Στην ομιλία του το απόγευμα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, καλώντας μάλιστα τους πολίτες να την παρακολουθήσουν.
Όπως επισημαίνει στη σχετική ανάρτησή του, «θεωρώ ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι ένας προϋπολογισμός προόδου, αλλά και επίγνωσης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Γνωρίζω ότι οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν τις παρεμβάσεις μας όσον αφορά τις τράπεζες και εκτιμώ ότι δεν θα διαψεύσω τις προσδοκίες τους με τα μέτρα που αποφασίσαμε, μακριά όμως από τους ανεύθυνους λαϊκισμούς και τα «πυροτεχνήματα» της αντιπολίτευσης κόντρα στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Οι παρεμβάσεις μας αφορούν μεταξύ άλλων τις προμήθειες στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τις διατραπεζικές πληρωμές και την αξιοποίηση των ακινήτων που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Περισσότερα το βράδυ, στη Βουλή».
«Δεν υποτιμούμε τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, προσπαθούμε να βρίσκουμε τις βέλτιστες λύσεις, αλλά πάντα με δημοσιονομική σύνεση. Και ακριβώς χάρη στην αξιοπιστία των πολιτικών μας, η πατρίδα μας βρίσκεται -σύμφωνα με τον Economist- στην κορυφαία τριάδα του κόσμου ως προς τις επιδόσεις της οικονομίας το 2024, μια κάθε άλλο παρά «εύκολη» χρονιά που κλείνει με νέες αβεβαιότητες στην γειτονιά μας. Δεν πανηγυρίζουμε, ούτε όμως μηδενίζουμε μια συλλογική εθνική επιτυχία που μας επιτρέπει να προχωρούμε σε μειώσεις φόρων, αυξήσεις αποδοχών και αυξήσεις δαπανών σε κρίσιμες εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες. Την ώρα, μάλιστα, που ακόμα και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν τους φόρους και εφαρμόζουν πολιτικές λιτότητας για να ανταπεξέλθουν στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες», αναφέρει ο πρωθυπουργός προετοιμάζοντας το έδαφος και για τις ανακοινώσεις που πρόκειται να κάνει.
«Εκλογίκευση» προμηθειών
Όπως ανέφερε η «Ν», το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός εστιάζει στη μείωση έως 50% των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες σε σειρά συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων και των εμβασμάτων, όπως πληρωμές λογαριασμών, συνδρομή πιστωτικής κάρτας, επανέκδοση κάρτας σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής, κ.α. αλλά και αναλήψεις από ΑΤΜ σε περιοχές που λειτουργεί μόνο ένα τραπεζικό ίδρυμα.
Στην τελευταία περίπτωση είναι πολύ πιθανό να δούμε κατάργηση προμηθειών για αναλήψεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές και αναγκάζονται να ταξιδέψουν χιλιόμετρα για να αποφύγουν την χρέωση που επιβάλλεται όταν κάνουν χρήση ΑΤΜ άλλης τράπεζας. Ειδικά στο σκέλος των εμβασμάτων, είναι γεγονός ότι οι προμήθειες για μεταφορά χρημάτων φτάνουν έως και τα 5 ευρώ για ποσά έως 1.000 ευρώ.
Οι συναλλαγές μέσω POS
Δεδομένου ότι το οικονομικό επιτελείο ήταν σε διαρκή επαφή με τις τράπεζες το τελευταίο χρονικό διάστημα, μένει να φανεί αν ο πρωθυπουργός τελικά θα επιλέξει η κυβέρνηση να προχωρήσει επίσης σε αύξηση του ορίου για τις μικρές συναλλαγές μέσω POS. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Άνοιξη, με νομοθετική παρέμβαση, είχε αποφασιστεί η μείωση κατά 50% των προμηθειών που εισπράττουν οι τράπεζες. Η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ, στη λεγόμενη «Μικρή Λιανική», δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% της αξίας της συναλλαγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2024, οι λεγόμενες «λαϊκές» προμήθειες εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες συνολικά 70 – 80 εκατ. ευρώ έναντι 600 εκατ. ευρώ που εκτιμώνται τα συνολικά έσοδα από προμήθειες.