Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Δεν μας ικανοποιεί η αντίδραση των τραπεζών – Σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τολμηρή τομή στην εξέλιξη της αγοράς εργασίας

Παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τις τράπεζες προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό.

«Υπάρχουν πράγματι ζητήματα όσον αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που χρήζουν αντιμετώπισης: υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, στεγαστικά δάνεια που δεν δίνονται με τον κατάλληλο ρυθμό, ακίνητα που διαθέτουν οι τράπεζες τα οποία δεν έχουν ακόμη εκποιήσει. Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε «σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίζουν την ουσία αυτών των προβλημάτων».

«Όμως ας είμαστε ρεαλιστές, σε αυτή τη συγκυρία πυροτεχνήματα όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τολμηρή τομή»

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τολμηρή τομή στην εξέλιξη της αγοράς εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στο εξής ο κατώτατος μισθός θα ακολουθεί μόνο ανοδική πορεία, με βάση ένα αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού που θα καλύπτει τον ετήσιο πληθωρισμό και θα λαμβάνει υπόψη την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

«Ουσιαστικά το νομοσχέδιο κλείνει οριστικά μια δύσκολη εποχή για τη χώρα, την εποχή των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και κάνει ένα σημαντικό βήμα ώστε ο κατώτατος μισθός να μην συνιστά απλώς ένα μέσο επιβίωσης, αλλά την αρχή ενός ανοδικού κύκλου επαγγελματικής και ατομικής προκοπής» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ας μη γελιόμαστε, από την αρχή της κρίσης χιλιάδες νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας ήταν από τις πιο αδικημένες κοινωνικά κατηγορίες».

«Θα ξεπεράσουμε τον στόχο για μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027»

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι από τα 650 ευρώ το 2019, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ. Επανέλαβε εξάλλου ότι ο κατώτατος μισθός το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα ξεπεράσουμε τον στόχο για μέσο μισθό 1.500 ευρώ».

Είπε επιπλέον ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού. Επικαλούμενος, δε, στοιχεία του ΟΟΣΑ, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πραγματική αύξηση μισθών μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

2 αρχές

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το παρόν νομοσχέδιο καθιερώνει δύο αρχές:

  1. Ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειώνεται, παρά μόνο να αυξάνεται.
  2. Το ύψος της αύξησης θα καθορίζεται από έναν αντικειμενικό μηχανισμό με δύο υποδείκτες: ανάπτυξη/παραγωγικότητα της οικονομίας και ετήσια πορεία του πληθωρισμού.

Είπε επίσης ότι η πολιτική της διαρκούς στήριξης των εισοδημάτων είναι και η μόνη πολιτική που απαντά ριζικά στο πρόβλημα της ακρίβειας.

«Απειλή ο πληθωρισμός»

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός είναι μια απειλή που δοκιμάζει κυρίως τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Όπως τόνισε, αναφέρεται στον συσσωρευμένο πληθωρισμό μιας 3ετίας. «Ακόμη και αν ελεγχθούν αυτές οι αυξήσεις των τιμών, γιατί βρισκόμαστε πια σε ένα περιβάλλον όπου ο πληθωρισμός πέφτει, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να επανέλθει η ισορροπία ανάμεσα στην αξία των προϊόντων και την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε στοιχεία από το ΙΕΛΚΑ, λέγοντας πως καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα μείωση 0,72% στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

«Ο δημόσιος διάλογος δεν έχει περιθώριο για ακοστολόγητα συνθήματα»

Αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε στοιχεία από την Ισπανία, όπου όπως είπε, το μέτρο δεν ευνόησε τους καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο δημόσιος διάλογος δεν έχει περιθώριο για ακοστολόγητα συνθήματα».

Σημειώνεται ότι ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής λόγω «όξυνσης της κρίσης που έχει στη μέση του», όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Σώματος, Κωνσταντίνος Τασούλας. Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, ο πρωθυπουργός επιτάχυνε το τέλος της ομιλίας του, ολοκληρώνοντάς την εσπευσμένα.

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι οι καινοτομίες του νέου προτεινόμενου συστήματος υπολογισμού του κατώτατου μισθού μέσω μαθηματικού τύπου, είναι οι εξής:

  • «Ενισχύει την ασφάλεια για τους εργαζόμενους, καθώς προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί».
  • «Το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, όπως ο πληθωρισμός και η παραγωγικότητα. Λαμβάνεται υπόψη η εξέλιξη των τιμών για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής, αλλά εξασφαλίζει και μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη στους εργαζομένους, συνδέοντας τις αμοιβές τους με τα κέρδη των επιχειρήσεων».
  • «Βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στο σύστημα».
  • «Συμπεριλαμβάνει τον Δημόσιο Τομέα, ώστε εφεξής, για πρώτη φορά, οι δημόσιοι υπάλληλοι να προστατεύονται και να λαμβάνουν την εκάστοτε ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού του Ιδιωτικού Τομέα».
  • «Ο μηχανισμός υπολογισμού αφορά το 2027 και μετά και θα ξεκινά από την αφετηρία των 950 ευρώ».

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως «το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μία περίοδο που έχει ήδη συντελεστεί σημαντικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας καθώς τα τελευταία 5,5 χρόνια:

  • Μειώθηκε η ανεργία κατά περίπου 50%, φτάνοντας στο χαμηλότερο -μονοψήφιο- ποσοστό ανεργίας από το 2009.
  • Δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας.
  • Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%, από 650 σε 830€ και ο μέσος μισθός κατά 21%.
  • 22 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν νομοθετικά προβλεπόμενο κατώτατο μισθό, η Ελλάδα είναι στην 11η υψηλότερη θέση.
  • Οι νέοι που εργάζονται αυξήθηκαν κατά 28,9%.
  • Το ίδιο και οι εργαζόμενες γυναίκες, κατά 24,6%.
  • Με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι δηλωθείσες υπερωρίες – σε ορισμένους κλάδους ακόμη και κατά 61%.
  • Μειώθηκαν κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές, προς όφελος, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων».