Skip to main content

Νέα Αριστερά για Προϋπολογισμό: Ένα μνημόνιο στη μεταμνημονιακή εποχή

(ΓΙΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Για τη Νέα Αριστερά είναι σαφές: Πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι, να φορολογηθούν τα κέρδη, να μειωθεί ο ΦΠΑ»

Στην καταψήφιση του προϋπολογισμού ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι «επισφραγίζει τις ανισότητες, τη συνέχεια της ακρίβειας, την καθήλωση των μισθών και την προκλητική εύνοια προς τους πλούσιους».

«Για τη Νέα Αριστερά είναι σαφές: Πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι, να φορολογηθούν τα κέρδη, να μειωθεί ο ΦΠΑ. Όχι στους υπερεξοπλισμούς, ναι στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Απαιτείται ισχυρή κρατική παρέμβαση για ένα αναπτυξιακό κράτος, για ένα δίκαιο και περιβαλλοντικά φιλικό παραγωγικό μοντέλο», τονίζει στη σχετική ανακοίνωση της.

Υποστηρίζει ότι η εισήγηση του πρωθυπουργού στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο «κρύβει το πραγματικό περιεχόμενο και την κατεύθυνση του Προϋπολογισμού: ένα μνημόνιο στη μεταμνημονιακή εποχή, φτιαγμένο από την κυβέρνηση και τους χορηγούς της».

Η Νέα Αριστερά αναφέρει ειδικότερα ότι «ο κ. Μητσοτάκης παρέλειψε να μας ενημερώσει για τον υπερπενταπλασιασμό των κερδών για τις εισηγμένες εταιρείες την τελευταία πενταετία, την ώρα που οι πολίτες θα πληρώσουν το βάρος της αύξησης των φορολογικών εσόδων κατά 2.5 δισ. μέσα από τον ΦΠΑ και την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων την επόμενη χρονιά». Σχολιάζει δε ότι «οι θριαμβολογίες για την, ούτως ή άλλως νομοθετημένη, αύξηση των συντάξεων και την πενιχρή αύξηση κατά 20 ευρώ – μεικτά! – για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι ακόμα μία εξαπάτηση».

Η Νέα Αριστερά αναφέρει ακόμα πως «είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του επιλέγουν να αγνοήσουν το γεγονός ότι: Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην ΕΕ (Eurostat). Έξι στους δέκα εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν λιγότερα από 1.200 ευρώ μεικτά (ΤτΕ). Σχεδόν επτά στα δέκα νοικοκυριά δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους με βάση το διαθέσιμο εισόδημά τους (Eurostat). Το 65% των πολιτών βιώνει οικονομική δυσχέρεια (ΟΟΣΑ)».