Στην παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή του «naftemporiki.gr», Μιχάλη Ψύλου, «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Με τη ματιά ενός Έλληνα», μίλησε ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία, Πέτρος Μαυροειδής, αναφερόμενος τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο.
Ο κ. Μαυροειδής χαρακτήρισε το βιβλίο του Μιχάλη Ψύλου «εξαιρετική δουλειά» που παρουσιάζει την εικόνα του χθες και του σήμερα στην Τουρκία του Ερντογάν.
«Όσο πιο γρήγορα γνωρίσουμε και καταλάβουμε τον γείτονά μας, τις πραγματικές του επιδιώξεις, προθέσεις και κινήσεις τόσο καλύτερα για την Ελλάδα και αυτό μας προσφέρει το βιβλίο του Μιχάλη Ψύλου» πρόσθεσε. «Διαβάζοντας το βιβλίο του Μιχάλη Ψύλου γεννάται το ερώτημα πόσο γνωρίζουμε τον γείτονα. Οι γνώσεις μας για το τι γίνεται δίπλα μας είναι περιορισμένες» σημείωσε στην αρχή της παρέμβασής του.
Όπως παρατήρησε, ο συγγραφέας δεν διστάζει να προχωρήσει στην ανάλυση καυτών ζητημάτων της Τουρκίας, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, όπως ο πληθωρισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κουρδικό, όσο και στην εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας.
«Διαβάζοντας το βιβλίο ομολογώ ότι συγκινήθηκα. Μου ζωντάνεψε αναμνήσεις από την πρώτη μου θητεία στο εξωτερικό αλλά και στην θητεία μου στην Άγκυρα», τόνισε ο κ. Μαυροειδής, κάνοντας αναδρομή στη διπλωματική του διαδρομή στη γειτονική χώρα και περιγράφοντας τις αλλαγές που συντελέστηκαν σε αυτή τα τελευταία χρόνια.
Για τη νοοτροπία των Τούρκων
Σκιαγραφώντας τη νοοτροπία των Τούρκων παρατήρησε πως «ο τουρκικός λαός υπακούει στον ηγέτη του, στον κυβερνήτη του και στην γραμμή που χαράσσει εκείνος ασχέτως αν είναι σουλτάνος, Κεμάλ ή Ερντογάν. Η πολιτική υπακοή στον κυβερνήτη εκ μέρους της κοινότητας είναι καθήκον κάθε μουσουλμάνου. Στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό έχουμε πάμπολλα παραδείγματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυροειδής.
Για τον Ερντογάν
Αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, ο πρώην πρέσβης υπογράμμισε: «Ο Ερντογάν διοικεί τη χώρα 21-22 χρόνια με διαφορετικές ιδιότητες. Έχει επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις έχοντας μία εκλογική βάση 37-45%. Η πολυετής διακυβέρνηση του AKP και η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των χαμηλών στρωμάτων της τουρκικής κοινωνίας έχει ως αποτέλεσμα της δημιουργία ενός σταθερού ποσοστού στήριξης για τον Ερντογάν».
«Ο Ερντογάν τουλάχιστον στην πρώτη του δεκαετία έδωσε μεγάλο βάρος σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και διεύρυνε τις κοινωνικές παροχές», συμπλήρωσε.
«Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και το προεδρικό σύστημα που έχει επιβάλει ελέγχει πλήρως τη χώρα. Στο δημόσιο τομέα έχει προχωρήσει σε χιλιάδες συλλήψεις και διώξεις οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα, στον ιδιωτικό τομέα, έχει δημιουργήσει δική του οικονομική ύλη. Χαρακτηριστικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στα δημόσια έργα που αναλαμβάνει μία εταιρεία, θα πρέπει το έργο να προχωρήσει με μικρότερες εταιρείες που πρόσκεινται όμως στο ΑΚP. Η συνεργασία του με τον εθνικιστή Μπαχτσελί, που τον βοήθησε να εκλεγεί πρόεδρος, έχει ωθήσει το ΑΚP να στραφεί σε μία πιο θρησκευόμενη εσωτερική πολιτική», επισήμανε.
«Εμείς θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τα δρώμενα, για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και χωρίς υποχωρήσεις και εκπτώσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ό,τι μας προκύψει τόσο στο άμεσο μέλλον, όσο και στη μετά Ερντογάν εποχή, όποτε αυτή έρθει», κατέληξε ο κ. Μαυροειδής.