Skip to main content

Απάντηση Γεραπετρίτη σε Σαμαρά: Φενάκη η σκέψη ότι με ανέξοδες πολεμικές ιαχές θα λυθούν τα προβλήματα

Aris Oikonomou / SOOC

«Ο κ. Σαμαράς θα αξιολογηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος - Καμία απολύτως υποχώρηση» ξεκαθάρισε ο υπ. Εξωτερικών μετά τα νέα πυρά του πρώην πρωθυπουργού

«Δεν υπήρξε, ούτε θα υπάρξει ποτέ καμία απολύτως υποχώρηση» στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται με την Άγκυρα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στα νέα «πυρά» που εξαπέλυσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τα ελληνοτουρκικά.

«Δεν θα κάνω σχόλιο προφανώς για τον κύριο Σαμαρά. Ο κύριος Σαμαράς έχει την ιστορική του διαδρομή και θα αξιολογηθεί και από τον ιστορικό του μέλλοντος» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

«Εγώ θα μιλήσω για τη δική μου θέση. Και η δική μου θέση είναι πάρα πολύ απλή και πάρα πολύ συγκεκριμένη. Εγώ παράγω και θέτω στην κρίση της Βουλής και του ελληνικού λαού τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία έχουν προκύψει από τον ελληνοτουρκικό διάλογο» συνέχισε. Αυτά, όπως εξήγησε, είναι ότι «έχουμε επιστρέψει σε μία περίοδο σχετικής ομαλότητας, τα νησιά μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μία κατάσταση να μην λειτουργούν υπό καθεστώς φόβου», ενώ «έχουμε αναπτύξει το αποτύπωμα της ελληνικής διπλωματίας περισσότερο από ποτέ».

«Δεν έχουμε κανένα φοβικό σύνδρομο. Δεν μας κατατρέχει το φοβικό σύνδρομο ότι θα πρέπει ως αδύνατοι να προσέλθουμε στη συζήτηση. Έχουμε πολύ μεγάλη ισχύ για να το πράξουμε αυτό» σημείωσε, προσθέτοντας πως η πολιτική που υπηρετεί ο ίδιος δεν είναι δική του, αλλά «τίθεται με την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού από το Υπουργικό Συμβούλιο και από το ΚΥΣΕ» και «άΆρα, είναι μία συλλογική πολιτική της κυβέρνησης».

«Και εν πάση περιπτώσει, να σας πω και κάτι τελευταίο. Δεν μπορώ να απαντώ σε θέσεις, οι οποίες δεν ερείδονται σε κάποιο συγκεκριμένο αντικειμενικό δεδομένο. Η σκέψη ότι, ξέρετε, επειδή συζητώ επί πολλή ώρα με έναν υπουργό – μα τι συζητάει ο υπουργός – δεν απαντάται σε αυτό το επίπεδο. Όπως δεν απαντάται και ότι διαβλέπουμε ότι θα υπάρξει υποχώρηση. Θα είμαι σαφής. Μπορεί ο καθένας να έχει την αντίληψή του για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα. Υπάρχει μία νομιμοποιημένη κυβέρνηση που μέσα από τα συλλογικά της όργανα θα ασκήσει τη στρατηγική της και θα κριθεί εν τέλει από τον ελληνικό λαό. Εμείς θα πορευθούμε στη βάση αυτή. Δεν υπήρξε, ούτε θα υπάρξει ποτέ καμία απολύτως υποχώρηση. Η σκέψη, όμως, ότι με ανέξοδες πολεμικές ιαχές ή με μία δογματική ακινησία, ως δια μαγείας, θα λυθούν τα προβλήματα που δεν λύθηκαν για πενήντα χρόνια, αποτελεί απλώς μία φενάκη» τόνισε.

Υπογράμμισε ακόμη πως «η Ελλάδα συζητεί μόνον το θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας» ενώ «δεν θεωρεί ότι υφίσταται κανένα άλλο ζήτημα και δεν θα θέσει ποτέ στην ατζέντα του διαλόγου ζητήματα κυριαρχίας, τα οποία αντιλαμβανόμαστε ότι διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα να τα ελέγξει απολύτως». «Άρα, στο μέτρο που δεν υπάρξει σύγκλιση στη μία και μόνη διαφορά, δεν θα υπάρξει και συζήτηση για τα θέματα αυτά» είπε.