Skip to main content

Π. Μαρινάκης στο Naftemporiki TV: Τι θα γίνει με τις προμήθειες των τραπεζών

EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής για τις τράπεζες, τη συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το ζήτημα του ΠτΔ και τα άλλα θέματα της επικαιρότητας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για τρεις λόγους «όχι» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε «επιτομή του λαϊκισμού» την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως «είναι ουσιαστικά η υιοθέτηση μιας λογικής που πήγε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, δηλαδή να προτείνεις κάτι να ακούγεται ευχάριστο στα αυτιά των πολιτών αλλά στην πράξη δεν θα κάνει καλό, ούτε στη χώρα, ούτε στις τράπεζες, στο τραπεζικό σύστημα, κυρίως, όμως, δεν θα κάνει καλό στους πολίτες».

«Ο πρώτος λόγος που λέμε όχι, είναι γιατί αυτό είναι ανεφάρμοστο με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «δεν μπορείς πλέον να δώσεις παροχές σε πολίτες μέσα από έκτακτη φορολόγηση. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι θα παίρναμε κάποια λεφτά, αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα δώσουμε ως παροχές στους πολίτες».

«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει τους πολίτες. Ποιος είναι ο στόχος; Περισσότερα και με καλύτερους όρους δάνεια στους πολίτες, μείωση των επιτοκίων και μείωση των προμηθειών. Ποιος μας λέει ότι με τη φορολόγηση οι τράπεζες θα ρίξουν τα επιτόκια, θα μειώσουν τις προμήθειες και θα δίνουν δάνεια με ευνοϊκότερους όρους; Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις που θα έχουμε στη σωστή στιγμή, όχι πολύ μακριά, θα οδηγούν στην εξυπηρέτηση αυτού του στόχου» τόνισε.

«Και ο τρίτος λόγος είναι γιατί η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, η οποία δεν έχει επέλθει στο 100%, θα αργήσει πολύ περισσότερο και θα τεθεί εν αμφιβόλω» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης. Επικαλούμενος παραδείγματα από το εξωτερικό, είπε πως «αυτό δεν πέτυχε ούτε στην Ισπανία, ούτε στην Ιταλία». Είπε επίσης πως η έκτακτη φορολόγηση στην ενέργεια, είχε γίνει με το προηγούμενο πλαίσιο της Ε.Ε., ενώ τα χρήματα δόθηκαν για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Τι θα γίνει με τις προμήθειες των τραπεζών

Ερωτηθείς σχετικά με τις τραπεζικές προμήθειες και ποια είναι τα επόμενα νομοθετικά βήματα της κυβέρνησης, ο κ. Μαρινάκης είπε πως «ό,τι ανακοινωθεί μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, είναι μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν το 2025. Οι ανακοινώσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ξεκίνησαν από την ΔΕΘ, εξειδικεύθηκαν από το ΥΠΟΙΚ και στη συνέχεια τα συναρμόδια υπουργεία. […] Εδώ θα γίνει μια συνολική συζήτηση, θα ανακοινωθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι ήδη γνωστές οι περισσότερες, και για τη στήριξη των οικονομικά πιο αδύναμων συμπολιτών μας και κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις όπως είναι οι 12 μειώσεις φόρων» είπε ο κ. Μαρινάκης.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νομοθέτηση για μείωση των προμηθειών των τραπεζών, είπε πως εφόσον χρειάζεται, γίνεται νομοθετική ρύθμιση για τις ανακοινώσεις που κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, όπως είπε, αν υπάρχει μια κίνηση που θα κάνουν ουσιαστικά οι τράπεζες, όπως μια μείωση των προμηθειών, αυτό μπορεί να γίνει και μονομερώς από τις τράπεζες, έπειτα από συζήτηση με το ΥΠΟΙΚ. Σε κάθε περίπτωση, ζήτησε να περιμένουμε την εξειδίκευση των παρεμβάσεων από το υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε εξάλλου στο σύστημα Iris, επισημαίνοντας πως φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο του, διευκολύνοντας τους πολίτες και συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σημειώνεται ότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δεν έκανε καμία προαναγγελία για μείωση κατά 50% των προμηθειών των τραπεζών και πρόσθεταν πως η αναφορά σε 50% στις προμήθειες, σε συνέντευξή του στο Open, αφορούσε την παρέμβαση που είχε γίνει στις προμήθειες των POS.

«Με το Βρετανικό Μουσείο η διαπραγμάτευση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Ως προς τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι η ατζέντα περιλαμβάνει διμερή θέματα που αφορούν την οικονομία και τον τουρισμό, αλλά και τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, μεταξύ άλλων.

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είπε πως είναι διαρκής η διαπραγμάτευση με το Βρετανικό Μουσείο και όχι με τη βρετανική κυβέρνηση. Υπογράμμισε, δε, ότι «δεν θα δεχθούμε λύση που θα αναγνωρίζει υποχώρηση από την δική μας πλευρά», καθώς και ότι «δεν θα εκχωρήσουμε τις διεκδικήσεις μας».

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, είπε πως έχει πολλές εκφάνσεις και δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Επανέλαβε ότι στόχος είναι να αυξάνονται τα εισοδήματα με μεγαλύτερο ρυθμό από τις τιμές και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όπως τόνισε, δεν αυξάνονται οι φόροι, ωστόσο τα φορολογικά έσοδα ενισχύονται γιατί αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή, αλλά και επειδή έχουν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μαρινάκης στάθηκε επίσης στους ελέγχους στην αγορά και την επιβολή προστίμων, αλλά και σε στοχευμένα μέτρα, όπως οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει από τα σούπερ μάρκετ για τις τιμές.

«Στον σωστό χρόνο ανακοινώσεις για ΠτΔ»

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε εξάλλου ότι για το πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στον σωστό χρόνο, μετά τις γιορτές.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου και τη στάση της αντιπολίτευσης, είπε «μακάρι να δούμε ένα άλλο ΠΑΣΟΚ», ενώ ενόψει της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε πως είναι σημαντικό να έχει συναντήσεις ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η συναίνεση προϋποθέτει κοστολογημένες προτάσεις»

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση περιμένει από την αντιπολίτευση να στηρίξει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις προωθούνται, ή όταν λέει όχι, να παρουσιάζει κάποια κοστολογημένη αντιπρόταση.

Ως προς το δημογραφικό, είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στο να υιοθετήσει προτάσεις του ΠΑΣΟΚ αν είναι κοστολογημένες και συμφέρουσες για τους πολίτες. Σημείωσε σε αυτό το πλαίσιο ότι η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε πως η συναίνεση προϋποθέτει κοστολογημένες προτάσεις.