Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης – Ν. Χριστοδουλίδης: Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη νομιμοποίηση τετελεσμένων και τη διαιώνιση ενός δράματος στο Κυπριακό», τόνισε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας των εργασιών της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας στη Λευκωσία

Η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται ολοένα και περισσότερο πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας, τόνισαν κατά τις κοινές τους δηλώσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας των εργασιών της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας στη Λευκωσία.

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για όσα προέκυψαν από τη 2η Διακυβερνητική Σύνοδο. «Διαπιστώνω με ικανοποίηση πως η διαχρονική μας συμπόρευση σε ζητήματα εθνικού, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος διευρύνεται πλέον σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, προς όφελος των κοινωνιών» τόνισε.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στους τομείς:

  • Της ψηφιακής πολιτικής, όπου έκανε λόγο για μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα.
  • Στην πολιτική προστασία, όπου επίσης μίλησε για μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα.
  • Στην υγεία, όπου όπως τόνισε συνάπτονται συμφωνίες για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων νεφρού και πνευμόνων.
  • Στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, όπου δίδεται έμφαση στη διαχείριση υδάτινων πόρων, τις αφαλατώσεις, τις ΑΠΕ, τα πράσινα κτίρια και τις πράσινες κοινότητες.
  • Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι εξετάστηκαν πολιτικές απασχόλησης και δυνατότητες προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες.
  • Όπως είπε, δίδεται έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας πολιτών με αναπηρία, από την εκπαίδευση μέχρι την αγορά εργασίας.
  • Στην παιδεία, ανέφερε ότι «στηρίζουμε την ίδρυση παραρτημάτων κυπριακών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και παραρτημάτων ελληνικών πανεπιστημίων στην Κύπρο».

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για κρίσιμη συγκυρία μέσα σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο και τόνισε ότι απαιτείται ακόμη πιο ενισχυμένος συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου.

«Αποτελούμε πυλώνες ευημερίας, ασφάλειας και σταθερότητας. Έχουμε κατορθώσει με πράξεις να ενισχύσουμε το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα» επεσήμανε.

Για το Κυπριακό, είπε πως η επαφή των δύο χωρών είναι διαρκής. «Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση αποτελεί την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητά μας» τόνισε.

Κ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος αποκτούν ισχυρότερη φωνή

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι δύο χώρες «ευθυγραμμίζουν τις εθνικές τους επιδιώξεις και ακολουθούν κοινό βηματισμό στον δρόμο της ειρήνης, της ανάπτυξης, της ευημερίας».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ξεχωριστό γεγονός τη 2η Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου, επισημαίνοντας πως είχε τεθεί ως στόχος να ενισχυθεί θεσμικά η στενή σχέση Αθήνας – Λευκωσίας.

Αναφερόμενος σε επιμέρους τομείς, μίλησε για την παιδεία και στάθηκε στη συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών. Τόνισε επίσης πως «το άνοιγμα της Ελλάδας με τη δυνατότητα προσέλκυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, εκτιμώ πως θα βρει ενδιαφέρον και από κυπριακά ιδρύματα».

Στην υγεία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δυνατότητα για κοινές αγορές ακριβών φαρμάκων, ενώ στάθηκε και στις συμπράξεις για μεταμοσχεύσεις, μιλώντας για «φάρο ελπίδας για εκατοντάδες ασθενείς».

Είπε επίσης ότι η συνεργασία στην πολιτική προστασία επεκτείνεται και στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ για την ψηφιακή διακυβέρνηση, δήλωσε ότι «έχουμε θέσει στη διάθεση της Κύπρου την όποια τεχνογνωσία μας».

Στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας έργο την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, ενώ ως προς το περιβάλλον, στάθηκε στις κοινές δράσεις για τη λειψυδρία. «Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις προτεραιότητες» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται ολοένα και περισσότερο πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας, αλλά αποκτούν και ισχυρότερη φωνή σε αυτήν την ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο» τόνισε, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας και της Λευκωσίας για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο.

«Αγωνιζόμαστε πάντα ώστε η κρίση να μην πάρει τα χαρακτηριστικά περιφερειακής ανάφλεξης» τόνισε και ευχήθηκε να υπάρξει αντίστοιχη συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ευνοϊκή δυναμική για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό»

Ως προς το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει μια ευνοϊκή δυναμική για την επανέναρξη συνομιλιών. Ανέφερε ότι χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες Αθήνας και Λευκωσίας υπάρχουν κάποιες ενδείξεις προόδου και τόνισε πως σταθερή επιδίωξη είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση πάντα με βάση τις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχει ευθυγράμμιση των δύο κυβερνήσεων και επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε νομιμοποίηση των τετελεσμένων, ούτε τη διαιώνιση ενός δράματος που διαρκεί 50 χρόνια».

Έκανε επίσης λόγο για κοινή οπτική στα ελληνοτουρκικά. «Θεωρούμε ότι το ήπιο κλίμα στα ελληνοτουρκικά μπορεί να ευνοήσει και την επανεκκίνηση συνομιλιών για Κυπριακό» τόνισε.

Επεσήμανε, δε, ότι «γνωρίζουμε και δεν έχουμε αυταπάτες ότι η βελτίωση του κλίματος δεν συνεπάγεται αυτόματα και τη μεταβολή των θέσεων της Τουρκίας, όμως ακλόνητοι παραμένουμε και εμείς σε θέματα κυριαρχίας, τήρησης του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

«Όποιος όμως είναι ισχυρός και διαθέτει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέτει σε έναν ειλικρινή διάλογο» σημείωσε και τόνισε ότι οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας εξετάζονται υπό το πρίσμα των σχέσεών της με Ελλάδα και Κύπρο.

«Έχουμε πετύχει με κοινή προσπάθεια να έχουμε δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διαμορφώνουν ένα αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων που η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει. Μεταξύ των κριτηρίων, είναι και η αλλαγή της στάσης της στο Κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός. Καταλήγοντας, χαρακτήρισε χρήσιμη και παραγωγική τη 2η Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου.

«Σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα ως επιστέγασμα της εξαιρετικής συνεργασίας»

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης στον διάλογο που είχε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με τον κ. Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υποδοχή και τόνισε πως αυτή η συνάντησή τους έχει διαφορετικό χαρακτήρα από προηγούμενες συναντήσεις τους. «Διότι γίνεται στο πλαίσιο της 2ης διακυβερνητικής συνάντησης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και νομίζω ότι αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχουν ήδη σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα ως επιστέγασμα της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. «Προσβλέπω ιδιαίτερα στο να συνεχίσουμε αυτή την πυκνή συνεργασία μας σε πολλούς τομείς. Αναφέρθηκες στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ψηφιακές εφαρμογές, την υγεία, την παιδεία, τη ναυτιλία, την ενέργεια. Έχουμε πολλές δυνατότητες να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε: «Εξάλλου θέλω να τονίσω ότι οι δυο κυβερνήσεις διακρινόμαστε, πιστεύω, για τη μεταρρυθμιστική μας διάθεση. Και αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν κάποιο ουδέτερο πρόσημο. Γίνονται γιατί θέλουμε να κάνουμε τη ζωή των πολιτών μας καλύτερη και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην άσκηση των δημοσίων πολιτικών».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον αυτές οι συναντήσεις έχουν και για τον ίδιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Μαθαίνω πάντα από αυτά τα οποία κάνουν άλλες χώρες καλά και η Κύπρος έχει κάθε λόγο στα ζητήματα της οικονομίας να είναι εξαιρετικά υπερήφανη για αυτά τα οποία έχει πετύχει», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα αλλά και στις διεθνείς εξελίξεις. «Προφανώς θα συζητήσουμε και τα μείζονα εθνικά ζητήματα εν μέσω μιας πολύ ταραγμένης γεωπολιτικής συγκυρίας. Θα έχουμε την ευκαιρία να έχουμε και την τριμερή συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας», σημείωσε και στη συνέχεια μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε, καθώς φαίνεται, μια εκεχειρία στο Λίβανο, η οποία θα επιτρέψει στην πράξη με μετρήσιμα αποτελέσματα, την εφαρμογή μιας παλιάς απόφασης του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Νομίζω ότι είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να εκτονωθεί αυτή η περιφερειακή κρίση και νομίζω ότι πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας για να επιτευχθεί μια αντίστοιχη εκεχειρία και στη Γάζα ώστε να σταματήσει και αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία και να μπορέσει και η ευρύτερη γειτονιά μας να επανέλθει σε μια κατάσταση ειρήνης και σε ένα καθεστώς ισορροπίας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι πάντα παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πως αυτό αναγνωρίζεται, στη δική μας περίπτωση, και από τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, από τους εταίρους μας στην ΕΕ, από τις ΗΠΑ. «Θα είμαστε πάντα συντονισμένοι για να μπορούμε να ενισχύουμε το κοινό γεωπολιτικό μας αποτύπωμα», υπογράμμισε.

Στην εισήγηση του στην έναρξη της διακυβερνητικής συνάντησης με τη συμμετοχή των υπουργών των δυο χωρών, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν όλο τον χρόνο για να υπάρχουν τώρα αποτελέσματα και τόνισε πως αυτές οι συναντήσεις δεν είναι συζήτηση διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά έχουν πραγματική αξία.

«Χαίρομαι περισσότερο γιατί τα αποτελέσματα της συνόδου είναι προς όφελος των λαών μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων από τη δική του πλευρά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η Κύπρος αντιμετώπισε με υπευθυνότητα την οικονομική κρίση – Εμείς πειραματιστήκαμε με τον λαϊκισμό»

Το πρωί, κατά την ομιλία του στο 2ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου – Ελλάδας στη Λευκωσία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουν να βαθύνουν το αποτύπωμά τους στο διεθνές περιβάλλον με στόχο τη συγκρότηση ενός επιχειρηματικού πόλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της ελληνικής και της κυπριακής οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία αναδρομή στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και στον τρόπο που την χειρίστηκαν οι δύο χώρες. «Η Κύπρος με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και μεγαλύτερη αίσθηση αυτοσυνείδησης από την Ελλάδα αντιμετώπισε τη μεγάλη οικονομική κρίση που χτύπησε και τις δυο χώρες. Εμείς δυστυχώς πειραματιστήκαμε με τον λαϊκισμό χάσαμε τουλάχιστον πέντε χρόνια, πληρώσαμε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και μόλις μετά το 2019 αρχίσαμε να υλοποιούμε μια πολιτική που δείχνει μετρήσιμα αποτελέσματα» ανέφερε.

Ν. Χριστοδουλίδης: Βούληση για ενίσχυση του πλαισίου συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου

Στον εμπλουτισμό της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στάθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του 2ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Κύπρου – Ελλάδας, στη Λευκωσία.

«Υπάρχει ουσιαστική βούληση για περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου συνεργασίας» τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης και τόνισε ότι το Φόρουμ είναι κάλεσμα για την ενίσχυση των συνεργειών ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών. «Η εξαιρετική συνεργασία των επιχειρηματιών Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε» επεσήμανε.