Skip to main content

Πώς οι εξελίξεις στη Συρία επηρεάζουν το μεταναστευτικό – Ποιες αιτήσεις ασύλου «παγώνουν»

REUTERS/Dilara Senkaya

Η Αθήνα σταθμίζει όλα τα δεδομένα - Γιατί είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις

«Παγώνει» η επεξεργασία αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες, ενώ το μεταναστευτικό θα συζητηθεί την Παρασκευή στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα  για την επόμενη μέρα.

Παράλληλα συντονισμός υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αύριο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιώτοπουλος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης για να συζητήσουν τις εξελίξεις  στη Συρία.

Σήμερα ο υπουργός, μιλώντας στο «Real», αναφέρθηκε στο πάγωμα της διαδικασίας επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου από Σύρους ενώ επεσήμανε πως σχεδόν 14 ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις.

Όπως είπε θα σταθμιστούν όλα τα δεδομένα και μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο πεδίο, ενώ  σημείωσε πως «το  99% περίπου των Σύριων που κατέθεταν αίτηση για χορήγηση ασύλου στη χώρα μας, επικαλούνται ως βασικό και μοναδικό λόγο τη δίωξή τους από το καθεστώς Άσαντ. Αυτό από προχθές έπαψε να ισχύει». Να σημειωθεί εδώ πως σχεδόν το ένα τρίτο όσων βρίσκονται στις δομές είναι Σύριοι πολίτες.

Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μεταναστευτικό και πώς οι ροές θα επηρεαστούν από τα τεκταινόμενα στη Συρία. Σε περίπτωση που επιστρέψει η ομαλότητα στη χώρα και επικρατήσει κλίμα ηρεμίας εκτιμάται πως θα ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή προσφύγων και ήδη μια τέτοια τάση καταγράφεται σε γειτονικές με τη Συρία χώρες. Με βάση τα στοιχεία στην Τουρκία βρίσκονται περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Σύροι ενώ περίπου 750.000 είναι στο Λίβανο.

Ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος αν επικρατήσουν ακραίες φωνές να υπάρξει ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα, κυρίως από τις μειονότητες που αυτή τη στιγμή είναι στη Συρία. Επομένως σε ευρωπαϊκό επίπεδο ετοιμάζονται για όλα τα σενάρια και ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση θα αποφασίσουν και τις επόμενες κινήσεις.

Στην  ανάγκη υπεράσπισης των Χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία και στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός  Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε  δηλώσεις του μετά το πρόγευμα εργασίας που είχε με τους Πρέσβεις των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός είχε νωρίτερα επισημάνει πως «η Συρία βρίσκεται λιγότερο από 1.000 χιλιόμετρα από εδώ που βρισκόμαστε» και επεσήμανε «βλέποντας το τοπικά, πρόκειται για το δεύτερο διαλυμένο κράτος στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου. Αν συνυπολογίσετε και τη Λιβύη είναι το τρίτο, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν προοιωνίζεται ένα εύκολο μέλλον για μας, ως Ευρωπαίους, ως Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι πρωτοβουλίες της Αθήνας

Τη Δευτέρα  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι´, ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Συρία και  υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και στο ποίμνιό του. Επίσης εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει όπου χρειαστεί και επανέλαβε τη θέση της χώρας για ένα συμπεριληπτικό μέλλον στη Συρία, που θα προστατεύει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες.

Να σημειωθεί πως ο Έλληνας Πρέσβης Νίκος Πρωτονατάριος παραμένει στη Δαμασκό, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική κοινότητα και σε πλήρη διαθεσιμότητα για τυχόν αιτήματα μετακίνησης από τις εστίες τους. Μιλώντας την Τρίτη στο «Πρώτο Πρόγραμμα» επεσήμανε πως περίπου  διακόσιοι Έλληνες είναι στη Δαμασκό,  ενώ στη Συρία γενικότερα, είναι περίπου 700.000 χριστιανοί.

Σχετικά με το αν υπάρχουν αιτήματα επαναπατρισμού- δηλαδή αν υπάρχουν άτομα που θέλουν να έρθουν στην Αθήνα- υπογράμμισε πως υπήρχαν κάποια αιτήματα από το Χαλέπι, τα οποία μειώθηκαν αρκετά (αυτός ο αριθμός έπεσε στα 16). Στη Δαμασκό σε ένα 24ωρο υπήρξαν περίπου αιτήματα για 40 άτομα (κάποιοι ζητάνε βίζες για τα μέλη των οικογενειών που δεν είναι όλοι Έλληνες)