Skip to main content

Κυβέρνηση: Πώς απαντά στις δηλώσεις Σαμαρά περί «προαποφασισμένης διαγραφής»

(ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS)

Π. Μαρινάκης: «Δεν είναι δουλειά μας να προβλέψουμε αν θα κάνει κάποια κίνηση ο κ. Σαμαράς - Κάθε τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή έχει ενδιαφέρον»

Με «καρφιά» εκατέρωθεν συνεχίζεται η διαμάχη κυβέρνησης και Αντώνη Σαμαρά, με φόντο την επίσημη επικύρωση του διαζυγίου του πρώην πρωθυπουργού από τη Ν.Δ.

Σε δηλώσεις του σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απέρριψε τον ισχυρισμό του Αντώνη Σαμαρά ότι η διαγραφή του ήταν «προειλημμένη απόφαση», επαναλαμβάνοντας ότι η Ν.Δ. «προχωρά ενωμένη» και δίνοντας εκ νέου διαβεβαιώσεις για την κυβερνητική σταθερότητα.

«Σε καμία περίπτωση δεν ήταν προαποφασισμένο. Σας το εγγυώμαι γιατί έτυχε να είμαι εκ των ανθρώπων, που ενημερώθηκαν μαζί με τον Πρωθυπουργό» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Ισχύει το εντελώς αντίθετο. Ήταν μια απόφαση μετά την ανάγνωση της συνέντευξης του κ. Σαμαρά στο ‘Βήμα της Κυριακής’ – και συγκεκριμένα το Σάββατο που γίναμε γνώστες του συνόλου του κειμένου – και ισχύει το αντίθετο και αυτό προκύπτει από τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης σε μια σειρά από άλλες ομιλίες και αναφορές του κ. Σαμαρά, όπου όπως θυμάστε  -και σε συνεντεύξεις που έχουμε κάνει και μαζί- η αντίδραση μας ήταν να μην κάνουμε κάποιο σχόλιο και να σεβαστούμε ειδικά το ειδικό προνόμιο, που έχει ένας πρώην Πρωθυπουργός και ένας πρώην πρόεδρός μας, να εκφράζει τις απόψεις του και τις αντιρρήσεις του, αλλά αυτά τα οποία είπε».

«Δεν θυμάμαι να έχει ξαναπεί ότι ‘χαριεντίζονται’ ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ξένους ηγέτες»

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού πως αυτά που είπε στη συνέντευξή του τα έχει ξαναπεί πολλές φορές αντέτεινε: «Αυτά τα οποία απάντησε ο κ. Σαμαράς – και αυτό δεν είναι κάτι ευχάριστο για κανέναν μας – ξεπέρασαν όλες τις προηγούμενες αναφορές. Δεν θυμάμαι να έχει ξαναπεί ότι ‘χαριεντίζεται’ ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ξένους ηγέτες. Δεν θυμάμαι να έχει ξανά υπονοήσει -ξεκάθαρα να έχει αναφέρει ουσιαστικά- ότι είναι ‘μειοδότης’ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Και ποτέ ξανά ο κ. Σαμαράς, ενώ είχε εκφράσει κατά καιρούς αντιρρήσεις, δεν είχε αποδημήσει – θεωρώ με εντελώς λανθασμένο και άδικο τρόπο – συνολικά την πολιτική της Κυβέρνησης. Αυτά τα οποία ειπώθηκαν στη συνέντευξη αυτή, δεν είχαν προηγούμενο. Ήταν ανοίκειες εκφράσεις και χαρακτηρισμοί οι οποίοι δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από την Κυβέρνηση, αλλά και συνολικά από τη Νέα Δημοκρατία, οπότε ήταν μια όχι ευχάριστη, αλλά αναπόφευκτη εξέλιξη».

Επανέλαβε δε πως οι αιτιάσεις του κ. Σαμαρά βασίζονται «σε μια κριτική, η οποία υιοθετεί fake news και περιγράφει μια εντελώς αντίθετη πραγματικότητα από αυτή την οποία αποδέχονται ακόμη και επικριτές σε άλλα θέματα της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού».

«Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς, ένας άνθρωπος ο οποίος βίωσε τον απόλυτο λαϊκισμό και δεν ολοκληρώθηκε το έργο του, το οποίο ήταν να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια και το είχε καταφέρει μαζί με πολλούς άλλους, όπως ήταν και ο νυν Πρωθυπουργός ένας εκ των Υπουργών του, να μην υιοθετήσει τέτοια ρητορική. Ο ίδιος το επέλεξε. Δεν θα κάτσω εγώ να κάνω υποδείξεις σε έναν πρώην Πρόεδρο του κόμματος που ανήκω. Αλλά, όπως σας είπα και πριν, είναι κάτι που δεν θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε».

Σε ό,τι αφορά το κλίμα στη Ν.Δ. σημείωσε: «Νομίζω ότι αυτές οι ημέρες ήταν ικανές, ήταν αρκετές, με μια σειρά από τοποθετήσεις Υπουργών, βουλευτών, κομματικών στελεχών, για να αναδειχθεί η πραγματικότητα, η ενότητα στη Ν.Δ., η οποία, θα μου επιτρέψετε, μετά από μια δύσκολη κατάσταση, πως θα προχωρήσει ακόμα πιο ενωμένη και αποφασισμένη να κάνει το μόνο που έχει καθήκον, να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη».

«Δεν είναι δουλειά μας να αξιολογήσουμε ή να προβλέψουμε αν θα κάνει κάποια κίνηση ο κ. Σαμαράς»

Ο κ. Μαρινάκης έκλεισε για μία ακόμη φορά τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες: «Ξέρουμε ότι έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, ήδη έχουμε κάνει πολλά και θα κριθούμε γι’ αυτά το 2027» είπε, ενώ για τις επόμενες κινήσεις του κ. Σαμαρά απάντησε: «Δεν είναι δουλειά μας να αξιολογήσουμε ή να προβλέψουμε αν θα κάνει κάποια κίνηση ο κ. Σαμαράς. Θεωρώ ότι η πολιτική σταθερότητα, την οποία εγγυάται και η Κ.Ο. της Ν.Δ. και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και συνολικά τα μέλη της Κυβέρνησης, είναι η μοναδική, όχι μοναδική, είναι η πιο απαραίτητη, η πιο αναγκαία προϋπόθεση για να γίνουν όλα τα υπόλοιπα».

«Δεν θα πέσει η κυβέρνηση, δεν το θέλει κανένας βουλευτής αυτό»

«Εμείς το έχουμε καταφέρει, μετά από πολύ δύσκολα χρόνια, και έχουμε κατοχυρώσει, έστω και ατύπως, θέλω να πω, δεν είναι κάτι νομοθετημένο, έναν σταθερό κύκλο, το 2019-2023, το 2023-2027, που πιστέψτε με θα είναι σταθερός κύκλος. Δεν θα το χαρίσουμε για ένα καπρίτσιο. Δεν θα το χαρίσουμε για κάτι, το οποίο ισχύει το αντίθετο. Όταν ο κ. Γεραπετρίτης έχει πει ‘άλφα’ και κάποιος ισχυρίζεται ότι λέει ‘ωμέγα’, ούτε καν ‘βήτα’, αυτός δεν είναι λόγος, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι έχει πει ‘άλφα’, ο ίδιος έχει απαντήσει γι’ αυτό, να πέσει η κυβέρνηση. Ε, δεν θα πέσει η Κυβέρνηση και δεν το θέλει κανένας βουλευτής αυτό» συνέχισε.

«Κάθε τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή έχει ενδιαφέρον»

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Χαρβαλιά στην Πάτρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Ο κ. Καραμανλής είναι ένας πρώην πρωθυπουργός, ένας πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., με πολύ σημαντική διαδρομή και ένα στίγμα που άφησε στη χώρα. Κάθε του τοποθέτηση για εμάς έχει ενδιαφέρον».

«Σε μια σειρά από τοποθετήσεις του, έχω απαντήσει ότι δεν κάνουμε κάποιο σχόλιο» δήλωσε για να προσθέσει πως προφανώς η κυβέρνηση περιμένει όπως κάθε του τοποθέτηση «και αν υπάρχει και κάποιο σημείο, το οποίο πρέπει να δούμε, προφανώς θα το δούμε».

«Δεν υποτιμούμε καμία ομιλία, αλλά δεν θα κριθούμε για τις ομιλίες»

Επισήμανε τέλος πως δουλειά της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και θα κριθεί από τα πεπραγμένα της: «Ο κόσμος ψήφισε τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2023 για κάποιες συγκεκριμένες υποσχέσεις που έχουν, από την πρώτη στιγμή, αρχίσει να υλοποιούνται. Είμαστε λίγο πριν τα μέσα της διαδρομής. Έχουμε ακόμη δυόμιση χρόνια. Αυτή είναι η ουσία, αυτή είναι η συζήτηση και γι’ αυτό θα κριθούμε. Δεν υποτιμούμε καμία δήλωση, δεν υποτιμούμε καμία ομιλία. Αλλά δεν θα κριθούμε για τις ομιλίες, δεν θα κριθούμε για όλα αυτά, τα οποία μπορεί να συζητάμε λίγο παραπάνω κάποιες ημέρες. Θα κριθούμε για τα παραδοτέα».