Στην κατάθεση πρότασης νόμου για την επιβολή τέλους συνεισφοράς αλληλεγγύης στα υπερβάλλοντα έσοδα των τραπεζών, προχώρησαν οι βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραλλία Χρηστίδου, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανου Κασσελάκη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η πρόταση που τιτλοφορείται: «Επιβολή Αναλογικού Τέλους Συνεισφοράς Αλληλεγγύης στα Πλεονάζοντα Έσοδα από Τόκους και Προμήθειες των Τραπεζών σε Αναλογία με τη Συνεισφορά τους στην Πραγματική Οικονομία», αποσκοπεί στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και στη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Η πρόταση νόμου των πέντε βουλευτών έχει ως εξής:
«Βασικά Στοιχεία και Σκοπιμότητα
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
- Τα καθαρά κέρδη των τραπεζών το 2022 και το 2023 υπερέβησαν τα 7 δισ. ευρώ και το 2024 αναμένεται να αγγίξουν τα 4,5 δισ. ευρώ.
- Τα καθαρά έσοδα των τραπεζών από τόκους έχουν αυξηθεί κατά 2,7 δισ. ευρώ (52%) την τελευταία τριετία, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες έχουν αυξηθεί κατά 229 εκατ. ευρώ (15%).
- Παράλληλα, σημειώθηκε καθίζηση στη χορήγηση νέων δανείων και μόνο το 5% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταφέρνει να δανειοδοτηθεί.
Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση επιδιώκει να αποκαταστήσει την ισορροπία ανάμεσα στα υπερκέρδη των τραπεζών και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.
Εισάγεται τέλος για τα έτη 2024-2026, το οποίο είναι αναλογικό προς το μέγεθος της συμβολής των τραπεζών στη χρηματοδότηση της αγοράς.
Βασικές Διατάξεις του Νομοσχεδίου
1. Ετήσιο Τέλος Συνεισφοράς Αλληλεγγύης (ΤΣΑ):
– 1% στα έσοδα των τραπεζών από τόκους δανείων και προμήθειες, εάν η πιστωτική επέκτασή τους είναι διπλάσια από την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ.
– 4% εάν η πιστωτική τους επέκταση είναι ίση με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ.
– 7% σε περίπτωση αρνητικής πιστωτικής επέκτασης ή συρρίκνωσης.
Σε περίπτωση μείωσης του ετήσιου ΑΕΠ, οι τρεις παραπάνω συντελεστές αντιστρέφονται κατά τα εξής:
– Ο μεγαλύτερος συντελεστής (7%) επιβάλλεται σε περίπτωση διπλάσιας μείωσης της πιστωτικής επέκτασης, συγκρινόμενη με τη μείωση του ΑΕΠ.
– Ο μέσος συντελεστής (4%) επιβάλλεται σε περίπτωση ίσης μείωσης της πιστωτικής επέκτασης, συγκρινόμενη με τη μείωση του ΑΕΠ.
– Ο κατώτερος συντελεστής (1%) επιβάλλεται σε περίπτωση θετικής πιστωτικής επέκτασης.
2. Χρήση των Εσόδων:
– Τα έσοδα από το τέλος θα διατεθούν για τη στήριξη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες πλήττονται από το υψηλό κόστος δανεισμού και τη μειωμένη ρευστότητα.
3. Εφαρμογή και Έλεγχος:
– Οι τράπεζες υποχρεούνται σε ηλεκτρονική δήλωση και καταβολή του τέλους.
– Προβλέπεται αναλυτικός έλεγχος των οικονομικών τους στοιχείων για αποφυγή μετακύλισης βαρών στους καταναλωτές.
4. Κοινωνική και Οικονομική Διάσταση
Η πρόταση αντλεί έμπνευση από αντίστοιχα μέτρα που εφαρμόστηκαν επιτυχώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία. Στοχεύει στη δίκαιη κατανομή του πλούτου και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας την πρόσβαση σε δανεισμό και προστατεύοντας τους πολίτες από υπέρογκους τόκους και προμήθειες.
Η εν λόγω πρωτοβουλία αναδεικνύει την ανάγκη για κοινωνικά υπεύθυνες τραπεζικές πρακτικές και δημιουργεί κίνητρα για ουσιαστική υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Η πρόταση θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός οικονομικού συστήματος πιο δικαίου και βιώσιμου για όλους τους πολίτες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ