Skip to main content

Ν. Κοτζιάς για τα ελληνοτουρκικά: Κίνδυνος διολίσθησης, φινλανδοποίησης και μικρού εταίρου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ομιλία του Νίκου Κοτζιά κατά τη διάρκεια της παρουσίσης του νέου βιβλίου του διευθυντή του «Νaftemporiki.gr», Μιχάλη Ψύλου, «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Με τη ματιά ενός Έλληνα».

Για ένα «μυθιστόρημα μεγάλων αληθειών», ένα επιστημονικό πόνημα, γραμμένο δημοσιογραφικά και γλαφυρά, έκανε λόγο ο πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της παρουσίσης του νέου βιβλίου του διευθυντή του «Νaftemporiki.gr», Μιχάλη Ψύλου, «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Με τη ματιά ενός Έλληνα».

«Το μυστικό της επιτυχίας του Ερντογάν είναι η ικανότητά του να οικοδομεί μία βαθιά συναισθηματική σχέση με την συντηρητική καρδιά της κοινωνίας του», είπε ο κ. Κοτζιάς και εξήγησε:

«Το βιβλίο μας περιγράφει πώς ο Ερντογάν από τις φτωχές γειτονιές, βρέθηκε στην εξουσία της χώρας. Μας πάει εκεί που έπαιζε μπάλα, στο σχολείο που έμαθε ιερατικά γράμματα. Αντικρύζουμε την καθημερινότητά του και καταλαβαίνουμε και αυτόν και την Τουρκία. Πώς μετασχημάτισε την Τουρκία.

Πώς έφερε στην τουρκική πολιτική και κοινωνική σκηνή καινούργιες δυνάμεις. Έφερε τις “ανατολικές τίγρεις”, τις επιχειρήσεις της Ανατολής, στο κέντρο της εξουσίας. Με αυτές δημιούργησε μία νέα πολιτική ολιγαρχία, αλλά και την στρατιωτική ισχύ (αμυντική βιομηχανία ) και ήπια ισχύ (τουρκικά σίριαλ) της χώρας.

Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε για τον Ερντογάν: «Νίκησε τις δυτικές ελίτ, με τη συμμαχία του με τις δυνάμεις της άκρας δεξιάς, με τις οποίες συγκυβερνά. Το μείγμα Ερντογάν (ισλαμισμού) και γκρίζων λύκων (εθνικισμού) είναι αυτό που βλέπουμε. Ο Ερντογάν είναι ένας πολιτικός με πολλά ταλέντα, που ταλαντεύεται ανάμεσα στη Δύση και το Ισλάμ. Ξεκίνησε από τη Δύση και μετά στράφηκε προς τον ισλαμισμό και τις αυταρχικές δυνάμεις. Ήταν από την αρχή ένας κρυφο- Ισλαμιστής που χρησιμοποίησε την ΕΕ για να προωθήσει τη χώρα του; Ή ήταν ένας μεταρρυθμιστής που έκανε μετά στροφή; Πιστεύω ότι στο βάθος της ψυχής τους είχε τον αυταρχισμό, αλλά θα μπορούσε να έχει πάρει και άλλο δρόμο, αν δεν είχε το πραξικόπημα μπροστά του».

Περιγράφοντας τη σημερινή ταυτότητα της Τουρκίας ο κ. Κοτζιάς σημείωσε:

«Κατά τη γνώμη μου η Τουρκία, πρώτον είναι η μόνη παλιά αποικιοκρατική δύναμη (οθωμανική αυτοκρατορία) που ενώ αποποιείται τον εαυτό της από εγκλήματα και γενοκτονίες, στη διαμάχη έναντι της Ελλάδας και τις διεκδικήσεις της, επικαλείται δικαιώματα που απορρέουν από την αποικιοκρατική της φύση, την οθωμανική αυτοκρατορία. Πχ οι διεκδικήσεις της στα Δωδεκάνησα».

Κίνδυνος φινλανδοποίησης και μικρού εταίρου

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε την επικινδυνότητα της διολίσθησης από σημαντικές θέσεις διά του διαλόγου, τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά.

Επεσήμανε επίσης την  προσπάθεια φινλανδοποίησης της Ελλάδας. «Το να τίθενται δηλαδή τα δικαιώματά σου υπό την έγκριση μιας άλλης δύναμης. Πχ δεν μπορείτε να επεκτείνετε τα μίλια σας, αν δεν το εγκρίνουμε εμείς. Για την φινλανδοποίηση, πρέπει να πω ότι είναι ήδη εδώ: το ιταλικό πλοίο στην Κάσο μπόρεσε να κάνει τις εργασίες του, αποδεχόμενο πρώτα την δικαιοδοσία της Τουρκίας».

Και συνέχισε ο κ. Κοτζιάς: «Το τρίτο που θέλει η Τουρκία είναι να μετατρέψει την Ελλάδα στον μικρό εταίρο. Να μπει σε έναν άξονα μαζί της η Ελλάδα, στον οποίο η Τουρκία θα είναι ο μεγάλος εταίρος και η χώρα μας ο μικρός. Υπάρχουν ολιγαρχικές δυνάμεις στην Ελλάδα («νταβατζήδες» που είχε πει και ο πρόεδρος), που δεν θα αντιδρούσαν σε αυτό, στο να είμαστε ο μικρός εταίρος σε έναν άξονα».

Στη Χάγη μόνο με άρση του casus Belli

«Υπάρχουν νησίδες που παραδοσιακά είχαν οικονομική δραστηριότητα τουλάχιστον το καλοκαίρι, στις οποίες οι περιφερειάρχες έχουν οδηγία να απαγορεύουν την οικοδομική δραστηριότητα», κατήγγειλε ο κ. Κοτζιάς που αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα της ελληνικής διπλωματίας.

«Τι άλλο πρέπει να κάνουμε πριν πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο: Να εξαναγκάσουμε την Τουρκία να αποδεχθεί το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης. Δεν μπορεί να πάμε στο διεθνές δικαστήριο χωρίς την άρση του casus belli. Δεν μπορεί αν αποσυνδέεται το κυπριακό από τα ελληνοτουρκικά.