος στην ανοικοδόμηση

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός

Ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την υλοποίηση της εκεχειρίας στον Λίβανο, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της χώρας Νατζίμπ Μικάτι στη Βηρυτό, την οποία επισκέφθηκε σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι έχει αλλάξει η εικόνα στη Μέση Ανατολή σε σύγκριση με 10 μέρες πριν, όταν προγραμματίστηκε η επίσκεψή του στον Λίβανο.

Όπως τόνισε, πλέον η Συρία είναι στο επίκεντρο, ωστόσο και ο Λίβανος βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

«Να γίνει σεβαστή η εκεχειρία»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την υλοποίηση της εκεχειρίας και επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ στάθηκε στις ιστορικές σχέσεις φιλίας με τον Λίβανο.

Ανέφερε εξάλλου ότι η Ελλάδα θα μείνει εταίρος και φίλος στις προσπάθειες για ανοικοδόμηση του Λιβάνου και αναφέρθηκε στην ελληνική κοινότητα στον Λίβανο και τη λιβανέζικη κοινότητα στην Ελλάδα.

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην υλοποίηση της εκεχειρίας και στην αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, σημείωσε και στάθηκε στη σημασία ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πτώση του καθεστώτος Άσαντ είναι ενθαρρυντικό νέο, ωστόσο πρόσθεσε ότι πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα η ενότητα της Συρίας να επιτρέψει την επιστροφή των προσφύγων.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα των διπλωματικών ενεργειών η εκεχειρία στη Γάζα.