Η απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι αναμενόμενη, ήταν ισχυρό σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Το μεγάλο στοίχημα, που σχετίζεται με την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, είναι το κόμμα να σταθεροποιηθεί και να ανασυγκροτηθεί. Στο μεταξύ έχει να αντιμετωπίσει τον πόλεμο του Στέφανου Κασσελάκη και των υποστηρικτών του. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος «απέσυρε» τις δύο βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Παύλου λίγες ώρες μετά το debate, που ήταν μία ανάσα, καθώς αναθέρμανε ως έναν βαθμό το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθως παρουσίασε την ιδρυτική του διακήρυξη το Σάββατο, μία ημέρα πριν από την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για να κόψει την όποια δυναμική θα μπορούσε να αποκτήσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, αντιδρά έντονα και καταγγέλλει τον πρώην πρόεδρο ότι «υλοποιεί το σχέδιο της διαπλοκής και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ». Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, δεν έχει δείξει ότι επιθυμεί να κινηθεί στο αριστερό φάσμα του πολιτικού συστήματος.
Ενδεικτικό είναι ότι στην εσωτερική συζήτηση για το όνομα του κόμματος έπαιζε το «δημοκρατικό» και «προοδευτικό» και όχι το «αριστερό». Το ότι αντλεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ. δεν προοιωνίζεται ελπιδοφόρα πορεία.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η μάχη της ηγεσίας θα παιχθεί ανάμεσα στον Σωκράτη Φάμελλο και στον Παύλο Πολάκη. Ευπρεπής, έμπειρος και καλός ρήτορας, πολιτικά επαρκής, ο Σωκράτης Φάμελλος απευθύνεται στο μετριοπαθές κοινό της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Ο Παύλος Πολάκης κομίζει μία καθαρά αριστερή πρόταση, με επιστροφή του Δημοσίου στον έλεγχο της οικονομίας. Παράλληλα εμφανίζει εθνικές και αντινατοϊκές θέσεις, ενώ παίρνει αποστάσεις από τον δικαιωματισμό. Βεβαίως, τα προσωπικά χαρακτηριστικά του, όπως και το βεβαρημένο παρελθόν του δεν είναι ελκυστικά για σημαντική κατηγορία ψηφοφόρων της Αριστεράς. Υπ’ αυτό το πρίσμα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να επιλέξουν μαζί με τον αρχηγό και πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματός τους.