Skip to main content

Τα 2 «όχι» του Μητσοτάκη: Γιατί απορρίπτει αλλαγές στον εκλογικό νόμο και πρόωρες κάλπες

Κυριάκος Μητσοτάκης/ Τατιανα Μπόλαρη – Eurokinissi

Ποια στρατηγική επιλέγει ο πρωθυπουργός

Έκλεισε τη συζήτηση για δύο θέματα πρώτης γραμμής ο πρωθυπουργός, καθώς δήλωσε πως δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο και επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

Από το Μαξίμου τονίζουν τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας σε μία εποχή πολλαπλών προκλήσεων και σημειώνουν πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της δυόμισι χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.

«Αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί να παραπέμπει σε μία ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας με, ενδεχομένως, σκέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απορρίπτεται κάθετα, οριζόντια και διαγώνια από εμένα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha. Επεσήμανε πως η χώρα έχει μια σταθερή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας, με ισχυρή λαϊκή εντολή, η οποία – όπως υπογράμμισε-κρατάει σταθερά το τιμόνι της χώρας. Υπογράμμισε δε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πειραματιστεί με οποιαδήποτε σκέψη μπορεί να διακινδυνεύσει την πολιτική σταθερότητα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος και στη σεναριολογία για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και σημείωσε πως δεν σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο καθορισμού του μπόνους στο πρώτο κόμμα ούτε να αυξήσει το πλαφόν εισόδου στην Βουλή (σήμερα είναι στο 3%). «Είμαι ο τελευταίος ο οποίος για να βελτιώσει ενδεχομένως τις πιθανότητες να κερδίσω μία εκλογή ακόμα, θα πειραματιστώ με αλλαγές στους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν το έκανα, δεν θα το κάνω» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.

Από την κυβέρνηση δεν θέλουν να αφήσουν να σέρνεται μια τέτοια συζήτηση, καθώς μεταξύ άλλων εκτιμούν πως αυτό θα εξέπεμπε και μήνυμα ηττοπάθειας. Ταυτόχρονα  επικρατεί η άποψη πως η άνοδος του πλαφόν ενδεχομένως να οδηγούσε σε συσπείρωση  των μικρότερων κομμάτων, κυρίως όσον κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας

Όσον αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως είναι άκαιρη η συζήτηση του θέματος και σημείωσε πως η διαδικασία θα ανοίξει τον Ιανουάριο. Πάντως για μια ακόμα φορά κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τη διαγραφή Σαμαρά

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα, να αποχωρήσουν από την Νέα Δημοκρατία κάποιοι βουλευτές -που ίσως είναι φίλα προσκείμενοι στον κ. Σαμαρά – και να κινδυνέψει η κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε «καμία πιθανότητα τέτοια δεν βλέπω». Σε αυτή την χρονική συγκυρία από την κυβέρνηση θέλουν να αφήσουν πίσω την διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε δυσάρεστη αλλά απαραίτητη.

Ειδικότερα επεσήμανε πως αυτά που ειπώθηκαν στη συνέντευξή του πρώην πρωθυπουργού ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά που είχαν ειπωθεί στο παρελθόν και προσέθεσε «κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή». Αποκάλυψε δε ότι αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο στη συνέντευξη του κ. Σαμαρά  ήταν η φράση για τα «χαριεντίσματα» (αναφορά που πήγαινε στην άτυπη συνάντηση που είχαν στη Βουδαπέστη ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Κύπρου, ο Τούρκος πρόεδρος  και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας)

Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse αναφορικά με τις εξελίξεις στη Ν.Δ. και την απόφαση για διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού  το 42% των ερωτηθέντων επί του συνόλου του δείγματος αξιολογεί σίγουρα/μάλλον θετικά την εξέλιξη αυτή σε αντίθεση με το 35% που την είδε σίγουρα / μάλλον αρνητικά. Ωστόσο στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας σίγουρα ή μάλλον θετικά κρίνει τη διαγραφή Σαμαρά το 76%, ενώ το 17 % απάντησε σίγουρα ή μάλλον αρνητικά.

Ποια στρατηγική επιλέγει η κυβέρνηση

Στο πεδίο της οικονομίας θέλει να δώσει στην «μάχη» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση και τα φώτα στρέφονται  στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια από τις 11 έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Από το Μαξίμου επενδύουν σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία, μιλώντας για μόνιμα μέτρα στήριξης και τονίζοντας παράλληλα πως το πακέτο είναι δημοσιονομικά ισορροπημένο.  Ωστόσο αναγνωρίζουν πως η ακρίβεια αποτελεί τον βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών και απαιτείται επιμονή σε μία πολιτική που οδηγεί σε μειώσεις φόρων και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό από την κυβέρνηση εντείνουν τα πυρά στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούν πως δεν έχουν αξιόπιστη πρόταση και πως καταθέτουν ακοστολόγητες προτάσεις. Μάλιστα το  πολιτικό pressing θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλουν να αφήσουν χώρο στην αντιπολίτευση για να προσεγγίσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους.