Skip to main content

Ρούτε μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Αφοσιωμένος σύμμαχος η Ελλάδα

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Έχουμε τη συμμαχία που χρειάζεται για να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό των εδαφών μας» δήλωσε ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ

«Αφοσιωμένο σύμμαχο» χαρακτήρισε ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε την Ελλάδα, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από τη μεταξύ τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ρούτε σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ως προτεραιότητα την ασφάλεια και δαπανά πάνω από το 3% του προϋπολογισμού της για την άμυνα. Αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και τις εκπαιδευτικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και στις ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν ελληνικές δυνάμεις.

«Πρέπει να αλλάξουμε την τροχιά αυτής της σύγκρουσης»

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστήριξε την Ουκρανία από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Είπε επίσης ότι υπεγράφη διμερής συμφωνία ασφαλείας μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας, ενώ χαιρέτισε ότι η Αθήνα, όπως είπε, θα συνδράμει στην εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών για μαχητικά F-16.

Ο κ. Ρούτε είπε πως η στήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία πρέπει να την κρατήσει στον αγώνα, ενώ επεσήμανε πως «πρέπει να αλλάξουμε την τροχιά αυτής της σύγκρουσης». Είπε επίσης ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την αποτροπή και άμυνα, αυξάνοντας τις επενδύσεις για την άμυνα και τις παραγωγικές δυνατότητες».

Καταλόγισε, εξάλλου, στη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί αμυντικά συστήματα από τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Κίνα.

Υπογράμμισε, δε, ότι «έχουμε τη συμμαχία που χρειάζεται για να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό των εδαφών μας» και χαρακτήρισε δυνατό σύμμαχο την Ελλάδα.

Μητσοτάκης: Η στήριξη στην Ουκρανία να συνεχιστεί – Ανάγκη κοινής αντιπυραυλικής προστασίας

Από την πλευρά του, λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί και τόνισε ότι μένουμε συνεπείς στη δέσμη μέτρων της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον.

Η χώρα μας στέκεται σταθερά στο πλευρό των αμυνόμενων εδώ και 1.000 και πλέον μέρες που διαρκεί αυτή η παράνομη εισβολή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Συγκλίναμε επίσης σε μία από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες για όλους τους συμμάχους, στην ενίσχυση της ανάγκης της συλλογικής μας άμυνας. Στόχος που προϋποθέτει ισχυρή αμυντική βιομηχανία, επενδύσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλές φορές και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία πιο λειτουργική σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ώστε να ενδυναμωθεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας της συμμαχίας. Η Ελλάδα επενδύει λίγο πάνω από το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη, ακόμη και στις δύσκολες εποχές των μνημονίων. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις Βρυξέλλεςγια την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ειδικά για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου ιδίως για τις χώρες που θέλουν να επενδύσουν περισσότερα στον τομέα αυτό ώστε όλα τα κράτη-μέλη θα θωρακιστούν πιο αποτελεσματικά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε «την ανάγκη μίας κοινής αντιπυραυλικής προστασίας». Όπως είπε, «μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία αυτή καθίσταται περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Είναι μία πρωτοβουλία που θα ενίσχυε τον ρόλο της συμμαχίας στην ήπειρό μας και έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε πώς αυτή η αναγκαιότητα θα γίνει πράξη» τόνισε.

Συναντήσεις Ρούτε με Γεραπετρίτη – Δένδια

Νωρίτερα ο κ. Ρούτε συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Η ατζέντα της συνάντησης περιλάμβανε «τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, την προσέγγιση του ΝΑΤΟ με τη νότια γειτονία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Και οι δύο πλευρές τόνισαν τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή διπλωματία υπό το πρίσμα της συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Μαρκ Ρούτε συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους «πιθανούς τρόπους τερματισμού» του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμη:

→ Η μαύρη τρύπα στις αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ