Skip to main content

Μητσοτάκης στο CNN: Η αλλαγή στην αμερικανική σκηνή, ώθηση να αντιμετωπιστούν υφέρποντα προβλήματα της ΕΕ

«Στην Ευρώπη θα έπρεπε να έχουμε ακούσει το ξυπνητήρι πολύ πριν τις αμερικανικές εκλογές» - «Εκπροσωπώ μία χώρα, η οποία έχει επιτύχει αξιοθαύμαστη ανάκαμψη»

 «Έχω το προνόμιο να εκπροσωπώ μια χώρα η οποία έχει επιτύχει αξιοθαύμαστη ανάκαμψη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στο CNN και τον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ.

«Aν σκεφτείτε ότι τώρα πολλές χώρες εντοπίζουν δημοσιονομικά θέματα, αναφέρατε κάποιες, η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα. Ενώ άλλες χώρες αυξάνουν τους φόρους, εμείς τους μειώνουμε. Και ενώ η βιομηχανία φθίνει σε άλλα μέρη, στην Ελλάδα παρουσιάζει άνοδο» τόνισε ο πρωθυπουργός, που στην συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα έπρεπε να έχουμε δει τα σημάδια»

«Είναι καιρός να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 «Η κρίση ήταν ήδη εδώ και φυσικά κάποιοι δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν. Η ενέργεια, για παράδειγμα, οι τιμές ενεργείας, το γεγονός ότι δεν προωθήσαμε ένα οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών για να δαμάσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, δεν επενδύσαμε αρκετά σε καθαρές τεχνολογίες όπου μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν ηγετικό ρόλο. Ο κώδων χτυπούσε πάρα πολύ έντονα, ακόμη και πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι αυτή η αλλαγή στην αμερικανική σκηνή μπορεί να δράσει ως μια ώθηση για να αντιμετωπιστούν τα υφέρποντα προβλήματα που υπήρχαν επί μακρόν, αλλά δυστυχώς είχαμε επιλέξει να αγνοήσουμε» υπογράμμισε.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Κάποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν κατά πλειοψηφία»

Στην ερώτηση για το αν είναι υπέρ της λήψης περισσότερων αποφάσεων με πλειοψηφία ο κύριος Μητσοτάκης απάντησε « Η συναίνεση είναι επιθυμητή, αλλά αν χρειαστεί, θα πρέπει να προχωρήσουμε ανεξάρτητα».

«Υποστηρίζω την ανάγκη να εξετάσουμε την Έκθεση Ντράγκι στο σύνολό της. Δεν μπορούμε να επιλέγουμε μόνο ό,τι μας συμφέρει. Αν αυτό σημαίνει ότι κάποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με πλειοψηφία, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες θα διατηρήσουν τις αντιρρήσεις τους σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η εθνική ασφάλεια, η εξωτερική πολιτική ή η άμυνα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Επομένως, ορισμένες αποφάσεις θα προϋπέθεταν να αναλογιστούμε πρόσθετο κοινό δανεισμό και κοινή χρηματοδότηση. ‘Αλλες σχετίζονται αυστηρά με την απλούστευση των κανονιστικών ρυθμίσεων ή, σε άλλες περιπτώσεις, πρέπει να ξεπεράσουμε αντιρρήσεις, όπως όσον αφορά στην Ένωση Κεφαλαιαγορών, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη», είπε ο πρωθυπουργός που παρέπεμψε στην δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, «Πρέπει να θυμηθούμε ότι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αγωνιζόμασταν με την πανδημία, δημιουργήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τότε πολλοί θεωρούσαν ότι αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ, αλλά τελικά συνέβη, γιατί οι συνθήκες το απαιτούσαν. Και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε παρόμοιο σημείο καμπής αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαι ένα από τα λίγα μέλη του Συμβουλίου που έχει εργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ»

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε άτυπο επίπεδο, ώστε να υπάρξουν συνασπισμοί συμφωνιών εντός Ευρώπης ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «είμαι ένα από τα λίγα μέλη του Συμβουλίου που έχει εργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ. Είμαι πεπειραμένος για να καταλάβω πώς δουλεύει το Συμβούλιο».

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Πείραμα ενός μουσείου» το μετρό της Θεσσαλονίκης

O κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το Μετρό της Θεσσαλονίκης για το οποίο είπε ότι δεν είναι ένα συνηθισμένο μετρό καθώς σε αυτό έχουν ενσωματωθεί τα αρχαία ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

«Έχουμε ένα πείραμα ενός μουσείου, οι επιβάτες μπορούν να θαυμάζουν ένα μουσείο όταν μετακινούνται με το μετρό στη Θεσσαλονίκη» επισήμανε.

Ήταν ένα εξαιρετικά περίπλοκο έργο. Καθώς σκάβαμε για το μετρό, ουσιαστικά συναντούσαμε στρώματα πάνω σε στρώματα της αρχαίας πόλης της Θεσσαλονίκης».

Η πραγματική πρόκληση ήταν να διασφαλιστεί ότι θα κατασκευαστεί το έργο ενώ ταυτόχρονα θα διατηρηθεί αυτή η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Και βασικά, αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αφαιρέσουμε με εξαιρετική προσοχή κάθε κομμάτι.

Είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο και χαρούμενοι που τελικά ολοκληρώθηκε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.

Για την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Στην ερώτηση, για το πώς βρίσκει την  απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την αυστραλιανή κυβέρνηση για παιδιά και εφήβους, και αν υπάρχει χώρος για τέτοιες σκέψεις είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός είπε:

«Πρόκειται για κάτι ενδιαφέρον. Από τη μία πλευρά, έχουμε καταλήξει σε μια στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης που θέλει να τοποθετήσει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του ρυθμιστικού έργου, για να προσκαλέσουμε επιχειρήσεις να αναπτύξουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Από την άλλη πλευρά, σε θέματα όπως η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, πιστεύω πολύ στη συνεργασία με τις εταιρείες τεχνολογίας Στην προκειμένη περίπτωση, χρειαζόμαστε κατάλληλες τεχνολογίες επαλήθευσης της ηλικίας.

Στην Ελλάδα απαγορεύσαμε τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία. Πολλοί πίστευαν ότι δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά επειδή είχαμε ένα πολύ ξεκάθαρο σχέδιο, μέχρι στιγμής λειτουργεί πολύ καλά»