Την στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας με φόντο τις πρόσφατες εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό, καθώς και της προσήλωσης όλων στην τήρηση του διεθνούς δικαίου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Mαρκ Ρούτε, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί, μένουμε συνεπείς στη δέσμη μέτρων της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως «η χώρα μας στέκεται σταθερά στο πλευρό των αμυνόμενων εδώ και 1.000 και πλέον μέρες που διαρκεί αυτή η παράνομη εισβολή».
Όπως είπε, στη συνάντηση με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ «συγκλίναμε επίσης σε μία από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες για όλους τους συμμάχους, στην ενίσχυση της ανάγκης της συλλογικής μας άμυνας. Στόχος που προϋποθέτει ισχυρή αμυντική βιομηχανία, επενδύσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Να ενδυναμωθεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας της Συμμαχίας»
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλές φορές και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία πιο λειτουργική σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ώστε να ενδυναμωθεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας της συμμαχίας. Η Ελλάδα επενδύει λίγο πάνω από το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη, ακόμη και στις δύσκολες εποχές των μνημονίων. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις Βρυξέλλες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ειδικά για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου ιδίως για τις χώρες που θέλουν να επενδύσουν περισσότερα στον τομέα αυτό ώστε όλα τα κράτη-μέλη θα θωρακιστούν πιο αποτελεσματικά» συνέχισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε «την ανάγκη μίας κοινής αντιπυραυλικής προστασίας». Όπως είπε, «μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία αυτή καθίσταται περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Είναι μία πρωτοβουλία που θα ενίσχυε τον ρόλο της συμμαχίας στην ήπειρό μας και έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε πώς αυτή η αναγκαιότητα θα γίνει πράξη» τόνισε.
«Αναγκαία η προσήλωση όλων στην τήρηση του διεθνούς δικαίου»
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στη συνάντηση με τον κ. Ρούτε «είχαμε ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε και τη δέσμευσή μας στην πολύτιμη κληρονομιά των 72 ετών της παρουσίας μας στη Συμμαχία και παράλληλα την ισχυρή θέληση της χώρας μας να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι. Αναγνωρίσαμε τέλος από κοινού ότι απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις που διαμορφώνονται στην εποχή μας, στον κόσμο μας, πρέπει να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους μας, να προχωρούμε από κοινού με πίστη στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης με αναγκαία και προσήλωση όλων στην τήρηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Οι διεθνείς συνθήκες αποτελούν τη βάση της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Κάτι που αφορά και την ευαίσθητη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων».
«Ενωμένοι κατακτάμε πιο εύκολα όσα έχουμε ανάγκη»
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε λόγια του Ολλανδού φιλοσόφου Σπινόζα: «Αγαπητέ Μαρκ, η παρουσία σου σήμερα εδώ επισφραγίζει την κοινή μας προσήλωση στις αξίες γι’αυτό και σε υποδέχομαι και πάλι στην Ελλάδα με τα λόγια του Ολλανδού φιλοσόφου Σπινόζα που παραμένουν επίκαιρα: ‘Ενωμένοι κατακτάμε πιο εύκολα όσα έχουμε ανάγκη όπως πιο εύκολα αποκρούουμε και όσους κινδύνους μας περιβάλλουν».
Ρούτε: Αφοσιωμένος σύμμαχος η Ελλάδα
«Αφοσιωμένο σύμμαχο» χαρακτήρισε ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε την Ελλάδα. Στις δηλώσεις του σημείωσε ειδικότερα ότι η Ελλάδα έχει ως προτεραιότητα την ασφάλεια. Αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και τις εκπαιδευτικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και στις ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν ελληνικές δυνάμεις.
«Να αλλάξουμε την τροχιά αυτής της σύγκρουσης»
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστήριξε την Ουκρανία από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Είπε επίσης ότι υπεγράφη διμερής συμφωνία ασφαλείας μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας, ενώ χαιρέτισε ότι η Αθήνα, όπως είπε, θα συνδράμει στην εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών για μαχητικά F-16.
Ο κ. Ρούτε είπε πως η στήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία πρέπει να την κρατήσει στον αγώνα, ενώ επεσήμανε πως «πρέπει να αλλάξουμε την τροχιά αυτής της σύγκρουσης». Είπε επίσης ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την αποτροπή και άμυνα, αυξάνοντας τις επενδύσεις για την άμυνα».
Καταλόγισε, εξάλλου, στη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί αμυντικά συστήματα από τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Κίνα.
Υπογράμμισε, δε, ότι «έχουμε τη συμμαχία που χρειάζεται για να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό των εδαφών μας» και χαρακτήρισε δυνατό σύμμαχο την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια της συνάντησης οι κ. Μητσοτάκης και Ρούτε συζήτησαν για τις προτεραιότητες του επόμενου κύκλου του ΝΑΤΟ, με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Χάγης, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2025, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Συζητήθηκε ακόμα η συνεργασία Ε.Ε. – ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Ρούτε αναλυτικά «για την πρόταση για ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ασπίδας για την αεράμυνα, εγχείρημα που θα ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια των κρατών-μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».
Συναντήσεις με Γεραπετρίτη – Δένδια
Νωρίτερα ο κ. Ρούτε συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Είχε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, με τον οποίο συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, την προσέγγιση του ΝΑΤΟ με τη νότια γειτονία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ.
Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Μαρκ Ρούτε συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους «πιθανούς τρόπους τερματισμού» του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Διαβάστε ακόμη:
Η μαύρη τρύπα στις αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ