Το debate μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου και Νικόλα Φαραντούρη- ανέδειξε τις δύο διαφορετικές προτάσεις για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν απέναντι στον Παύλο Πολάκη με τον Νικόλα Φαραντούρη να είναι πιο κοντά στον Σωκράτη Φάμελλο και τον Απόστολο Γκλέτσο πιο κοντά στον Παύλο Πολάκη. Το debate είχε ζωντάνια και σε κάποιες στιγμές ανέβηκαν οι τόνοι, κυρίως όταν οι συνυποψήφιοί του θέλησαν να κάνουν τον Παύλο Πολάκη να παρασυρθεί από την γνωστή εκρηκτικότητά του. Πόντους κέρδισε από την συνολική του παρουσία ο Νικόλας Φαραντούρης.
Ο Παύλος Πολάκης παρουσίασε μία καθαρή αριστερή πρόταση στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα με κυρίαρχο την επιστροφή του δημοσίου τομέα στην οικονομία μέσω του ελέγχου στην Εθνική Τράπεζα και τα ΕΛΠΕ. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στο μεταναστευτικό και στα θέματα δικαιωμάτων εμφάνισε απόσταση από τις καθιερωμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και προσέγγισε θέσεις που έχει επικρατήσει να αποδίδονται πιο κοντά στην δεξιά αντίληψη. Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης εμφανίστηκαν με περισσότερο συμβατικές και διαλλακτικές θέσεις, στρογγυλεύοντας, τόσο για την οικονομία όσο και για την εξωτερική πολιτική, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε στον Παύλο Πολάκη έλλειψη «συμπεριληπτικότητας».
Προσέλκυση νέου κοινού;
Το εάν με το debate κατάφεραν να προσελκύσουν νέο κοινό υπέρ της υποψηφιότητάς τους ή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, είναι αμφίβολο. Από την άλλη όμως ούτε και έδιωξαν τους εναπομείναντες ψηφοφόρους του κόμματος. Ήταν ευκαιρία όσοι παρακολουθούσαν να ενημερωθούν για τις θέσεις των υποψηφίων, κάτι που δεν έγινε στο προηγούμενο διάστημα, καθώς η κούρσα της ηγεσίας επισκιάστηκε από την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα ακολούθησαν το επεισοδιακό Συνέδριο του κόμματος.
Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης έδειξαν την εμπειρία τους στην πολιτική, την μεγάλη διαδρομή που έχουν διανύσει στα δημόσια πράγματα και ήταν περισσότερο άνετοι, ενώ και ο Νικόλας Φαραντούρης έδειξε την επικοινωνιακή και τεχνοκρατική του επάρκεια. Φιλότιμος, αλλά δίχως την συμβατική «πολιτικότητα» και την ανάλογη εμπειρία, ο Απόστολος Γκλέτσος δεν απέφυγε τις «γκάφες» στο θέμα των ανεμογεννητριών όπου δεν διέκρινε την παραγωγή από την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας όπως και για τους μετανάστες με την γνωστή του πρόταση για τις ιερόδουλες.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, έδειξε την άνεση λόγου και την πολιτική του ευπρέπεια, ενώ υπενθύμισε την κυβερνητική του εμπειρία και την θητεία του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον περασμένο Αύγουστο.
Ο Σωκράτης Φάμελλος απέφυγε να πει ότι «υπάρχει παραβίαση των κόκκινων γραμμών» στα ελληνοτουρκικά, ενώ ο Παύλος Πολάκης άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στο Ουκρανικό λέγοντας ότι έκανε την Ελλάδα μέρος της σύγκρουσης, όπως και για την στάση της στον πόλεμο στην Παλαιστίνη. Διαφωνία μεταξύ Φάμελλου και Πολάκη υπήρξε και στο θέμα των δικαιωμάτων όπου ο κ. Φάμελλος τον επέκρινε για την θέση του στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ενώ ο Παύλος Πολάκης υπερασπίστηκε την γνωστή του θέση.
Παρότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές κυρίως μεταξύ του Παύλου Πολάκη και των Σωκράτη Φάμελλου και Νικόλα Φαραντούρη, συγκρούσεις επί προσωπικού δεν υπήρξαν. Η προσπάθεια από όλους ήταν να μην υπάρξουν υπόνοιες ότι θα απειληθεί περαιτέρω η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα.