Ο Κώστας Καραμανλής «έχει το ειδικό προνόμιο ως πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός να τοποθετείται» δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης για την επικείμενη ομιλία του πρώτου σήμερα το απόγευμα, η οποία θα είναι και η πρώτη δημοσία τοποθέτησή του μετά την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Ν.Δ.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το αν η κυβέρνηση «θα έπαιρνε και μέτρα εναντίον του κ. Καραμανλή» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ: «Δεν νομίζω ούτε ότι βρισκόμαστε, ούτε ότι θα βρεθούμε εκεί. Είναι ένας πρώην πρωθυπουργός ο οποίος με ευπρέπεια τοποθετείται. Κατά καιρούς έχει εκδηλώσει κάποιες ανησυχίες και κάποιες επιφυλάξεις. Πριν από λίγες εβδομάδες είχε συνηγορήσει κι εκείνος ότι η κυβέρνηση υπηρετεί τη διαχρονική εθνική γραμμή στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».
«Δεν υπάρχει κάποια ανησυχία και δεν θέλουμε να προδικάσουμε και καμία δήλωση» συμπλήρωσε και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της που είναι η εφαρμογή του προγράμματός της.
«Το τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς είναι δικό του θέμα»
Αναφορικά με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, επεσήμανε πως «είναι σίγουρα θετικό πως εδώ και μια εβδομάδα το σύνολο των βουλευτών μας και των κυβερνητικών στελεχών έμειναν σε αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή, δηλαδή να προχωρήσουμε ενωμένοι χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο περιθώριο για διαφορετική αντίδραση». Συμπλήρωσε δε πως «το τι θα κάνει ένας πρώην πρωθυπουργός που πλέον δεν είναι στη Ν.Δ., είναι δικό του θέμα».
«Κανένα θέμα με τους βουλευτές μας»
Τόνισε δε πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τους βουλευτές μας» για να προσθέσει πως «όλοι στη Ν.Δ. είναι απολύτως συντεταγμένοι στον κοινό σκοπό που είναι η υλοποίηση του προγράμματός μας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να βάλει τελεία για μία ακόμη φορά στη συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Εισηγήσεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά εγώ δεν γνωρίζω κι ούτε υπάρχει τέτοια συζήτηση» δήλωσε.
Για τις ανεξαρτητοποιήσεις των Θεοδώρας Τζάκρη και Γιώτας Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε πως το ζητούμενο είναι να έχει η χώρα αξιωματική αντιπολίτευση με κοστολογημένη αντιπρόταση. «Εμείς πάμε και λέμε “αυτά κάνουμε”. Έρχεται λοιπόν κάποιος και μιλά για “ψίχουλα”, κατηγορώντας μας ότι “δίνουμε λίγα”. Όταν προτείνει κάτι χωρίς να κάτσει να δει πόσο κάνει, μιλάμε ουσιαστικά με το κενό. Το “όχι σε όλα” του ΠΑΣΟΚ πιστεύω είναι η μισή πραγματικότητα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αντιπρόταση κι όταν δεν υπάρχει αντιπρόταση, δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση» είπε.
Για τις προκλητικές δηλώσεις του Χακάν Φιντάν, απάντησε πως «τα περί ‘τουρκικής μειονότητας’ είναι ανιστόρητα και δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι προφανές ότι δεν υφίσταται ‘τουρκική’, αλλά μουσουλμανική μειονότητα». Πρόσθεσε ακόμη πως «δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε πως η Τουρκία έχει αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη στάση».