Κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Δημήτρης Μάντζος, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην κύρωση διεθνούς σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού για πολιτιστική με την Κύπρο, αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής ζωής, με έμφαση στη σημερινή γενική απεργία.
Ειδικότερα:
Με αφορμή την πανελλαδική γενική απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο Δ. Μάντζος υπογράμμισε το γεγονός ότι «ο λαός μας αντιμετωπίζει κρίση αξιοπρεπούς διαβίωσης, που προκαλείται από τη χαμηλή αγοραστική δύναμη, το υψηλό κόστος ζωής, το αποδυναμωμένο κοινωνικό κράτος».
Στη συνέχεια, τεκμηρίωσε τη θέση του αυτή με σειρά δεδομένων:
– «Οι πολίτες ακούν για μια ανάπτυξη που δεν τους αφορά. Δεν τους ωφελεί -real estate, τουρισμός- και η χώρα παραμένει τελευταία σε παραγωγικές επενδύσεις.
– Την ίδια ώρα, η φορολογία εξακολουθεί να επιβαρύνει μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
-Η Ελλάδα είναι πρώτη στον ΟΟΣΑ σε έμμεσους φόρους, τέταρτοι από το τέλος στη φορολογική μεταχείριση των οικογενειών και πρώτοι στην ευνοϊκή μεταχείριση του πλούτου.
– Τα στοιχεία της Eurostat για τον ρυθμό αύξησης των τιμών κατατάσσουν την Ελλάδα στην 4η θέση των πιο ακριβών χωρών στην Ευρώπη.
– Οι μισθοί υπολείπονται του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να είναι στο ναδίρ της ΕΕ.
– Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας διαρκώς αυξάνονται -είμαστε ήδη στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ στις ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες οι 13 ελληνικές Περιφέρειες είναι στις πρώτες 15 της ΕΕ.
– Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται ραγδαία -αύξηση 6,8% στις τιμές πώλησης και αύξηση 7,6% στις τιμές μίσθωσης το γ’ τρίμηνο του 2024.
– Οι δομικές ανισότητες επιμένουν, όπως διαπιστώνει και η ΟΚΕ στην πρόσφατη γνώμη της του Οκτωβρίου 2024.
– Και την ίδια ώρα, η κοινωνική πολιτική έχει εκφυλιστεί σε pass, voucher και κουπόνια. Εξάρτηση από ένα δήθεν φιλόπτωχο κράτος, που έχει πάψει να είναι κοινωνικό».
Συμπλήρωσε δε πως «στους δρόμους των ελληνικών πόλεων βρίσκεται σήμερα η κοινωνική αντιπολίτευση. Είναι οι εργαζόμενοι που βλέπουν τον μισθό τους να μην τους βγάζει ούτε μισό μήνα. Είναι οι κοινωνικοί εταίροι που δεν τους δίνει το δικαίωμα η Κυβέρνηση να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν -μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις- σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ώστε να ανακτήσει ο κατώτατος μισθός τον θεσμικό του ρόλο, ως ελάχιστο επίπεδο αξιοπρέπειας, για την αποτροπή της φτωχοποίησης».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιδεικνύουν οι πολιτικές δυνάμεις υπευθυνότητα, η οποία «δεν είναι σύνθημα, ούτε σημαία ευκαιρίας» αλλά αποδεικνύεται «μέσα από τις θέσεις που εκφράζουμε, σε μια κοινωνία που βρίσκεται καθηλωμένη, σε μια νέα γενιά που παραμένει με χαμηλές προσδοκίες».
Σε αυτό το πνεύμα, επέκρινε δε τον Πρωθυπουργό για τις πρόσφατες δηλώσεις του για τον «φασισμό της μειοψηφίας» όσον αφορά στα δικαιώματα: «Η “woke agenda” και ο “δικαιωματισμός” έγιναν οι νέοι εσωτερικοί εχθροί. Μειοψηφία λοιπόν όσοι μάχονται για δικαιώματα. Η επιστροφή της γνήσιας Δεξιάς είναι γεγονός. Πολύ κράτησε η φιλελεύθερη παρένθεση».
«Τι γίνεται όμως με τις άλλες μειοψηφίες; Τα ολιγοπώλια, την ενεργειακή ολιγαρχία, τους λίγους παίκτες σε μια αγορά γεμάτη στρεβλώσεις; Εκεί είναι όλα καλά; Οι μειοψηφίες είναι καλές; Και η πλειοψηφία τι κάνει; Αναρωτήθηκε κανείς; Οι εργαζόμενοι, οι καταναλωτές, οι μικρές και μεσαίες ακόμη και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που επιμένουν να παράγουν στον τόπο μας, αλλά δεν παίζουν το παιχνίδι των μεγάλων; Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Όσον, δε, αφορά στις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ και τη διαγραφή του κ. Α. Σαμαρά, ο Δ. Μάντζος διαπίστωσε «ενώ είναι αναγκαία η αυτοκριτική, ως μέσο συλλογικής αυτογνωσίας, η ΝΔ αποδεικνύει πως η αυτοκριτική της είναι έννοια άγνωστη και ασύμβατη -και τώρα, μετά τη διαγραφή του κ. Σαμαρά, την τελευταία ραψωδία στο έπος της ανεπίγνωστης πολιτικής διαδρομής. Προσοχή, λοιπόν, πώς και πού ρίχνετε το ανάθεμα. Κανείς, άλλωστε, δεν ξεχνά πως μαζί με τον κ. Σαμαρά και ο κ. Μητσοτάκης και ολόκληρη η ΝΔ έσβηνε τις ευθύνες της για τη χρεοκοπία της χώρας από την Κυβέρνηση Καραμανλή. Μαζί με τον κ. Σαμαρά και ο κ. Μητσοτάκης και όλοι μαζί στη ΝΔ ψήφιζαν κατά της σωτηρίας της χώρας. Όλοι μαζί -και πρώτος ο κ. Μητσοτάκης χειροκροτούσαν τον κ. Σαμαρά, δύο φορές στο Ζάππειο, όταν κράδαινε τα λάβαρα του αντιμνημονίου».
Και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας και ο λαός μας βγήκαμε τελευταίοι από τα μνημόνια, ενώ μπήκαμε πρώτοι σε αυτά. Αλλά γιατί; Διότι στερηθήκαμε την αναγκαία ελάχιστη πολιτική συναίνεση και υπευθυνότητα. Από όλα τα κόμματα εδώ μέσα, λοιπόν, η ΝΔ είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για “αντιπολίτευση του όχι σε όλα”».
Σημείωσε πως «οι ανισότητες και η απειλή της φτώχειας, πλήττουν τη δημοκρατία, την κάνουν να μοιάζει πολυτέλεια. Αλλά δεν είναι. Είναι συνθήκη ζωής. Δεν δικαιούται να αποτύχει η δημοκρατία. Και όσοι δηλώνουμε δημοκράτες οφείλουμε ώστε η δημοκρατία να δυναμώσει ξανά. Να γυρίσει στις ρίζες της. Στους ανθρώπους που διαδηλώνουν εκεί έξω. Και σε όσους σιωπηλά ενώνουν τις αγωνίες τους και τα όνειρά τους. Για δικαιοσύνη. Για καλύτερες ημέρες».
Εξάλλου, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο Δ. Μάντζος αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης και υλοποίησης μιας «ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής αρχών, με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών». Εκτίμησε δε πως αυτό «διακρίνεται από την πλειοδοσία πατριωτισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στη δεξιά πολυκατοικία, με τις ακροδεξιές της επεκτάσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από έναν αυθεντικό, ρεαλιστικό πατριωτισμό, που εκφράζει το πραγματικό εθνικό συμφέρον, μακριά από φαντασιώσεις ή σύνδρομα. Και αυτό ορίζει να μην παγιδευτούμε στην αδράνεια, αλλά από την άλλη επιτάσσει να μην παραδοθούμε σε μια επικοινωνιακή διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων».
Τέλος, για την κυρούμενη σύμβαση, ο Δ. Μάντζος επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναγνωρίζει ότι «σε ζητήματα κομβικά, στα οποία μάλιστα η Ελλάδα διαθέτει σπάνιο διεθνές αποτύπωμα και ειδικό βάρος, όπως ο Πολιτισμός, είναι αναγκαίο να υπάρχουν διεθνείς συνεργασίες, ως μέσο άσκησης ήπιας ισχύος. Και γι’ αυτό -όπως τεκμηρίωσε η Νάγια Γρηγοράκου- είμαστε θετικοί στην κύρωση της συμφωνίας με την Κύπρο που στηρίζει πολιτιστικές ανταλλαγές, με έναν τόπο με τον οποίο μας ενώνουν προαιώνιοι δεσμοί και μια κοινή εθνική κληρονομιά».