Skip to main content

Κυβέρνηση: Διπλή επιχείρηση συσπείρωσης ψηφοφόρων με επένδυση στην ατζέντα της οικονομίας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Οι δύο κατευθύνσεις

Με ένα αφήγημα σταθερότητας από το κυβερνών κόμμα κλείνουν τα σενάρια για πρόωρες κάλπες και επενδύουν σε μια θετική ατζέντα πρωτίστως στο πεδίο της οικονομίας.

Μετά από μία εβδομάδα πυκνών εξελίξεων στην κυβέρνηση «διαβάζουν» το νέο τοπίο που έχει δημιουργηθεί και με συγκεκριμένες κινήσεις θέλουν να δείξουν πως δεν εγκλωβίζονται σε έναν κύκλο εσωστρέφειας.

Από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας στρέφουν το βλέμμα προς δύο κατευθύνσεις:

  • Πρώτον επιδιώκουν τη συσπείρωση παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος, τους οποίους «φλερτάρουν» κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Από το κυβερνών κόμμα τονίζουν μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας στη γεωπολιτική σκηνή και για την αμυντική της θωράκιση.

Όσον αφορά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, σημειώνουν πως μετά από όσα ανέφερε στη συνέντευξή του, δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Να σημειωθεί εδώ πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετείται αιχμηρά, ωστόσο τα όσα είπε αυτή τη φορά για τα εθνικά θέματα αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

  • Δεύτερον εστιάζουν στην ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας με ένα κεντρώο  κοινό, το οποίο επιχειρεί να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το γαλάζιο στρατόπεδο, ενώ πυρά εξαπολύονται στη Χαριλάου Τρικούπη πως υιοθετεί μια τακτική του «όχι σε όλα» και μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη, επεσήμανε πως «ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νέα πραγματικότητα». Και συνέχισε λέγοντας πως ο λογαριασμός από τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι 4 δισεκατομμύρια και έθεσε το ερώτημα από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα και πώς θα ξεπεραστούν οι νέοι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες. «Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι στο ΠΑΣΟΚ την απάντηση την έχουν έτοιμη: «λεφτά υπάρχουν». Εντούτοις, οι πολίτες έχουν, πλέον, αντιληφθεί ότι σίγουρα δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα μηνύματα Καραμανλή

Στη σαφή δήλωση ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας προχώρησε την Παρασκευή ο Κώστας Καραμανλής, σε μια ομιλία εφ’ όλης της ύλης που εξέπεμψε πολλαπλά μηνύματα. Ήταν μία τοποθέτηση που έγινε σε ένα momentum με ενδιαφέρον, καθώς πριν από λίγες μόνο ημέρες υπήρξε η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.

Μετά από τα  γεγονότα των προηγούμενων ημερών είχε σημασία η αναφορά  του κ. Καραμανλή πως «η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση, ακόμα και η έντονη κριτική, δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται». Προσέθεσε μάλιστα «και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της εθνικής γραμμής», δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν πως παίρνει αποστάσεις από τη διαγραφή.

Πάντως, από την κυβέρνηση διαχωρίζουν την στάση του Αντώνη Σαμαρά από αυτή του Κώστα Καραμανλή. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης, ο Κώστας Καραμανλής έκανε μια πάρα πολύ ήπια ομιλία, ενωτική ομιλία. Σημείωσε ακόμα πως «εξέφρασε γνωστές απόψεις και θα συμφωνήσω και εγώ με τη φράση ότι πρέπει να επιδιώκουμε την ενότητα και, μάλιστα, η ίδια η στάση της κυβέρνησης το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά από μια σειρά από ομιλίες και παρεμβάσεις πρώην πρωθυπουργών δείχνει ακριβώς αυτή τη διάθεση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε «όμως, υπάρχει κριτική, υπάρχει σφοδρή κριτική που, όπως πολύ σωστά είπε ο πρώην πρωθυπουργός, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα και υπάρχουν και οι προσβολές και οι ύβρεις. Το να λες, δηλαδή, κάποιον μειοδότη ή το να λες ότι χαριεντίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός ή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με κριτική, ούτε με σφοδρή κριτική. Και δυστυχώς εκεί είναι αναπόφευκτα τα πειθαρχικά μέτρα, γιατί διαφορετικά υπάρχει ζήτημα με την ενότητα».