Την θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για επανεκκίνηση των συνομιλιών εκεί που διακόπηκαν, στο Κραν Μοντανά το 2017, επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη του στο ΡΙΚ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κύπρο.
Ακολούθως εξήγησε: «Οι συνομιλίες αυτές πρέπει να μιλούν για μία Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, η οποία όμως πρέπει να έχει μία ιθαγένεια. Πρέπει να υπάρχει πολιτική ισότητα. Δεν μπορούμε να έχουμε στρατεύματα κατοχής. Δεν μπορεί να έχουμε εγγυήσεις, να το πω έτσι. Θεωρώ ότι είναι πλειοψηφική αυτή η ανάγνωση και είναι και καθολική η ανάγνωση ότι πρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμόζεται στην Κύπρο».
Αφού είπε ότι «είναι θετικό ότι βρισκόμαστε σε μια φάση κινητικότητας», πρόσθεσε: «Αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό θα χαρακτηρίσουν αρνητικά και τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το τι συμβαίνει, θα μου επιτρέψετε να περιμένω να το μάθω αύριο από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, γιατί έχουμε συνάντηση αύριο το πρωί. Θεσμική, η πρώτη επίσημη συνάντηση, -για να ενημερωθώ- με τον κύριο Γεραπετρίτη. Στον κύριο Γεραπετρίτη έχουμε διατυπώσει στο παρελθόν ανησυχίες».
Για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «δεν υπάρχουν προδιαγεγραμμένες πορείες στην πολιτική. Η αντικειμενική δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ξανά, όχι μόνο της αποτελεσματικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και μιας προοδευτικής κυβερνητικής δύναμης, εξαρτάται από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ».
Για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: «Ο Αλέξης Τσίπρας -βρεθήκαμε, κάναμε μια συζήτηση- δήλωσε και ο ίδιος και έχει βγει αυτό στη δημοσιότητα, ότι συμμετέχει στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει μια προοδευτική, αξιόπιστη αντιπολίτευση με προοπτική διακυβέρνησης, ένας νέος προοδευτικός πόλος. Εγώ θέλω να σας πω όμως πολύ ξεκάθαρα: αν δεν γίνει σοβαρός και συγκροτημένος ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να βοηθήσει αυτή την πρωτοβουλία. Άρα εμείς τι θέλουμε; Θέλουμε μια επανεκκίνηση, restart. Το ερώτημα λοιπόν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει κάτι καινούργιο στην πολιτική; Οι πολίτες ψάχνουν το καινούργιο. Δεν πρέπει, όμως, να μένουν στα φαινόμενα, μόνο να φαίνεται νέο. Να είναι νέο. Το νέο πρέπει να απαντά στα μεγάλα θέματα του αύριο. Γεωπολιτικές συγκρούσεις, μεταναστευτικό, κλιματική κρίση, τεχνητή νοημοσύνη, για όλα αυτά πρέπει να δώσουμε απαντήσεις, αλλά προς όφελος ποιων; Επιλύοντας το θέμα των ανισοτήτων. Τι πρέπει να κάνει η πολιτική; Γιατί πρέπει να πηγαίνει μπροστά; Όχι μόνο να έρχεται να φορολογεί. Γιατί τώρα είναι πραγματικό πρόβλημα να κάνεις κάτι -γιατί το συζητάμε τώρα στην Ελλάδα- αλλά να βρίσκεις και τρόπους να προλαμβάνεις. Δηλαδή, μπορείς να κάνεις πιο “έξυπνο” το Χρηματιστήριο ενέργειας, να μην θησαυρίζουν κάποιοι; Μπορείς να κάνεις πιο ισχυρή την πολιτεία να ρυθμίζει και να ελέγχει την αγορά; Άρα η Αριστερά τώρα, η προοδευτική παράταξη πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά. Αυτές είναι οι νέες απαντήσεις που θα δώσει η σύγχρονη Αριστερά».